carian di sini ye

Tetamu Terhormat Kisah Hidup Saya

Labels

shaklee (136) Ammar (73) miss sasu (71) my self (54) misssasu (51) jom kurus (33) nak kurus (29) info (28) promoshaklee (22) Jomkurus (18) esp (18) family (18) baby aryan (17) tips diet (17) drama tv (14) raya (14) misi kurus (13) puasa (13) resepi (13) wish (12) makan2 (9) nak cantik (9) MasterChef (8) outing (8) contest (7) friend (7) DPLI (6) hadiah (6) kawan (6) macam2 (6) rumah (6) setcantik (6) GA (5) Holiday (5) cookies (5) diet (5) jalan (5) masak2 (5) movie (5) rancangan tv (5) vitamin c (5) wordless wednesday (5) Aktiviti (4) Lirik Lagu (4) Port Dickson (4) Reunion (4) breastfeeding (4) fren wedding (4) potluck (4) senaman (4) setdetox (4) balik kampung (3) klinik (3) kurus (3) makan (3) sales (3) sarapan (3) sembang2 (3) shopping (3) tips (3) video (3) weekend (3) A'Famosa (2) Imam Muda (2) blog (2) doa (2) gift (2) iklan (2) info diet (2) kencingmanis (2) kuantan (2) lemak (2) makanan peberet (2) masak (2) mimi (2) misi insaf (2) mutiara kata (2) nursery (2) pengetahuan (2) ragam (2) sakit (2) sembelit (2) surirumah (2) testimoni (2) vitalea (2) vivix (2) 2015 (1) Air Panas Gadek (1) Bola (1) Bonuslink (1) Bukit Cerakah (1) Interview (1) Kolagen (1) Maharaja Lawak (1) Maulidur Rasul (1) Melaka (1) Nuffnang (1) Pantai Klebang (1) Pengenalan Diri (1) Pengkalan Balak (1) Taman Pertanian Malaysia (1) The Stadhuys (1) adik ipar (1) agar-agar (1) anak anak (1) anniversary (1) astro (1) azam (1) baju kurung (1) banjir (1) beca melaka (1) berita semasa (1) bisnessonline (1) bola sepak (1) bonus (1) bulan rejab (1) cadar. (1) cake (1) cantik (1) cinch (1) demam (1) diabetis (1) elektrik (1) facebook (1) glacomplex (1) hamil (1) handbag (1) hari lahir (1) hari raya (1) herblax (1) jiran (1) jubah (1) kalori (1) kaswi (1) kencing manis (1) kolestrol (1) konvo (1) kustem (1) maharaja lawak (1) mengandung (1) milkboaster (1) minum (1) mothers day (1) muzik (1) muzium samudera (1) my home (1) my mum (1) myself\ (1) nasi goreng kampung (1) oat (1) okbaby (1) omegaguard (1) on9 (1) panduan (1) pengalaman mengandung (1) pengumuman (1) pizza hut delivery (1) pms (1) pregnant (1) preloved (1) puasa. makanan (1) puchong (1) sahur (1) sedekah (1) segugut (1) sekolah (1) shop on9 (1) soya (1) tahun 1 (1) taman tasik cyberjaya (1) tazkirah jumaat (1) toys (1) vitaminc (1)

Monday, October 12, 2015

Tips Mengurangkan Rasa Lapar Berterusan




Assalamualaikum semua...

Saya datang lagi dengan tips tips menarik untuk anda dalam memastikan berat anda semakin mengecil. 
:) :) 


jom.. 


Tips mengurangkan rasa lapar berterusan
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



Jom Kurus & Cantik Secara Bijak's photo.
Pernah tak anda rasa lapar yang terlampau, atau makan tanpa henti walaupun anda baru sahaja selesai makan tengahari, atau makan malam? Sesetengah bahan dalam makanan boleh menipu tubuh sehinggakan anda tidak mengenal signal kenyang, menyebabkan anda berterusan rasa lapar dan ini menambah masalah berat badan terutama di bahagian perut sekiranya anda tidak mampu untuk mengawalnya
Cuba beberapa tips simple untuk mengurangkan ‘cravings’ anda:
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>





1. Elakkan / Kurangkan minuman bergas dan manis
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Soda, teh ais segera dan minuman manis yang lain adalah antara sumber fruktos yang sangat tinggi. Kajian mendapati fruktos boleh ‘menipu’ minda agar kekal rasa lapar walaupun sebenarnya tubuh kenyang. Ia membantutkan hormone Leptin (hormone kenyang) dari menghantar signal kenyang pada tubuh.


