carian di sini ye

Tetamu Terhormat Kisah Hidup Saya

Labels

shaklee (136) Ammar (73) miss sasu (71) my self (54) misssasu (51) jom kurus (33) nak kurus (29) info (28) promoshaklee (22) Jomkurus (18) esp (18) family (18) baby aryan (17) tips diet (17) drama tv (14) raya (14) misi kurus (13) puasa (13) resepi (13) wish (12) makan2 (9) nak cantik (9) MasterChef (8) outing (8) contest (7) friend (7) DPLI (6) hadiah (6) kawan (6) macam2 (6) rumah (6) setcantik (6) GA (5) Holiday (5) cookies (5) diet (5) jalan (5) masak2 (5) movie (5) rancangan tv (5) vitamin c (5) wordless wednesday (5) Aktiviti (4) Lirik Lagu (4) Port Dickson (4) Reunion (4) breastfeeding (4) fren wedding (4) potluck (4) senaman (4) setdetox (4) balik kampung (3) klinik (3) kurus (3) makan (3) sales (3) sarapan (3) sembang2 (3) shopping (3) tips (3) video (3) weekend (3) A'Famosa (2) Imam Muda (2) blog (2) doa (2) gift (2) iklan (2) info diet (2) kencingmanis (2) kuantan (2) lemak (2) makanan peberet (2) masak (2) mimi (2) misi insaf (2) mutiara kata (2) nursery (2) pengetahuan (2) ragam (2) sakit (2) sembelit (2) surirumah (2) testimoni (2) vitalea (2) vivix (2) 2015 (1) Air Panas Gadek (1) Bola (1) Bonuslink (1) Bukit Cerakah (1) Interview (1) Kolagen (1) Maharaja Lawak (1) Maulidur Rasul (1) Melaka (1) Nuffnang (1) Pantai Klebang (1) Pengenalan Diri (1) Pengkalan Balak (1) Taman Pertanian Malaysia (1) The Stadhuys (1) adik ipar (1) agar-agar (1) anak anak (1) anniversary (1) astro (1) azam (1) baju kurung (1) banjir (1) beca melaka (1) berita semasa (1) bisnessonline (1) bola sepak (1) bonus (1) bulan rejab (1) cadar. (1) cake (1) cantik (1) cinch (1) demam (1) diabetis (1) elektrik (1) facebook (1) glacomplex (1) hamil (1) handbag (1) hari lahir (1) hari raya (1) herblax (1) jiran (1) jubah (1) kalori (1) kaswi (1) kencing manis (1) kolestrol (1) konvo (1) kustem (1) maharaja lawak (1) mengandung (1) milkboaster (1) minum (1) mothers day (1) muzik (1) muzium samudera (1) my home (1) my mum (1) myself\ (1) nasi goreng kampung (1) oat (1) okbaby (1) omegaguard (1) on9 (1) panduan (1) pengalaman mengandung (1) pengumuman (1) pizza hut delivery (1) pms (1) pregnant (1) preloved (1) puasa. makanan (1) puchong (1) sahur (1) sedekah (1) segugut (1) sekolah (1) shop on9 (1) soya (1) tahun 1 (1) taman tasik cyberjaya (1) tazkirah jumaat (1) toys (1) vitaminc (1)

Tuesday, November 30, 2010

sy de rahsia nk bgtau ttg The Biggest Loser Asia mlm ni

salam ...

jgn lupe yer sbb mlm ni dh boleh tau sape yg masuk final kan ??

kalu last week, kita tengok penyingkiran Fish, minggu ni siapa la agaknye kan ???:)



tp kan...meh sini sy nak bgtau 1 rahsia..hehe

+

+

+

+



de member sy bgtau. kawan die kije dekat One Utama tu. kan diorg buat finale kat situ. so,die dh tertengok la yg final 4 tu ..tp, die leh cam 2 org je.yang lain die x kenal..suprise tak ??hehe.

so, 2 org yg dh berjaya masuk final 4 itu ialah :-


+

+



~> Lori dr Hong Kong


&



~> Raj dari India


so, siapa la agaknya lagi 2 org itu. antara Leo, Genghis & Nai..jom kita tengok same2 yer..


tp, kalu info dr kwan sy bg tu salah, salah la sy yer..:D


sekian ..

p/s : tp, akan di selang-seli nk tengok asmara jugak !! hehe. tp, kalu hujan ..x dpt la nk tlg ..hahha



nak ke MAHA kononnyer, tp ke tempat lain

salam ..

