Hanya Taip Keyword Anda

Loading...

Tetamu Terhormat Kisah Hidup Saya

Labels

shaklee (77) Ammar (66) my self (52) jom kurus (29) Jomkurus (18) drama tv (14) raya (13) baby aryan (12) info (12) puasa (11) family (10) resepi (9) wish (9) MasterChef (8) outing (8) contest (7) friend (7) makan2 (7) DPLI (6) macam2 (6) rumah (6) GA (5) cookies (5) hadiah (5) jalan (5) kawan (5) masak2 (5) movie (5) rancangan tv (5) wordless wednesday (5) Holiday (4) Lirik Lagu (4) Port Dickson (4) breastfeeding (4) fren wedding (4) miss sasu (4) potluck (4) Aktiviti (3) Reunion (3) diet (3) esp (3) klinik (3) makan (3) misi kurus (3) sales (3) sembang2 (3) senaman (3) shopping (3) weekend (3) Imam Muda (2) balik kampung (2) blog (2) gift (2) iklan (2) kuantan (2) makanan peberet (2) masak (2) mimi (2) nursery (2) pengetahuan (2) ragam (2) sakit (2) testimoni (2) tips diet (2) video (2) A'Famosa (1) Air Panas Gadek (1) Bola (1) Bonuslink (1) Bukit Cerakah (1) Interview (1) Kolagen (1) Maharaja Lawak (1) Maulidur Rasul (1) Melaka (1) Nuffnang (1) Pantai Klebang (1) Pengenalan Diri (1) Pengkalan Balak (1) Taman Pertanian Malaysia (1) The Stadhuys (1) agar-agar (1) astro (1) beca melaka (1) berita semasa (1) cake (1) cantik (1) cinch (1) elektrik (1) herblax (1) jiran (1) jubah (1) kalori (1) kaswi (1) kencingmanis (1) kolestrol (1) konvo (1) kurus (1) lemak (1) milkboaster (1) minum (1) misssasu (1) mothers day (1) muzik (1) muzium samudera (1) my home (1) my mum (1) myself\ (1) nak kurus (1) nasi goreng kampung (1) oat (1) okbaby (1) on9 (1) panduan (1) pengumuman (1) pizza hut delivery (1) preloved (1) puasa. makanan (1) sahur (1) sarapan (1) sedekah (1) sekolah (1) sembelit (1) setdetox (1) shop on9 (1) soya (1) taman tasik cyberjaya (1) tazkirah jumaat (1) tips (1) toys (1) vitamin c (1) vivix (1)

Sunday, May 7, 2017

JOM BUANG LEMAK SEBELUM RAYA



miss sasu here ! 

jom sertai program
 Jom Buang Lemak Sebelum Raya ! 
[ 15/05/2014 sehingga 15/07/2014]

ada orang kurus Tapi lemak kemain banyakk . sebab tu akan nampak gemuk tau. 

apa syarat nya ?? 

11~ mesti menggunakan supplemen  set slimming shaklee
2~ mendaftar di bawah seliaan miss sasu 
3~mesti report kepada miss sasu semingu sekali . jujur dan amanah penting 
4~ report kepada miss sasu 
- ukur lilit pinggang 
-ukur lilit peha
- ukur lilit lengan
-ukur lilit punggung

apa hadiahnya ?? 

DUIT RAYA !! 

hubungi miss sasu 
012- 985 1718 sekarang !! 

Monday, September 1, 2014

program jom kurus bersama saya

Assalamualaikum..

Semenjak saya berjaya mendapat berat idaman setelah melalui proses diet yang sihat, saya rasa terpanggil untuk membantu rakan-rakan semua yang ingin menurunkan berat badan masing-masing. 

oleh itu, saya akan membuka peluang ini kepada semua. sila komen nama, no telepon, nama fb & tempat tinggal, berat, tinggi dan umur di ruang komen ini. program ini dibuka kepada semua tak kira lelaki atau perempuan. 

sila pergi ke label jom kurus untuk melihat posting2 yang berkaitan. 

salam sayang , 

zana,
ibu.ammar.aryan

boleh call/sms/wechat no ni : 0129851718
whassup : 0132350358 
fb:sasuzanazanudin

mari kurus bersama saya!

Wednesday, August 20, 2014

Ammar beraya di sekolah ..


assalamualaikum semua ..

Majlis Sambutan Hari Raya di sekolah .
biasalah kalau dah sekolah, pasti ada sambutan ramai ramai kan . 

kena stanby siapkan juadah raya. 
kalau sebelum ni kat tadika swasta . 
kali ni kat sekolah kerajaan . 

dia dah 6 tahun, prsekolah dekat srk taman putra perdana taman putra perdana, puchong. 

kali ini, saya sediakan 

AGAR AGAR KOKTAIL.

miss sasu bukan nye pandai nau..
hahaha, tu pun tengok resepi ..

uolls bawak juadah apa ??




berbaju melayu grey tahun ini !! 