2. Elakkan makanan dalam tin
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Kebanyakan makanan dalam tin tinggi dengan chemical seperti bisphonel-A, atau BPA. Ia boleh menyebabkan keseimbangan hormone Leptin (hormone rasa kenyang) terganggu ~ antara penyebab rasa lapar selalu dan obesity.


3. Makanlah sarapan pagi yang cukup untuk tubuh.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Kajian mendapati individu yang makan sarapan yang sedikit lebih mudah gemuk berbanding individu yang makan sarapan yang lengkap dan cukup. Makanlah sarapan pagi yang cukup bagi mengelakkan rasa lapar yang berpanjangan disebabkan kerana ketidakseimbangan gula dalam darah dan insulin tubuh. Simple rule untuk difahami: Anda akan lebih cepat gemuk sekiranya anda tidak bersarapan atau kurang bersarapan, anda akan lebih mudah mengawal berat badan sekiranya anda bersarapan setiap hari!


4. Makanlah sayur-sayuran dan ulam-ulaman yang cukup setiap hari
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Sayur-sayuran dan ulam-ulaman hijau adalah kaya dengan sumber penting vitamin folate – B yang melindungi tubuh dan minda dari depresi, keletihan dan berat badan. Ia juga mengandungi sumber vitamin K yang tinggi yang membantu menyeimbangkan kadar insulin dan melambatkan rasa lapar. Sekiranya anda tidak gemar makan sayur-sayuran, anda boleh menambah keperluan vitamin-vitamin ini dari farmasi tetapi sila menurut arahan pemakan yang telah ditetapkan.


5. Minumlah minuman jenis teh pada waktu petang (tea-time)
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Menurut kajian, dengan mengamalkan teh (teh hitam, teh hijau, teh tanpa gula), kadar gula dalam darah dapat dikurangkan sebanyak hampir 10% selepas 2 ½ jam anda makan makanan tinggi karbohidrat. Ini sangat membantu anda rasa kenyang lebih lama sebelum makan malam anda. Cuma anda perlu pastikan minum teh tanpa gula. Boleh sahaja makan kudapan ringan tetapi jika anda anda takut termakan makanan yang tinggi gula seperti kuih muih dan kek, memadai dengan hanya minum secawan teh kosong di waktu petang.


6. Pastikan tubuh cukup air.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Rasa lapar juga boleh berlaku apabila tubuh kekurangan air (dehydration). Pastikan tubuh dapat air yang mencukupi. Sekiranya anda baru sahaja makan dan masih lagi rasa ingin makan/mengudap, minumlah segelas air terlebih dahulu sebelum meneruskan keinginan makan. Selalunya rasa lapar tersebut akan berkurangan sedikit demi sedikit


7. Penuhi harian anda dengan pelbagai aktiviti yang merangsang minda
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Kadangkala anda makan berlebihan kerana anda boring atau tiada aktiviti yang mampu merangsang minda untuk focus. Penuhilah hari anda dengan aktiviti yang merangsang minda dan tubuh.


8. Pengambilan multivatamin
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

apabila tubuh sudah lengkap "diberi makan " dengan pelbagai vitamin, badan tidak lagi memberi signal anda sedang keaadaan yang lapar. dan anda juga boleh kurus dengan multivatamin. hebat bukan ?
__________________________________________________


ingin dapatkan multivatamin yang diakui hebat melebih 100 tahun di pasaran dan tiada bahan pewarna & perasa tiruan, boleh hubungi saya.
anda akan dapatnya secara percuma sehingga 31oct ini.
*tertakluk pada terma dan syarat 



miss sasu
012.985.1718




info asal dari :
  SINI

Thursday, October 8, 2015

Tips cepat Kurus Buat Suri Rumah




Tips Cepat Kurus Buat Suri Rumah
**********************************************




Tadaaaa.. 


Ramai di luar sana antara suri rumah yang teringin kurus ?? tapi masih tak belum nampak penurunan berat badan atau baju semakin ketat dan ketat?


stresssss! 


ok, mari kita lihat kenapa suri rumah ini susah sangat nak kurus mengikut pengalaman sendiri la. 


1>> suka atau kena masak setiap hari. 

2>> suap dan beri anak makan, lepas tu kalau tak habis, mak yang kena habiskan. 

