Hanya Taip Keyword Anda

Loading...

Tetamu Terhormat Kisah Hidup Saya

Labels

shaklee (75) Ammar (65) my self (52) jom kurus (29) Jomkurus (18) drama tv (14) baby aryan (12) info (12) puasa (11) raya (11) family (10) wish (9) MasterChef (8) outing (8) resepi (8) contest (7) friend (7) makan2 (7) DPLI (6) macam2 (6) rumah (6) GA (5) cookies (5) hadiah (5) jalan (5) kawan (5) masak2 (5) movie (5) rancangan tv (5) wordless wednesday (5) Holiday (4) Lirik Lagu (4) Port Dickson (4) breastfeeding (4) fren wedding (4) miss sasu (4) potluck (4) Aktiviti (3) Reunion (3) diet (3) esp (3) klinik (3) makan (3) misi kurus (3) sales (3) sembang2 (3) senaman (3) shopping (3) weekend (3) Imam Muda (2) balik kampung (2) blog (2) gift (2) iklan (2) kuantan (2) makanan peberet (2) masak (2) mimi (2) nursery (2) pengetahuan (2) ragam (2) sakit (2) testimoni (2) tips diet (2) video (2) A'Famosa (1) Air Panas Gadek (1) Bola (1) Bonuslink (1) Bukit Cerakah (1) Interview (1) Kolagen (1) Maharaja Lawak (1) Maulidur Rasul (1) Melaka (1) Nuffnang (1) Pantai Klebang (1) Pengenalan Diri (1) Pengkalan Balak (1) Taman Pertanian Malaysia (1) The Stadhuys (1) astro (1) beca melaka (1) berita semasa (1) cake (1) cantik (1) cinch (1) elektrik (1) jiran (1) jubah (1) kalori (1) kaswi (1) kencingmanis (1) kolestrol (1) konvo (1) kurus (1) lemak (1) milkboaster (1) minum (1) mothers day (1) muzik (1) muzium samudera (1) my home (1) my mum (1) myself\ (1) nak kurus (1) nasi goreng kampung (1) oat (1) okbaby (1) on9 (1) panduan (1) pengumuman (1) pizza hut delivery (1) preloved (1) puasa. makanan (1) sahur (1) sarapan (1) sedekah (1) setdetox (1) shop on9 (1) soya (1) taman tasik cyberjaya (1) tazkirah jumaat (1) tips (1) toys (1) vitamin c (1) vivix (1)

Sunday, May 7, 2017

JOM BUANG LEMAK SEBELUM RAYA



miss sasu here ! 

jom sertai program
 Jom Buang Lemak Sebelum Raya ! 
[ 15/05/2014 sehingga 15/07/2014]

ada orang kurus Tapi lemak kemain banyakk . sebab tu akan nampak gemuk tau. 

apa syarat nya ?? 

11~ mesti menggunakan supplemen  set slimming shaklee
2~ mendaftar di bawah seliaan miss sasu 
3~mesti report kepada miss sasu semingu sekali . jujur dan amanah penting 
4~ report kepada miss sasu 
- ukur lilit pinggang 
-ukur lilit peha
- ukur lilit lengan
-ukur lilit punggung

apa hadiahnya ?? 

DUIT RAYA !! 

hubungi miss sasu 
012- 985 1718 sekarang !! 

Monday, September 1, 2014

program jom kurus bersama saya

Assalamualaikum..

Semenjak saya berjaya mendapat berat idaman setelah melalui proses diet yang sihat, saya rasa terpanggil untuk membantu rakan-rakan semua yang ingin menurunkan berat badan masing-masing. 

oleh itu, saya akan membuka peluang ini kepada semua. sila komen nama, no telepon, nama fb & tempat tinggal, berat, tinggi dan umur di ruang komen ini. program ini dibuka kepada semua tak kira lelaki atau perempuan. 

sila pergi ke label jom kurus untuk melihat posting2 yang berkaitan. 

salam sayang , 

zana,
ibu.ammar.aryan

boleh call/sms/wechat no ni : 0129851718
whassup : 0132350358 
fb:sasuzanazanudin

mari kurus bersama saya!