:) 


Thursday, August 14, 2014

penyelesaian untuk masalah sembelit


berapa hari tak membuang uolls? 

apa penyebab kita sembelit ? 

KURANG PENGAMBILAN FIBER 
KURANG PENGAMBILAN AIR 

tapi kalau dah 2-3 hari tak membuang itu satu masalahbesar . nanti uolls kena buasir . 
so, apa yangmiss sasu boleh bantu ialah dengan cadangkan uolls dengan 

JULAP MODEN ni. 
bukan sebarang julap ye
bukan julap yang makan ni terus berak berak tanpa henti 

ni yang selamat punya. 
guna daun-daun herba dimana berkesan dalam membantu melembutkan najis dan membuang secara tidak menyakitkan .

Herblax

Hubungi saya miss sasu 
012- 985 1718 

Friday, August 8, 2014

Resepi agar agar koktail mudah




Assalamualaikum semua...

Semalam, sekolah ammar ada buat jamuan hari raya peringkat sekolah. so, student semua dikehendaki membawa juadah raya lah kan ..

so, pikir la nak buat apa.
so, google resepi mudah aja la..


ni resepinya ok ..

1- 1 paket agar-agar 
2- 1 tin susu cair
3- 1 tin buah dlm tin (coktail), tapis asingkan air & buah
4- air 1200ml
5- 5sudu besar gula putih

cara-cara:

1- satukan air + agar-agar tu. masak sehingga agar-agar cair 
2-masukkan gula , kacau sehingga gula hancur 
3- masukkan air buah 
4-masukkan susu cair 
5- bagi mendidih, tutup api. 
6- susun buah dalam bekas
7- curahkan agar-agar tadi dalam bekas tadi. 
8- sejukkan 
9- letak dalam peti.

mudah bukan ? 

sedap pun sedap..
cuba lah !





gambar saya google. 

:) 

miss sasu / 012- 985 1718 

Thursday, August 7, 2014

Aidilfitri 2014 miss sasu & family




Assalamualaikum semua kenalan miss sasu . 

Selamat hari raya semua & diharapkan kita semua telah bergembira dengan cutihari raya yang lepas ! puas hati kan cuti lama. almost kita ambik cuti 1minggu . 

miss sasu balik kampung (Jerantut), Jumaat pagi. (read : 1pagi , hahaha ) smpai kampung dalam kul 4 pagi nak sahur. balik umah asben dulu. duk sana smpai sabtu malam. 

sabtu malam lepas berbuka, balik rumah family miss sasu . tak jauh mana. dalam 15minit je dah smpai ! yeaay, bermula la mood nak raya ! sampai2je diorg tgh nak pasang langsir. wauu. takke mood raya tu dah ada. hehehe. 

tema kami tahun ni grey . 

grey takbape nak cair kan untuk 3A ni. anak2 smua lelaki kan..bagi la diorg ni satu kain je wat baju melayu. senang . miss sasu beli ready made jubah je. grey gak, tapi more to sandy grey. cam warna coklat-coklat sikit .


+

+

+

+

+



Keluarga kecil miss sasu 
Ammr 6y
Aryan 1y





Keluarga besar miss sasu 

mak 
ayah 
8orang adik beradik 
7 orang anak sedara 


anak anak kesayangan miss sasu 



gambar beraya dengan kawan lama
asnita di bukit nikmat, jerantut.




akhir sekali, 
selfie sikit ..hehehehe. 

dengan handbag si kecil ni la..


























selamat hari raya semua !! 

berhati -hati memilih makanan ni majlis rumah terbuka ye.
elak dr yang manis manis
later, miss sasu share tips ke rumah terbuka. 

stay tune.

miss sasu / 012- 985 1718 

Tuesday, July 22, 2014

tips diet di hari raya

[ TIPS DIET DI HARI RAYA MISS SASU ]

assalamualaikum semua sahabat miss sasu .

rasanya bukan terlalu awal untuk saya kongsikan tips menghadapi lambakan makanan yang super lazat di pagi raya nanti.

sebelum itu saya ingin bertanya, adakah wajar kita berdiet di pagi 1 Syawal? tapi bagi saya, tak perlu .anggaplah ianya sebagai rewards day untuk kita. tapi saya akan kongsikan bagaimana nak pastikan anda makan dalam range kalori anda.

jemput baca

=====================================================



1- Kawal nafsu makan .

~ bagi masa anda dalam beberapa minit untuk perhati setiap makanan yang ada. berfikir dan cuba cari yang mana kurang kalori dan anda buatla keputusan yang sewajarnya.