3>> petang mesti buat kuih. kuih ni kalau tak manis & lemak memang tak sah. 

4>> suami balik keje, mesti ajak makan sekali.

5>> 24jam di rumah, tak ada masa nak pegi bersenam di luar. 

6>> bangun pagi dah pikir nak masak apa. masak, masak dan masak. 

7>> tiada budget untuk membeli makanan yang katanya rendah lemak. 

dan banyak lagi.. korang boleh listkan..

 ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

tetapi tahukah anda, SURI RUMAH MUDAH NAK KURUS BERBANDING MEREKA YANG BEKERJA DI PEJABAT!



terkejut?


ya. sebab anda ada banyak peluang dan cara untuk membakar kalori. tahukah anda dengan menyapu sampah dalam 1 jam, anda boleh membakar lebih kurang 120kcal kalori? atau lebih hebat lagi dengan menjaga anak anak pun anda boleh membakar lebih kurang 130kcal kalori?


apa yang anda perlu pastikan ianya anda mendapat keperluan nutrisi yang mencukupi dalam seharian. pastikan perut anda diisi dengan pelbagai makanan yang sihat dan cukup vitamin dan mineral. bukanlah perlu membeli makanan rendah lemak yang mahal sikit harga. tetapi cukup dengan memakan buah dan sayur sayuran yang segar. ini untuk memastikan anda tidak selalu lapar dan akan mengambil makanan yang tidak sihat dan berkalori tinggi.


selain itu tips di bawah,boleh la anda amalkan :-

1>> bangun pagi, mesti ada set list to do. nak masak apa, nak makan apa, nak buat apa sehingga malam. 

2>> bangun pagi, anda sebagai ibu mesti makan dulu. pastikan perut diisi dengan makanan serat yang memberi anda tenaga & kenyang yang lama. seperti oat, pisang dan cereal kurang manis. 

3>> apabila bagi anak makan, anda mesti pandai budget. jangan sampai membazir dan anda pulak yang kena habiskan.

4>> jangan bagi perut anda lapar. kalau tidak, segala jenis jajan dan biskut manis pasti anda yang makan. 

5>> lakukan aktiviti . pastikan anda cergas. selain boleh bantu anda kurus, anda juga bertenaga . 

itu sahaja setakat ini. 


saya doakan anda suri rumah boleh kurus dengan mudah demi untuk suami dan anak -anak. 


RUMUSAN : 

apa yang penting , anda mesti memastikan anda makan makanan yang sihat dan lakukan la aktiviti -aktiviti dirumah secara konsisten. anda pasti berjaya!


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
berminat dengan vitamin -vitamin untuk badan anda, boleh hubungi saya melalui pm atau whatsap 


                                                           miss sasu
                                                         012.985.1718

Wednesday, October 7, 2015

Berapa Kalori Saya Terbakar Hari Ini?



Assalamualaikum semua ..

Rujuk jadual di atas. 
Saya ambil di SINI

 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Kenapa aktiviti - aktiviti seperti di atas kita perlu ambil berat jika nak turunkan berat badan ? 

Ini kerana, semua aktiviti yang kita buat akan membakar kalori. apa itu kalori. kalori ialah unit untuk tenaga yang telah kita guna untuk menghasilkan akiviti -aktiviti seharian. ianya bermaksud, selagi kita bernafas, memang akan berlaku pembakaran kalori, walhal kita mandi atau tidur pun ada kalori terbakar. melainlah apabila kita sudah tidak bernafas. 

jadual di atas adalah sekadar anggaran. ianya lebih tidak tepat untuk semua orang. ianya bergantung kepada pembolehubah iaitu umur, jantina, berat, tinggi dan gaya hidup seseorang. namun, ianya boleh la dibuat sebagai rujukan. 

contohnya anda adalah suri rumah. banyak aktiviti sebenarnya yang kita boleh buat untuk kurus. bukan lah bermaksud kita kena pergi ke luar umah atau ke gym untuk buat pembakaran kalori. 
anda silap!

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

contoh : 

>> bermain dengan anak-anak :120kcal kalori 
>> menyapu sampah : 130kcal kalori
>> berkebun : 230kcal kalori
>> menonton tv : 75kcal kalori.

jika ditambah : lebih kurang 500kcal kalori terbakar !! 

dasyat bukan ???

tapi anda harus seimbangkan ..bagaimana ???

jumpa update selepas ini ok! 

