carian di sini ye

Tetamu Terhormat Kisah Hidup Saya

Labels

shaklee (136) Ammar (73) miss sasu (71) my self (54) misssasu (51) jom kurus (33) nak kurus (29) info (28) promoshaklee (22) Jomkurus (18) esp (18) family (18) baby aryan (17) tips diet (17) drama tv (14) raya (14) misi kurus (13) puasa (13) resepi (13) wish (12) makan2 (9) nak cantik (9) MasterChef (8) outing (8) contest (7) friend (7) DPLI (6) hadiah (6) kawan (6) macam2 (6) rumah (6) setcantik (6) GA (5) Holiday (5) cookies (5) diet (5) jalan (5) masak2 (5) movie (5) rancangan tv (5) vitamin c (5) wordless wednesday (5) Aktiviti (4) Lirik Lagu (4) Port Dickson (4) Reunion (4) breastfeeding (4) fren wedding (4) potluck (4) senaman (4) setdetox (4) balik kampung (3) klinik (3) kurus (3) makan (3) sales (3) sarapan (3) sembang2 (3) shopping (3) tips (3) video (3) weekend (3) A'Famosa (2) Imam Muda (2) blog (2) doa (2) gift (2) iklan (2) info diet (2) kencingmanis (2) kuantan (2) lemak (2) makanan peberet (2) masak (2) mimi (2) misi insaf (2) mutiara kata (2) nursery (2) pengetahuan (2) ragam (2) sakit (2) sembelit (2) surirumah (2) testimoni (2) vitalea (2) vivix (2) 2015 (1) Air Panas Gadek (1) Bola (1) Bonuslink (1) Bukit Cerakah (1) Interview (1) Kolagen (1) Maharaja Lawak (1) Maulidur Rasul (1) Melaka (1) Nuffnang (1) Pantai Klebang (1) Pengenalan Diri (1) Pengkalan Balak (1) Taman Pertanian Malaysia (1) The Stadhuys (1) adik ipar (1) agar-agar (1) anak anak (1) anniversary (1) astro (1) azam (1) baju kurung (1) banjir (1) beca melaka (1) berita semasa (1) bisnessonline (1) bola sepak (1) bonus (1) bulan rejab (1) cadar. (1) cake (1) cantik (1) cinch (1) demam (1) diabetis (1) elektrik (1) facebook (1) glacomplex (1) hamil (1) handbag (1) hari lahir (1) hari raya (1) herblax (1) jiran (1) jubah (1) kalori (1) kaswi (1) kencing manis (1) kolestrol (1) konvo (1) kustem (1) maharaja lawak (1) mengandung (1) milkboaster (1) minum (1) mothers day (1) muzik (1) muzium samudera (1) my home (1) my mum (1) myself\ (1) nasi goreng kampung (1) oat (1) okbaby (1) omegaguard (1) on9 (1) panduan (1) pengalaman mengandung (1) pengumuman (1) pizza hut delivery (1) pms (1) pregnant (1) preloved (1) puasa. makanan (1) puchong (1) sahur (1) sedekah (1) segugut (1) sekolah (1) shop on9 (1) soya (1) tahun 1 (1) taman tasik cyberjaya (1) tazkirah jumaat (1) toys (1) vitaminc (1)

Tuesday, January 4, 2011

jom bercerita ttg mak mertua nak ??

salam semua !!

sebelum sy mengomel panjang lebar , meh layan gambar masa wedding sy hari tu. so, boleh agak la yg mana satu MIL sy..:D



tetibe saya terpanggil nak bercite ttg mak mertua (MIL).MIL ini ialah mak kepada suami kita. darjat nye sama dengan mak kita sndiri & kita wajib menghormati mereka kan ? ada sesetengah mitos mengatakan x best la ngan MIL ni kan?x sama cm mak kita sndiri. tp itu semua pendapat masing2.

jom soroti kisah sy & MIL

sebelum kahwin :-

sbnarnya MIL sy ni ialah mak cik kantin sewaktu sy sekolah menengah dulu. so, mmg dh kenal cume x bape rapat la.sbb sy bukan suke sgt beli kat kantin ..haha. tp, sy selalu pau asben sy dulu ..nak air la, kepok la..die layan je la..kata cinta kan ?:D lagipun, bukan sy tau pun yg mak cik yg sy panggil dulu akan tukar jdi Mak..hehe. ok. tahun 1998 sy dh kuar dri sekolah tu. so, automatik la dh x jumpe la ngan asben & MIL ni..