Tuesday, July 22, 2014

tips diet di hari raya

[ TIPS DIET DI HARI RAYA MISS SASU ]

assalamualaikum semua sahabat miss sasu .

rasanya bukan terlalu awal untuk saya kongsikan tips menghadapi lambakan makanan yang super lazat di pagi raya nanti.

sebelum itu saya ingin bertanya, adakah wajar kita berdiet di pagi 1 Syawal? tapi bagi saya, tak perlu .anggaplah ianya sebagai rewards day untuk kita. tapi saya akan kongsikan bagaimana nak pastikan anda makan dalam range kalori anda.

jemput baca

=====================================================



1- Kawal nafsu makan .

~ bagi masa anda dalam beberapa minit untuk perhati setiap makanan yang ada. berfikir dan cuba cari yang mana kurang kalori dan anda buatla keputusan yang sewajarnya.

~ seeloknya pilihlah yang kurang berminyak  &bergula.

2- minum air kosong berbanding air manis & bergas.

~ jimatla kalori anda dengan hanya mengambil air kosong sahaja. air kosong tidak mengandungi kalori tetapi boleh menghilangkan dahaga.
~ anda boleh jmat 65kcal kalori bagi satu rumah anda beraya. banyak bukan ? 
~ kenapa air masak ? sebab kita dah makan makanan yang tinggi kalori. so, jangan la ditambah lagi kalori dari air yang manis . fungsinye hanya untuk hilangkan dahaga kan ? air masak sudah memadai.

3- berjalan kaki.

~ jika ingin beraya rumah yang dekat-dekat, boleh la sekiranya anda berjalan kaki sahaja.
~ anda boleh jimat kalori sebanyak 14kcal untuk 5 minit berjalan.

4- sibukkan diri melayan tetamu & membuat kerja rumah.

~ ini boleh mengelakkan anda akan makan berulang kali serta boleh juga bakar kalori.
~ berulang alik dari dapur ke ruang tamu serta membasuh pinggan di pagi raya boleh dalam diam membakar kalori .

5- lebihkan protein , kurangkan karbohidrat .

6- mengambil sarapan ringan sebelum menjamah juadah raya. sarapan ringan iaitu seperti susu rendah lemak, oat, bijirin dan roti penuh gandum.

7- jangan bagi perut kosong,
~ penuhkan la dengan susu rendah lemak, soy protein atau coklat panas, ianya terbukti dalam membuatkan anda rasa kenyang .

8- makan secara perlahan-lahan.

9- pandai menolak tawaran.
~ jangan sesekali menggunakan alasan diet ! ini akan membuatkan tuan rumah pasti akan memaksa anda makan, seeloknya guna la alasan untuk mengelakkan kencing manis.



==================================================

semoga bermanfaat.

miss sasu ingin meminta maaf sekiranya terdapat tulisan saya yang menyinggu hati sahabat semua.

ingin dapatkan set supplement shaklee dalam bantu anda di hari raya nanti,boleh hubungi saya ye.

012- 985 1718
miss sasu
cod : puchong, jerantut

Wednesday, July 16, 2014

Gemuk air ? ini cara nya nak bagi kurus


APA ITU GEMUK AIR DAN BAGAIMANA NAK HILANGKAN 



assalamualaikum semua.


bagaimana dengan puasa sahabat semua?
diharap semua berjalan dengan lancar ye.

Tanda-tanda anda gemuk air 
Gemuk air adalah disebabkan garam terlalu banyak dalam badan. garam itu akan masuk dalam saluran darah dan sistem badan. jika garam tak keluar, ia akan mendap dalam sel. dan ini akan menyebabkan kondisi hypotonic dalam sel. air akan ditarik kedalam sel supaya kondisi menjadi normal.

ini tanda-tanda nya.. 

1- cuba lompat, lepas tu ada tak lemak lemak ikut melompat sama ? yes.. itu la gemuk air.

2- cuba tarik sikit lemak anda, dapat? yes.. itu la lemak air.

3- cuba tekan dengan ibu jari kulit anda. tenggelam tak ? lepas tu susah tak nak back to normal? yes.. itu la gemuk air.




ANDA ADA TANDA TU ?
tahniah ! anda gemuk air, gemuk yang paling senang nak kurus.
bagaimana?

boleh tengok penjelasan di bawah :-

1) Buat kardio. 
~ kardio tu apa? senaman yang menyebabkan degupan jantung bertambah-tambah. seperti berlari,menari, main badminton atau futsal.
~ air dikeluarkan oleh perpeluhan.

2) minum air banyak .
~ untuk elak dehidrasi. sebab selaps kita minum. air itu akan mudah dibuang dan kita akan merasa haus.
~ air dibuang melalui air kencing.