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

ingin sebarang tips penurunan berat badan ??

whatsap miss sasu 
012.985.1718

Tuesday, October 6, 2015

Keperluan vitamin untuk ibu hamil dan menyusu


Assalamualaikum semua..

Ada ibu hamil sedang membaca blog miss sasu ni? tahniah .. jaga diri selalu ye.. jaga diri dan anak dalam kandungan tu.

Korang ada ambil tahu tak vitamin tambahan yang kita ibu ibu hamil ni kena ambil bila sudah mengandung dan menyusu?? ianya bukan sengaja direka reka tetapi untuk kesihatan kita juga tau.

Ok, jom kita tengok dalam jadual di atas..

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Kalori dah sah sah naik kan ?? tambahan 500kcal tuh bila menyusu!
banyak juga tu. sama dengan 2 mangkuk nasi tau. so, tak ada masalah sangat la bila orang kata menyusu kena makan banyak. tapi, pastikan pemilihan makanan tu yang betul. bukan lal 500kcall tuh uolls ambil dari kek coklat berkrim 2-3slice kan ! yang tuh memang la ada lemak , gula yang terkandung sekali.

begitu juga dengan vitamin B, kalsium, protein, vitamin c, Folat.. ish, semua nya memang meningkat la bila uolls dah mengandung .

tapi jika uolls tak mau ambil dari sumber makanan. dan tak tahu pun apa makanan yang ada vitamin b dan c contohnya, saya boleh cadangkan uolls ambil dari vitamin. vitamin sedia ada. yang diproses secara semulajadi dan organik.

contohnya vitamin c kami dihasilkan daripada ekstrak jagung. tambahan ianya juga diproses dengan teknologi perlepasan setiap 1jam. dalam 1tablet tu ada 500mg. so, setiap 1jam hanya dilepaskan 100mg sahaja. so, tak yah la korang nak makan limau tu setiap jam kan..

vitamin c kami adalah untuk memudahkan uolss.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

dalam set ibu hamil & menyusu kami. kami cadangkan anda mengambil :

1. Vitalea ( multivatamin )
2. Vitamin b complex
3. Vitamin c
4. Ostematrik (kalsium)
5. Esp ( Energizing Soy Protein)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


saya ingin memberi anda percuma vitalea ( jimat rm90) dengan mendaftar sebagai ahli!
sah sehingga 30 october ini sahaja !


cepat !

Hubungi saya,

miss sasu
012.985.1718

Monday, September 14, 2015

Pengalaman Mengandung : Ada darah Tinggi

Assalamualaikum...

Uolss nak tau tak cite saya sepanjang hamil anak ketiga ni? '

kali ini tuhan uji sikit saya dan suami apabila saya ada tekanan darah tinggi semasa mengandung.
dengan kata lain. darah tinggi masa mengandung je. macam biasa dengan orang ada kencing manis kan? tapi saya ada darah tinggi. huhu. tapi dah redha dah la.



apabila ada risiko ni, kena kerap kali pergi cekup. bukan setakat g klinik desa, tapi kena pegi hosp juga.
saya titipkan pengalaman saya ni senang bila ada yang kena macam saya  nak rujuk ye.

saya cekup kat klinik desa je. tak pegi private .

bila pergi cekup kat klinik kerajaan , diorg akan bagi satu buku warna pink dan dilekatkan stiker hijau untuk yang ada risiko. senang diorg nak cek.




mula-mula dapat tahu pregnant ialah bila period tak  muncul-muncul dan 3minggu. saya selalu on time period. so, kalau period tak muncul, mesti la dah syak kan ! honestly, pregnant kali ke3 ni tak la mengharap sangat. .tak sama macam anak 1 and 2nd. so, bila dapat tau pregnant tu macam ..eh nape pregnant ni ? hahhahaa.


dah cukup dalam 10minggu macam tu call klinik desa minta buat apppoitment untuk booking ( buat buku merah ) .

masa nya pun dah tiba.. pukul 2 petang, masa tu 1st day puasa! haha. boleh imagine tak. dah la penat sebab masa tu tengah ada alahan penat melampau dan malas melampau..hahaha.. bila cek jer Bp. aduh ! tinggi pulak. 140/80. maksudnya tinggi yang kat atas. iaitu bacaan apabila jantung kita tengah bekerja.

nurse : eh awak ada darah tinggi ker?

saya : tak ada la.. cuma anak 1nd & 2nd, darah saya naik sikit masa 38-40 minggu. maksudnya masa nak bersalin tu naik.

nurse : ni baru 10minggu dah naikla..huhu. . takpe, saya col pakar kat kilinik kesihatan dengkil 


selang bape minit, doc suh buat monitoring bp. maksudnya kena cek tekanan darah setiap hari! huhu..
tawakal aja la..

so, buat la monitoring selama seminggu. penat giler kot. dah la bulan puasa. huhu




sampai lah hari ke 4, jeng jeng...


nanti sambung ye.