tp, dh jodoh kita kan ..sejauh mana ko lari ..kalu dh jodoh jumpe jugak kan ?tetibe tahun 2005, kitorg jmpe balik. x yah la cite kisah jumpe balik tu..haha..2 mgu lepas tu. asben ajak balik kg sbb die kata nak dtg merisik!! masa ni dh dup dap dh berdebar kan ..nak jumpe ngan MIL lagi..mana x berdebar..haha. ingat lagi masa 1st time sy pegi umah MIL tu. die hidangkan air & boleh pulak sy x basuh cawan.haha. sbb die kata..x payah lah ..nnti2 boleh basuh ..see.die dh bg hint. restu hubungn kami kan ?:P


mula-mula kahwin :-

ok..lama betul bertunang nye. so, smpai la masa nak kahwin ni . tahun 2007 secara sahnya kami kahwin & akan dtg umah MIL sebagai menantu ..wah!! sgt berat je rase time tu. semua serba x kena. nk menyembg pun x reti .ape tah lagi nak buat kije umah. takut semua nye x betul kan ..

ingat lagi masa jemput menantu umah die. sy boleh call emak malam tu nak balik !! haha. kelakar je rase. cm x best je duk ngan umah org lain kan ..nak makan pun serba x kena. asben ni relax je die. suh je sy wat bise2 je..tp, yela kita baru masuk dlm family die kan. tambah2 lagi adik beradik semua lelaki. x de langsung boleh buat kawan. harapkan sorang biras tu je la..

masa ni MIL x suh lagi masak-masak ..just tolong2 gitu je..so, sy pun x de lah nak memandai2 nak msak2..lgpun x bape reti lagi diorg nye style..suke makanan cm ne. w.pun 1 negeri. tp, cara masakan berbeza tau !! diorg x suke sgt kari,masak lemak & masak pedas cm kitorg ni.so, time tu telan je la ape yg di masak :D


dh lama kahwin:-

dh 3 tahun khwin ni..rasenya dh ok dah !! nak balik sana pun dh boleh wat cm umah sndiri. nak tido awal, bangun lambat pun dh x kesah ..haha. kejam sungguh menantu kan ?tp, betui..sy mmg bangun lambat pun.tp, bukan lambt sgt..sempat2 solat subuh gajah la..haha.

skarg pun, dh boleh masak tuk hidangan diorg . tp, masih lagi bukan kari, pedas & lemak..diorg lebih perefer masak asam tempoyak . so. layn kan aje. tp, sy akan selitkan jugak masak yg sy suke itu. :D

hubungan dgn MIL pun dh ok. xde lah nak malu2..boleh dh menyembang sal2 duniawi ni .haha. dulu nak pnjam kain batik pun segan.skarg main rembat je..hahaha

ni kisah sy & MIL..korg cm ne pulak ?jom share :)




6 comments:

ciK mOt ©™ said...

aku jawab tajuk dulu...

TAK NAK...sebab aku takde mak mertua, ayah mertua seme...

pendek kata somi aku YATIM PIATU...huwaaa....sedih ar gini...

Pn. Zana said...

cik Mot :

x moo sedih2 yer.happy2 sudah ...:D

BIONIC WOMEN said...

saya plak skang mak mertua duk ngan kami..hehe..
mak mertua x sihat sangat skang..
dari sebelum kawin, sampai dah ada anak ni, saya tetap menantu kesayangan dia...menntu yg lain semua x masuk kepala ngan dia..sebab tu dia nak duk ngan saya, bila saya kata nak jaga dia trus dia packing kain baju..haha..sedangkan kakak ipar saya anak dah besar2 semua..dah ada yg sek menengah tapi still xleh amik ati dia..bangga i..tau

.:mama dhia:. said...

kak.. klik sini yer..

http://sayangyana.blogspot.com/2011/01/kene-tag-bloglist-istimewa-untuk.html

ciketon fazya said...

takleh cerita..kite senasib cik mot..

Dayu said...

tak berani nak share
walau takde kes pape, mcm tak berani nak citer hal family husband kat blog
sebab ramai yg membaca
simpan elok2 dlm kepala je