~ seeloknya pilihlah yang kurang berminyak  &bergula.

2- minum air kosong berbanding air manis & bergas.

~ jimatla kalori anda dengan hanya mengambil air kosong sahaja. air kosong tidak mengandungi kalori tetapi boleh menghilangkan dahaga.
~ anda boleh jmat 65kcal kalori bagi satu rumah anda beraya. banyak bukan ? 
~ kenapa air masak ? sebab kita dah makan makanan yang tinggi kalori. so, jangan la ditambah lagi kalori dari air yang manis . fungsinye hanya untuk hilangkan dahaga kan ? air masak sudah memadai.

3- berjalan kaki.

~ jika ingin beraya rumah yang dekat-dekat, boleh la sekiranya anda berjalan kaki sahaja.
~ anda boleh jimat kalori sebanyak 14kcal untuk 5 minit berjalan.

4- sibukkan diri melayan tetamu & membuat kerja rumah.

~ ini boleh mengelakkan anda akan makan berulang kali serta boleh juga bakar kalori.
~ berulang alik dari dapur ke ruang tamu serta membasuh pinggan di pagi raya boleh dalam diam membakar kalori .

5- lebihkan protein , kurangkan karbohidrat .

6- mengambil sarapan ringan sebelum menjamah juadah raya. sarapan ringan iaitu seperti susu rendah lemak, oat, bijirin dan roti penuh gandum.

7- jangan bagi perut kosong,
~ penuhkan la dengan susu rendah lemak, soy protein atau coklat panas, ianya terbukti dalam membuatkan anda rasa kenyang .

8- makan secara perlahan-lahan.

9- pandai menolak tawaran.
~ jangan sesekali menggunakan alasan diet ! ini akan membuatkan tuan rumah pasti akan memaksa anda makan, seeloknya guna la alasan untuk mengelakkan kencing manis.



==================================================

semoga bermanfaat.

miss sasu ingin meminta maaf sekiranya terdapat tulisan saya yang menyinggu hati sahabat semua.

ingin dapatkan set supplement shaklee dalam bantu anda di hari raya nanti,boleh hubungi saya ye.

012- 985 1718
miss sasu
cod : puchong, jerantut

Wednesday, July 16, 2014

Gemuk air ? ini cara nya nak bagi kurus


APA ITU GEMUK AIR DAN BAGAIMANA NAK HILANGKAN 



assalamualaikum semua.


bagaimana dengan puasa sahabat semua?
diharap semua berjalan dengan lancar ye.

Tanda-tanda anda gemuk air 
Gemuk air adalah disebabkan garam terlalu banyak dalam badan. garam itu akan masuk dalam saluran darah dan sistem badan. jika garam tak keluar, ia akan mendap dalam sel. dan ini akan menyebabkan kondisi hypotonic dalam sel. air akan ditarik kedalam sel supaya kondisi menjadi normal.

ini tanda-tanda nya.. 

1- cuba lompat, lepas tu ada tak lemak lemak ikut melompat sama ? yes.. itu la gemuk air.

2- cuba tarik sikit lemak anda, dapat? yes.. itu la lemak air.

3- cuba tekan dengan ibu jari kulit anda. tenggelam tak ? lepas tu susah tak nak back to normal? yes.. itu la gemuk air.




ANDA ADA TANDA TU ?
tahniah ! anda gemuk air, gemuk yang paling senang nak kurus.
bagaimana?

boleh tengok penjelasan di bawah :-

1) Buat kardio. 
~ kardio tu apa? senaman yang menyebabkan degupan jantung bertambah-tambah. seperti berlari,menari, main badminton atau futsal.
~ air dikeluarkan oleh perpeluhan.

2) minum air banyak .
~ untuk elak dehidrasi. sebab selaps kita minum. air itu akan mudah dibuang dan kita akan merasa haus.
~ air dibuang melalui air kencing.

3) kurangkan pengambilan garam 
~ gantikan dengan potassium
~ jika makanan bergaram akan menyebabkan garam dalam badan semakin bertambah.
~makanan bergaram contohnya ialah junk food, fast food,jeruk, kentang goreng, kicap dan lain lain.

4) makan makanan lebih serat 
~ akan menyebabkan perlawasan jadi baik.
~ serat akan menangkap garam dan membuang melalui perkumuhan.

5) kurangkan manis. 

~ kalau kita makanan bende manis, ini akan meningkatkan insulin. dan jika insulin meningkat, akan menyebabkan proses pembuangan garam akan terganggu sebab badan tengah nak stabilkan gula dalam darah,

6) jangan makan terlalu sedikit setiap hari. 



~ dicadangkan pengambilan sebanyak 1200 kcal setiap hari.

sekian,

semoga bermanfaat.

miss sasu
012- 985 1718
http://sasuzanazanudin.blogspot.com/