Monday, September 7, 2015

Cadar Untuk Katil King



Yeaaaay ! 

dapat testimoni best dari pelanggan .

lawa kan? cadar patchwork ni. 
kemas dan terletak aja. 
tak risau duk kedut sini sana.

memudahkan urusan suri rumah seperti iolss. 
gitewww. 


uolls nak tengok cadar patchwork cun cun tak ?
boleh whatsap iolls ye. 

012.985.1718

harga adalah sangat best !

Monday, August 10, 2015

Surah -Surah Amalan Untuk Ibu Mengandung


Assalamualaikum uolsss..

Ada ibu mengandung tak yang tengah baca blog miss sasu ni ???

Ada? Ada ? 

Meh nak give me five !! 

:) 


iolls dah pregnant 16weeks lah lebih kurang. ni anak ketiga InsyAllah. kedua dua anak sebelum ni lelaki. Ammar 7y dan Aryan 2y. so, harap-harap lah yang 3rd ni lain la pulak jantinanya kan ? doakan yer. tapi kita redho aja la.. sebab itu semua RAHSIA Nya. 

meh kita amalkan surah -surah ni. Tapi biasanya miss sasu baca surah maryam, yaasin dan yusuf. kah kah, nampak nau nak anak comey..tapi lps ni kena baca semua 8surah ni la kann? 

ok la uolls.. lepas ni nak share lagi ngan uolls. 
pregnant kali ini kod hijau. huhu. apa masalahnya??
nnati i olls story ok. 

babai & assalamualaikum..

 

Sunday, August 9, 2015

Tips Kurus Selepas Raya


Assalamualaikum semua..

Lama sangat tak update blog kan ? 

Puasa sebulan + raya pun dah hampir sebulan. kini tiba masanya saya nak fokus balik pada blog. sebab lately, ramai pulak yang whatsap tanyakan tips tips nak kurus. hihi.

mesti korang sentap kan.. bila jumpa kawan lama atau saudara mara bgtau korang dah lain. bukan makin kurus + comey. tapi makin tembam dan tak berseri ye. 
iolss faham sangat. sebab dulu pun iolls begitu. tapi alhamdulliah, dah back to normal la. tak de lah gemuk sangat sekarang. lgpun iolss tengah pregnnat sekarang., 

nanti kita story2 pasal pregnant yee. 




ok, macam ni..


Tips nak Kurus selepas raya :


1- puasa sunat atau puasa ganti. apa apa la, asalkan puasa. so, badan kita akan adapt balik rutin semasa kita berpuasa di bulan ramadan tu. 

2- cuba untuk buat detox kat perut uolss. raya kan kita dihidangkan dengan makanan super lemak dan berkalori tinggi serta air yang manis giler kan . cm mna mana nak detox cayangg? ala, makan jer Herblax . mana nak dapat, contact miss sasu., makan tu, uolls akan terus rasa nak buang selepas 8jam. tanpa menganggu perut uolls taau !

3- cuba untuk pergi 1open house sahaja dalam seminggu. kiranya tu cheat day korang la.. masa tu nak makan makan laaa. iolls bagi kelonggaran. 

4- cuba untuk pergi jogging atau apa apa jua senaman 1mingu sekali. nak tolong uolls tolak kalori yang korang dah telan dalam masa seminggu tu. konsepnya begini. 1kg berat nak turun kena bakar 7700kalori. so contoh mgu itu uolls dah makan 8000kalori. so, kalau uolls pergi jogging dlm setengah jam, mana tau boleh bakar 300kalori kan.. dah korang dapat turun 1kg berat minggu tu.. oh yeeeeah ! seronok nyaa. 


5- lagi satu please, jangan minum air manis lebih dari 1 cawan sehari. please yeee. pagi2 je la minum sebab teringin. lepas tu make sure air masak sentiasa masuk dalam perut uols. lepas tu cek urine. kalau dh jernih. maksudnya dah stop la minum air tu..minum sehingga urine jernih taau. 

ok la.. iolss nak berhenti dulu. 

babai semua. 
ni conctact iolss. jika nak whatsap apa2, boleh jerr. 