3) kurangkan pengambilan garam 
~ gantikan dengan potassium
~ jika makanan bergaram akan menyebabkan garam dalam badan semakin bertambah.
~makanan bergaram contohnya ialah junk food, fast food,jeruk, kentang goreng, kicap dan lain lain.

4) makan makanan lebih serat 
~ akan menyebabkan perlawasan jadi baik.
~ serat akan menangkap garam dan membuang melalui perkumuhan.

5) kurangkan manis. 

~ kalau kita makanan bende manis, ini akan meningkatkan insulin. dan jika insulin meningkat, akan menyebabkan proses pembuangan garam akan terganggu sebab badan tengah nak stabilkan gula dalam darah,

6) jangan makan terlalu sedikit setiap hari. 



~ dicadangkan pengambilan sebanyak 1200 kcal setiap hari.

sekian,

semoga bermanfaat.

miss sasu
012- 985 1718
http://sasuzanazanudin.blogspot.com/

Saturday, July 12, 2014

Patut Tahu : Beza sahur ESP dan NASI

Assalamualaikum semua..


Sahur tak pagi tadi ? if yes, Alhamdulliah .. Sahur adalah amalan sunat yang membezakan kita dengan penganut agama lain berpuasa. Namun, ada segelintir kita menganggap sahur ni membebankan sebab nak kena bangun untuk makan ! 

jadi kenapa kita nak menolak amalan sunat ni ? 

saya ada cadangan untukmemudahkan anda bersahur tapi mengenyangkan anda . malahan sangat berkhasiat. 

anda pernah dengar SHAKLEE ESP ? 
yes, tahniah jika pernah dengar 
jika tak, masih belum terlambat untuk anda tahu kehebatan bersahur dengan ESP. 

oleh itu anda tau tak apa itu G.I. iaitu glysemik indek ? 
apa itu ? 

ia adalah kedudukan karbohidrat dalam sesuatu makanan. 
semakin G.I rendah , itu adalah makanan yang bagus sangat . sebab nya memberi anda rasa kenyang yang lama. 

apa contoh makanan yang G.I rendah ye ? 

1- roti gandum 
2- adik beradik spageti
3- kacang tanah 
4- low fat yogurt 
5- apple 
6- ESP 


apa contoh makanan yang tingi G.I ? 

1- tembikai 
2- amggur 
3- roti putih 
4- kek
5-nasi putih 

 sila lihat rajah di bawah :- 


bagimana glukos itu dilepaskan sangat konsisten . tak tinggi tak rendah. sehingga minit ke 120 , ianya dilepaskan secara perlahan. di situ la yang terjadinya kita tidak akan berasa lapar dalam masa beberapa jam . 

lihat pulak kalau kita ambik carbo only. macam nasi tu . mula2 dilepaskan sangat tinggi. yes, kita akan rasa kenyang dalam masa 30minit sahaja. lepas tu akan drop drop sehingga minit ke 120.. faham bukan ? nasi akan beri anda rasa kenyang yang sekejap. 

kalau rasa kenyang yang sekejap. macam mana kita nak kurus? sebab asyk makan aja kan ? 
pemilihan makanan amat penting dalam nak kurus. bukan supplement atau senaman. 



bertukar la kepada yang lebih baik. 

ESP adalah perasa vanila, memberi anda rasa yang sangat lazat. boleh bagi anda satu kepuasan bersahur yang tidak pernah ada rasai sebelum ini. 

saya biasa ambik dengan oat. utuk tambah nilai dalam makanan sahur saya. cubalah ! 

ingin resepi istimewa miss sasu ?
hubungi saya 

012- 985 1718 

SAHUR ITU MUDAH.
MUDAH DENGAN SHAKLEE. 



Friday, July 11, 2014

shaklee buat kulit jadi cantik


assalamualaikum semua..

teruja tak ? 
benci tau shaklee ni. dah la murah lepas tu tahan lama lak tu. 

tak caya ? 

ESP boleh tahan sehingga 3 bulan
VITC lak tahan sehingga 6 bulan
Bcomp lak smpai 4 bulan ..

nyampah tauuu ! 
kenapa murah dan tahan lama. 

hahahaa. sebab tu shaklee is glomour kan? 

tengok testimoni ni sendiri , uolss dah bolh baca kan ?
sendiri baca sendiri buat kesimpulan ye.

kalau nak cantik, biar dari dalam. 
bukan dari makeup tebal yeee. hahahhaa

nak cuba ? 
meh la whatsaap kitee..

