carian di sini ye

Tetamu Terhormat Kisah Hidup Saya

Labels

shaklee (136) Ammar (73) miss sasu (71) my self (54) misssasu (51) jom kurus (33) nak kurus (29) info (28) promoshaklee (22) Jomkurus (18) esp (18) family (18) baby aryan (17) tips diet (17) drama tv (14) raya (14) misi kurus (13) puasa (13) resepi (13) wish (12) makan2 (9) nak cantik (9) MasterChef (8) outing (8) contest (7) friend (7) DPLI (6) hadiah (6) kawan (6) macam2 (6) rumah (6) setcantik (6) GA (5) Holiday (5) cookies (5) diet (5) jalan (5) masak2 (5) movie (5) rancangan tv (5) vitamin c (5) wordless wednesday (5) Aktiviti (4) Lirik Lagu (4) Port Dickson (4) Reunion (4) breastfeeding (4) fren wedding (4) potluck (4) senaman (4) setdetox (4) balik kampung (3) klinik (3) kurus (3) makan (3) sales (3) sarapan (3) sembang2 (3) shopping (3) tips (3) video (3) weekend (3) A'Famosa (2) Imam Muda (2) blog (2) doa (2) gift (2) iklan (2) info diet (2) kencingmanis (2) kuantan (2) lemak (2) makanan peberet (2) masak (2) mimi (2) misi insaf (2) mutiara kata (2) nursery (2) pengetahuan (2) ragam (2) sakit (2) sembelit (2) surirumah (2) testimoni (2) vitalea (2) vivix (2) 2015 (1) Air Panas Gadek (1) Bola (1) Bonuslink (1) Bukit Cerakah (1) Interview (1) Kolagen (1) Maharaja Lawak (1) Maulidur Rasul (1) Melaka (1) Nuffnang (1) Pantai Klebang (1) Pengenalan Diri (1) Pengkalan Balak (1) Taman Pertanian Malaysia (1) The Stadhuys (1) adik ipar (1) agar-agar (1) anak anak (1) anniversary (1) astro (1) azam (1) baju kurung (1) banjir (1) beca melaka (1) berita semasa (1) bisnessonline (1) bola sepak (1) bonus (1) bulan rejab (1) cadar. (1) cake (1) cantik (1) cinch (1) demam (1) diabetis (1) elektrik (1) facebook (1) glacomplex (1) hamil (1) handbag (1) hari lahir (1) hari raya (1) herblax (1) jiran (1) jubah (1) kalori (1) kaswi (1) kencing manis (1) kolestrol (1) konvo (1) kustem (1) maharaja lawak (1) mengandung (1) milkboaster (1) minum (1) mothers day (1) muzik (1) muzium samudera (1) my home (1) my mum (1) myself\ (1) nasi goreng kampung (1) oat (1) okbaby (1) omegaguard (1) on9 (1) panduan (1) pengalaman mengandung (1) pengumuman (1) pizza hut delivery (1) pms (1) pregnant (1) preloved (1) puasa. makanan (1) puchong (1) sahur (1) sedekah (1) segugut (1) sekolah (1) shop on9 (1) soya (1) tahun 1 (1) taman tasik cyberjaya (1) tazkirah jumaat (1) toys (1) vitaminc (1)

Monday, September 14, 2015

Pengalaman Mengandung : Ada darah Tinggi

Assalamualaikum...

Uolss nak tau tak cite saya sepanjang hamil anak ketiga ni? '

kali ini tuhan uji sikit saya dan suami apabila saya ada tekanan darah tinggi semasa mengandung.
dengan kata lain. darah tinggi masa mengandung je. macam biasa dengan orang ada kencing manis kan? tapi saya ada darah tinggi. huhu. tapi dah redha dah la.



apabila ada risiko ni, kena kerap kali pergi cekup. bukan setakat g klinik desa, tapi kena pegi hosp juga.
saya titipkan pengalaman saya ni senang bila ada yang kena macam saya  nak rujuk ye.

saya cekup kat klinik desa je. tak pegi private .

bila pergi cekup kat klinik kerajaan , diorg akan bagi satu buku warna pink dan dilekatkan stiker hijau untuk yang ada risiko. senang diorg nak cek.




mula-mula dapat tahu pregnant ialah bila period tak  muncul-muncul dan 3minggu. saya selalu on time period. so, kalau period tak muncul, mesti la dah syak kan ! honestly, pregnant kali ke3 ni tak la mengharap sangat. .tak sama macam anak 1 and 2nd. so, bila dapat tau pregnant tu macam ..eh nape pregnant ni ? hahhahaa.


dah cukup dalam 10minggu macam tu call klinik desa minta buat apppoitment untuk booking ( buat buku merah ) .

masa nya pun dah tiba.. pukul 2 petang, masa tu 1st day puasa! haha. boleh imagine tak. dah la penat sebab masa tu tengah ada alahan penat melampau dan malas melampau..hahaha.. bila cek jer Bp. aduh ! tinggi pulak. 140/80. maksudnya tinggi yang kat atas. iaitu bacaan apabila jantung kita tengah bekerja.

nurse : eh awak ada darah tinggi ker?

saya : tak ada la.. cuma anak 1nd & 2nd, darah saya naik sikit masa 38-40 minggu. maksudnya masa nak bersalin tu naik.

nurse : ni baru 10minggu dah naikla..huhu. . takpe, saya col pakar kat kilinik kesihatan dengkil 


selang bape minit, doc suh buat monitoring bp. maksudnya kena cek tekanan darah setiap hari! huhu..
tawakal aja la..

so, buat la monitoring selama seminggu. penat giler kot. dah la bulan puasa. huhu




sampai lah hari ke 4, jeng jeng...


nanti sambung ye.