012. 985. 1718
miss sasu 
pakar diet hebat anda...giteww..::)











Friday, April 24, 2015

Tips Hilang Lemak di Peha & Perut




Assalamualaikum semua...

Ada Peminat lecithin di sini?
Jika ada, ini peluang untuk anda! 
promosi super jimat . 

Jika berminat ingin tau harga dan order, 
sila berhubung terus dengan saya 

miss sasu 
012- 985 1718


INGIN TAU APA KHASIAT ??

BOLEH BACA 


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


sumber : http://www.vitaminsuci.com/2014/06/fungsi-dan-khasiat-lecithin-shaklee.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
APA FUNGSI LECITHIN?
  • Lecithin adalah pengemulsi semulajadi yang bertindak dengan cara melekat pada lemak dalam darah seterusnya mengapung dan mengelakkan dari lemak degil tersebut melekat pada dinding membran.

APA KANDUNGAN LECITHIN?


Lecithin Shaklee mengandungi sumber semulajadi daripada kekacang soya di mana setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin soya termasuk 80mg kolina dan 48mg inositol. Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilkan acetyl-kolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu.

APA FUNGSI KOLINA?

Kolina penting dalam diet harian kerana fungsinya menyokong kesihatan otak, hati, kardiovaskular dan pembiakan. Kolina adalah suatu komponen neuropenghantar asetilkolina yang terlibat dalam penghantaran mesej kepada otak dan sistem saraf. Maknanya selain untuk menghapuskan lemak degil, kolestrol dalam badan, Lecithin juga boleh membantu otak kita berfungsi dengan cerdas.

APA KELEBIHAN LAIN LECITHIN?

  • Ia boleh melindungi hati kita ~ Bagaimana? Lecithin  boleh menghalang enapan lemak di hati, sirosis hati dan hati berlemak. Yang baiknya ia juga boleh membantu memulihkan kesihatan hati.
  •  Memecahkan lemak dan kolestrol ~ Caranya? Lecithin bertindak sebagai 'pembersih' salur darah, pengambilan tambahan membantu mengemulsi dan metabolisma lemak, kolestrol dan trigliserid dalam tubuh kita.
  • Melangsingkan ~ Menghalang obesiti. Kalau kita ambil Lecithin dalam kuantiti yang betul  maka makin cepatlah pembakaran lemak degil dalam tubuh kita berlaku. Lepas tu jadilah langsing semula  tanpa penyakit kerana ianya seimbang dengan tubuh badan kita.
  • Mencantikkan otot dan kulit. Ia mengelakkan kulit bersisik/kering terutama yang kerap menggunakan pendingin hawa. Lecithin boleh membentuk membran sel, melembabkan serta menghaluskan kulit supaya kulit kita jadi cantik, juga boleh mengaktifkan metabolisma sel dan melambatkan penuaan.
  • Memperbaiki alergi ~  Lecithin boleh menghalang platlet darah dari mengaktifkan tisu gegelang di dalam salur darah yang boleh menyebabkan alergi semakin paarah seperti penyakit kulis spt dermatitis dan demam alergi.
  • Menghalang kejadian batu karang ~ Batu karang tu terjadi akibat dari kolestrol yang berlebihan alam badan kita. Jadi Lecithin akan bertindak untuk pengemulsi supaya kolestrol yang mencanak-canak tu dapat dihalang dari menjadi batu karang.
  • Mempertingkatkan daya ingatan dan meringankan stress ~ Kolina yang saya nyatakan di atas tadi akan berfungsi untuk penghantar/ agen saraf kranial yang boleh mempertingkatkan kuasa pembelajaran, memperbaiki daya ingatan, menghalang Alzheimer dan meringankan stress.
  • Menghalang tekanan darah tinggi ~ Caranya? Lecithin boleh menghalang arterioklerosis, menggalakkan peredaran darah. Maknanya Lecithin menghalang darah daripada tersekat atau tersumbat.
  • Boleh juga untuk mengatasi masalah prostat lelaki 
  • Meringankan sembelit ~ Fungsinya untuk melembutkan najis dengan cara melembabkan usus dan meleraikan toksin dalam usus.