012- 985 1718 
miss sasu 
search fb kita : sasuzanazanudin
ig kita : misssasu1981

tadaaaa. :) 
later jumpa lagi ..

Wednesday, July 9, 2014

RESEPI KUIH KASWI SEDAP

HAI SEMUA..

weekend lepas teringin sangat la nak merasa air tangan sendiri buat kuih ni. 
biasa beli aja kan . so, start pagi dalam 10pagi cam tu buat. ikut resepi betul2, takut tersilap . hehe

buat pagi sebab nak letak dalam peti . makan sejuk2 kan best ..

ini resepi nya :- 

Bahan A 

11/2 cawan gula merah 
1/2 cawan gula putih 
1cawan air 
daun pandan 

Bahan B 
11/2 cawan tepung gandum 
1/2 cawan tepung ubi
3cawan air
2sudu besar kapur makan

Bahan c
kelapa parut gaul dengan garam 




Cara-cara 

1- masakkan bahan A, kacau sampai gula hancur 
2- campurkan semua bahan B, lepas tu kacau dengan sudu bagi sebati 
3- campurkan bahan A dan B
4- Tapis 
5- masukkan dalam loyang 
6- kukus selama 45minit.  sejukkan dalam 1jam lepas tu potong2 letak dalam peti. 
7- masa nak makan, gaulkan dengan bahan C

Tadaaa.. mudah aja kan ? 
cuba lah !



sedap sangat ! 

ada soalan? 
hubungi daku 
012- 985 1718 
miss sasu 

Tuesday, July 8, 2014

Ingin bersedekah melalui VIVIX dan Shaklee ?


Assalamualaikum semua warga blog miss sasu ! 

yeayyy. amacam korang punya puasa? ok lagi ? hehe. dah nak masuk hari ke 11 esok, cepat sungguh masa berlalu kan ? sedih nak tinggalkan ramadan yang datang pun setahun sekali., adakah kita akan bertemu lagi nanti ? Insya Allah jika Dia izinkan ye. :) 

Oh ye, bulan puasa ni bagus sangat kalau kita bersedekah . pahala nye berlipat kali ganda..
anda ada duit tapi tak tahu nak sedekah apa? atau tak tau mcm mana nak sedekah ? 

Miss sasu ada cadangan bernas !

bagaimana kalau anda bagi duit kepada saya, saya dapatkan VIVIX ni dah akan hantar terus kepada warga warga tua di rumah orang tua-tua untuk mereka amalkan setiap hari. 

tetapi VIVIX ni apa ??? 

Vivix adalah satu campuran 4 jenis buah yang hebat iaitu muscadine grape, purple carrot, iderberry dan polysonum cuspidatum ( knotweed jepun) 

buah-buah hebat ini mempunyai khasiat yang sangat tinggi. saya huraikan di bawah ye :

1) muscadine grape ~ anggur liar yang mempunyai 20 kromosom. mempunyai banyak polifenol dan resvetrol. mempunyai ciri-ciri dapat hentikan kimia yang penyebab kancer dan anti virus & anti bakteria. 

2) purple carrot ~ sumber terbaik vitamin A, antioksidan yang paling mujarab . ianya dapat merendahkan diabetis yang diakibatkan oleh kopi. kesan sekarang dapat dibuktikan dengan memberi kesan yang baik kepada saluran darah, platlet dan lipprotin dan berkebolehan dalam mengurangkan risiko penyakit koronari jantung. 

3) iderberry. ~ mempunyai banyak flavonoids iaitu antoksidan yang kuat dalam mengukuhkan sistem imnusasi dan melawan jangkitan usus dan baktria. ianya juga mmpu untuk merendahkan kolestrol, memberi perlindungan terhadap penyakit jantng, strok , melawan stress dan baiki penglihatan . 

4) polysonum cuspidatum ialah sumber resveratol yang sama dalam aggur kulit dan biji merah, ianya bagus dlaam melawan penuaan serta merendahkan kolestrol dan merendakan tekanan darah . 



TESTIMONI DARI ORANG RAMAI ..

1) KENCING MANIS 



2) KENCING MANIS



3) KANSER 



 ini cerita tentang PENUAANAN. VIVIX MELAMBATKAN penuaan. 



warga tua kan mempunyai pelbagai penyakit. so, dengan VIVIX boleh membantu mereka. produk ini hanya membantu mengurangkan , tidak merawat dan menghilangkan terus. 

anda ingin dapatkan ? 



atau hubungi saya 

012- 985 1718 
miss sasu