LECITIN SANGAT MEMBANTU IBU BERSALIN/DALAM PANTANG

    • Lecithin boleh membakar lemak yang berlebihan dalam badan ibu baru bersalin .biasanya lemak-lemak terkumpul ketika mengandung.
    • Lecithin ini juga boleh berperanan untuk mengurangkan risiko clog duct atau duktus susu tersumbat
    • Lecithin boleh membantu ibu mengatasi masalah lost of short term memory yang biasa akan dialami selepas bersalin.
    • Lecithin juga boleh membantu menyalurkan inositol dan kolin dalam susu ibu untuk meningkatkan perkembangan otak bayi.
    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


    TAK RUGI MENCUBA !

    Thursday, April 23, 2015

    Tips mendapatkan tidur berkualiti



    selamat malam semua ! 

    saya maafkan semua orang . 

    miss sasu 
    012- 985 1718
    shaklee cod: puchong

    Tips Mengelak Kencing Manis


    Assalamualaikum kawan - kawan .



    Hari ini saya ada study tentang kencing manis! takut dibuatnyaaa kan ? badan yang sihat pun kadang kala boleh dijangki penyakit ini. apatahlagi kalau anda memang berisiko tinggi !








    ini saya dapat dari study saya bagaimana yang kita boleh buat untuk pastikan tidak dikenakan penyakit kencing manis ini. 


    sumber :http://www.myhealth.gov.my/index.php/dewasa/penyakit/diabetes-mellitus



    Apakah yang patut saya lakukan untuk mengelakkan dari mendapat penyakit diabetes?
    Diabetes boleh dicegah dengan mengamalkan gaya hidup sihat:
    • Makan makanan berkhasiat dan kalori terkawal dapat membantu mengawal tahap gula dalam darah, mengekalkan berat badan, mengawal paras kolesterol, mengurangkan tekanan darah tinggi dan mencegah penyakit jantung.
    • Senaman dapat memperbaiki kecergasan, membakar kalori dan oleh itu dapat mengurangkan lemak dalam badan dan mengawal berat badan anda. Senaman merendahkan kadar gula dalam darah dan membantu tubuh anda untuk menggunakan gula dalam darah dengan baik.
    • Kajian menunjukkan obesiti mempunyai hubungkait dengan diabetes. Kekalkan berat badan yang unggul



    Tuesday, April 21, 2015

    Tips Hias Bilik Tidur




    assalamualaikum semuaaaa ! 

    Nak tips hias bilik tidur anda dengan lebih menarik ???

    wah. sesuai dengan raya yang akan datang ini! 
    jom cuci mata dengan cadar corak plain ini. 








    cantik kan ???

    Bekenan ? 

    berapa harga ?? 
    hanya RM120  ( termasuk kos penghantaran ) 

    whatsap segera
    012- 985 1718 

    Pahala Puasa di bulan rejab



    Ingin Mencari apa pahala berpuasa di bulan rejab ??

    Boleh baca keratan di atas. 
    saya bukan tulis, 
    saya hanya tukang google & paste kat sini. 


    Rejab adalah bulan Allah. 
    jom buat apa yang Dia suka. 
    tinggalkan apa yang Dia tidak suka. 



    Assalamualaikum & selamat pagi semua!

    Thursday, April 16, 2015

    Cloth Diapers : Ciri Ciri Perlu Ada Untuk Jayakan



    >>>> assalamualaikum semua. 

    dah lama tak update kan? haha. agak kebizian + terlupa ada blog. kih kih. boleh gitu ? 

    oh ye, nak share ngan korang saya dah masuk minggu ke3 berjaya meng-cloth diapers kan si aryan ! haha. bulan ini langsung dah tak beli diapers dah. jimat kan ..kalau tak mesti budget rm40-50 untuk stok diapers sebulan ! 

    ni ciri ciri yang perlu ada untuk uolls, ibu ibu yang ingin transform kan duit budget beli diapers kepada bayar bill / isi minyak kete korang .hihi

    >> 1 - mesti rajin basuh 
    >> 2- mesti rajin tukar Cd setiap 3-4 jam.
    >> 3- mesti tidak Penggeli! ini sangat penting tauuu! sebab uolls akan deal dengan najis anak uoolls . haha,. kalau kencing tu no hal sangat kan . tapi bab  po-po tu . aisssh, nak termuntah juga jika lepas makan . hihi

    itu aja lah ciri ciri yang kena ada. 


    good luck uolls .
    pasti boleh. 
    selamat kan alam sekitar + duit anda jugak. 

    miss sasu 
    012- 985 1718 

    Wednesday, April 8, 2015

    10 Tips Menurunkan Berat

    Assalamualaikum semua..


    Ingin menurunkan berat badan?

    rasa dah buat semua tips, tapi berat susah juga nak turun?
    apa kata ikut tips dalam video ni.memang best tengok ! 


    klik sini ye



    antara tips nya ialah ;

    1- makan secara perlahan 
    2- tidur yang cukup & berkualiti 
    3- banyak makan makanan berserat 
    4- banyak makan makanan biji bijian 


    dan banyak kali ! 

    ok bababai 




    Tuesday, April 7, 2015

    Tips supplemen untuk warga emas


    assalamualaikum semuaaaa ! 


    hai

    apa khabar ? 

    GST ok? 
    hahahaha. 

    ok tak ok, kita hadapi dengan hati terbuka la kawan kawan.
    minta dengan Allah. bukan manusia. 


    okeh , uolls ada nak bagi kat warga emas dalam family members supplimen tak ?
    tapi tak tahu
    atau macam..arrrrgh ! banyaknyaaa nak bagi makan.
    kesian orang tua tu kan !

    so. ini saya ada cadangan 

    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


    iaitu VIVIX !




    hanya satu sudu sehari VIVIX 


    secara ringkasnya, vivix adalah campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elerberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Mengandungi khasiat anti - oksidan dan sel penuaan semulajadi 



    wauuuu ! 


    uolls nak tengok testimoni untuk kencingmanis tak ?


    tapi



    jangan geli lak eh ..





    here we go !







    ni satu lagi ..





    amazing kan ???


    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

    berminat tu.

    cepat cepat hubungi miss sasu 


    kenapa miss sasu 

    >> servis terbaik 
    >> consultation terbaik
    >> free gift
    >> free postage 

    apa lagi..

    hehee. 

    012- 985 1718 

    babai semua


    Thursday, April 2, 2015

    Promosi Bulan April



    assalamualaikum semuaaaa ! 

    masih demam GST ker? 

    haha.

    tak mau la cite GST, pening + malas nak pikir.
    haha. 

    terima dengan hati terbuka
    dan munasabah diri memasing . 

    +++++++++++++++++++++++++

    jom, hidup perlu diteruskan .

    uolss, ini PROMOSI bulan APRIL .

    siapa nak ???

    1- nak kurus 
    2- nak subur + hamil 
    3- nak detox hati 
    4- nak anak sihat cukup nutrisi


    siapa nak ??
    cepat- cepat hubungi yer 


    +++++++++++++++++++++++++++

    berjimat sementara ada ni. 

    later saya cite set nak jadi ahli untuk yang nak kurus ! 
    pasti anda suka dan terus rasa nak join. 

    ahaksss. 

    -----------------
    miss sasu 
    012- 985 1718 


    Tuesday, March 31, 2015

    Tips Kurus Suri Rumah




    Assalam semuaaaa ! 

    siapa suri rumah yang nak kurus ? 

    saya !
    saya!
    saya! 



    woiii, lepas jadi suri rumah ni, iolls suka makan lah ! 
    kah kah kah ..

    padan muka aku kan ! 
    siapa suruh masak sedap sedap..


    so, sebagai penyelesaian, kita buat aktiviti fizikal la untuk kasi kalori kita negatif dan negatif kan ?
    suka laa kalau  negatif, kalau positif ?


    hahhahahaa. 
    tensen iolls..


    *******************************

    ok, lah nak p basuh pinggan. 

    nak bakar 160kalori katanyaaa!

    hahaha

    Sunday, March 29, 2015

    Baju Kurung Cantik







    moh cuci mataa uolssss







     







    cantikkan ? 

    harga : rm93 free postage !!

    dah banyak yang habis tau ! cepat cepat


    kalau kurus, mesti comey 

    moh kurus ! hahahhaa 


    ****************************

    jom cuci mata banyaklagi dalam ni 




    miss sasu - 012 985 1718

    Saturday, March 28, 2015

    siapa nak rm250??



    Assalamualaikum !

    hai uolls..

    siapa nak rm250 ?? 


    *****************************

    Jom rembat peluang ini, dengan pembelian ESP beli 6 percuma 1! 
    yang tengah pregnant, sesuai sangat ambil! 


    *******************************

    TODAY IS LAST DAY ! 





    cepat whatsap me 
    012- 985 1718