ni kejadian sabtu yg lepas. lepas break1st roti jala, cekodok & kari ayam.( info: kari ayam itu dibeli). bg asben rehat2 kejap, sbb die kije mlm tu. kemas2 umah yg kemain sepah. kemas almari baju ngan si kecik..huhu. kena buat laju2 kalu x hbs die berpesta ngan baju2..hahhaa. die suke sgt main baju sekarg..tambh2 yg dh dilipat susun cantik jer..

kul 12-30tghari buta gerak ke umah kwn di Bandar Enstek. di Sepang nun. selalu sgt dh pegi umh die. kali ni saje je nak pegi sbb mak die dtg. dulu ms bujang, sy pernh menumpang kasih duk ngn mak die ni kat Parit Buntar nun..:D kwn sy tu dh 9 bulan mengandung. huh!! sgt puct muke die. kesian je tengok ..entah hantu mana rasuk, gambar 1 pun x de..haha. sedap sgt makan kot ..mak die msk daging masak hitam ..sedap2 sgt ..sy pun x reti masak sesedap itu .(apa kes ni nak lawan ngan mak kwan yg sah2 dh makan garam awal!!!).:D asben sy dh suh ambik resepi ..

dh makan, sembang2, solat zohor & mandikan Ammar, jom kita gerak balik!! masa tu dh kul 3-30ptg..kalu sembang ngan die ni mmg x pernh abis..hehe. jom kita ke MAHA kononnye..sbb dh 1 way nak balik umah kan ?

msa tu dh gelap sgt dh hari..mendung dh..oh, mungkin kat belah2 sana xhujan kot..sedapkan hati..sbb nak g MAHA nun, nk g jumpe ngan kawan..:D smpai je kat sana nun, ambik ko..dh jem serata alam. gile lar, nk msuk kat parking pintu 2 tu dh penuh sarat. mls ler. g pulak kat pintu 1. naik ats sket..leps tu..hujan dh turun..sy pun ckp, jom la balik..mls jer nak pegi ..sepantas kilat asben ambik kanan..dn buat u-turn!! huhu.

nk balik tu, jom kita ikut putrajaya..x jem kan & boleh terus balik umah x ikut jln belakang ..jimat toll dah kat situ .. ?tetibe hantu mana entah merasuk lagi..nak pegi makan roti john kat Taman Warisan pulak ..hahaha.

moh kita ke Taman Warisan ..

oh. sini pun ader pameran..jom la tengok2..haha. x de org pun dtg..org dh ke MAHA nun!





konon nak beli la pokok limau kasturi. tp, x pun..sbb asben kate x cantik..huhu..entah bile nak de yg cantik entah ...haha

jom kita makan Roti John (info: gambar google je ni )






ok,jom balik!!..dh nak hujan kat situ ..guruh lite2. si anak nk berdukung sbb takut bunyi guruh !! kesian kan ..:D ikut sape la tu ??:D





menuju ke kete..

sekian ...

p/s : ada hati lagi ni nak g MAHA ni ....:D


Monday, November 29, 2010

sedap pancake sbb resepinye tp, bile buruk rupenye tu sbb pembuatnyer la

salam ...

hai korang ..dh lunch ker ?sy puasa hari ni ..tetibe je nak puasa. saje je..hehehee. maybe sbb mlm tdi dh makan sate banyak gile..:D


ni la rupenye pancake saya !!

gile buruk rupenye kan ?? tp sedap yer..:D





resepi ni sy ambik kat Mat Gebu . minta izin share yer..:D

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
1 camca teh baking powder
1 camca besar gula halus
1 cawan susu segar (atau 1 cawan air + 2 camca besar susu tepung)
1 biji telur
3 camca besar mentega, cair dan sejukkan
1/2 camca teh esen vanilla (optional)
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 diatas dan kacau dengan whisk hingga semua sebati, halus dan tidak berbintil2 atau masukkan semua ke dalam blender dan kisar hingga rata. Rehatkan adunan 10 minit.
  2. Panaskan non-stick frying pan menggunakan api paling kecil, sapu dengan sedikit mentega kemudian lap dengan paper towel. Kemudian tuang 1/2 cawan adunan pancake di tengah2 pan tadi. Biar sehingga permukaannya berlubang2 dan kering, terbalikkan dan masak sekejap.
  3. Alihkan ke dalam pinggan. Buat hingga siap. Api perlu kecil untuk mendapatkan pancake yang sekata warnanya. Lagi satu jangan ada tompokan mentega atau minyak pada pan, nanti pancake tak jadi licin dan ayu. Hidang bersama manisan kegemaran dan hias ikut kreativiti masing2....


sekian ..

korang try la buat ..sedap..:D


PADAH NESCAFE 3 IN 1 DAN SEUMPAMANYA..

salam Isnin semua!!

sy mmg suke minum minuman segera seperti tajuk di atas!!kalau kat opis, sy akan minum waktu petang jer. so, total 5kali 1 minggu. tp, bile sy terbaca ni kat FB pg2 tdi. sy mcm terkasima gitu!!.meh sini sy paste kat sini. korg boleh baca jugak ..:D


+
+



Kawan saya (dah arwah)...... .

dari usia muda.....

pagi nescafe..... 2 X..

petang nescafe....2X. ..

malam nescafe....? X...



depan mata saya........ .

bengun dari kerusi ........

kaki dia terus patah....

tulang dia reput.....


Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung & buah pinggang


Zaman skarang ni, banyak penyakit datang dari pemakananĂ¢€¦..Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya. Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya. Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.


Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan masalah dirinya. Beliau dapat merasakan kemerosotan tahap kesihatan dirinya.

Berikut adalah antara tanda-tanda yang dapat
dikenalpasati:


Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju.


1. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi berpeluh
2. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya.
3. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun mencungap.
4. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan jikalau kena panas, badannya akan banyak berpeluh dan tidak selesa.
5. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak jarang namun kebelakangan ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari.
6. Tapak tangannya.semakin basah.



Berdasarkan simptom yang saya perolehi saya terus menyoal tabiat permakanannya. Selepas mendapat data yang dikehendaki saya pun memberikan penjelasan 'Ahmad, engkau ni walau pun usia masih muda, jantung engkau sudah bermasalah. Punca masalah engkau ini adalah kerana engkau kerap meminum Nescafe 3 in one. Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini sangat merosak jantung. Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)'


Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut untuk merawat jantungnya:

1. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan elakkan sama sekali apa jua jenis krimer yang dibuat dari selain susu (non dairy creamer)
2. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalah
non dairy creamer
3. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimmer yang tinggi
4. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain susu.
5. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine
6. Elakkan memakan burger, naget, kentang goreng, potato chip dan segala yang sewaktu dengannya
7. Elakkan mandi selepas makan
8. Amalkan amalan: Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari.
9. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah yang sudah siap diproses atas nama habbatussauda
10. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, pucuk betik, ulam-ulam dsbnya.
11.. Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada
nasi lemak agar nasi lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.



Kepada yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan amalan di atas.


Sekian wassalam wallahuaqlam. _,




'sharing is caring

sekian ..

jom kita ubah cara pemakanan kita nak kawan2??

:)


Friday, November 26, 2010

dpt je gaji, mari memenuhkan brg2 isi umah

salam ..

balik kije smlm, tepat pukul 5-30 dh ready dh si suami ngan si anak dlm kete. menjemput ibu balik kije. eh, ibu pelik kenapa si anak de sekali ni?selalunye si anak ambik lambat skit . oh, rupanye si suami nk mengajak membeli brg rumah. list sudah di tulis. tp si suami kate x nk pegi sorng.ok, kalu si isteri & anak ikut sekali mesti brg x dlm list pun akan di beli. x pedulikan reaksi si suami cm mana waktu itu ..hahaha

menuju ke destinasi iaitu Tesco Puchong.bise pegi Giant. tp, kali ni bermurh hati nak bg duit pd tesco pulak ..hehe..

smpai sana pukul 6ptg cm gtu..dh msuk dlm ngan troli bagai. oh, tetibe si anak nak tolak jugak troli..si ibu pun kecian, pegi la keluar pulak, semata2 nak ambik troli kecik tuk si anak. dekat 50langkah jugak la..sgt penat okeh. tp, demi anak nak menolak troli,ku gagahi jua..haha.

ok, dh dpt troli..jom kita memenuhkan nye..x smapi 15minit, si anak dh x nak troli kecik tu..die nak berdukung pulak..okeh. ku turuti jua..tolak kan saje troli kecik itu kemana saja.

ok. dh beli. nk bayar, kemain ramai org.. meh kita main mainan di luar ..suke kemain la si anak..di paksa ibu masuk duit aje,sbb nak bg benda alah tu menari2. 3kali main.50sen 1 kali. oh, rm1.50 hbs disitu saje..huhu

jom, turun..tetibe si anak nak mkn coco-crunch pulak.ok, boleh makan ..tp..dlm 10minit makan..hbs buat mainan pulak ..makan banyk.leps tu luah kan balik..oh! si ayah dh mengamuk!! jom balik jom..huhu

so, ni la hasil rembatan smlm ..

kelihatan : minyak masak, gula, susu, maggie, teh sabah, sos, santan kotak,sardin & susu si anak..


kelihatan : sabun basuh, softlan, sunlight, handwash lifebouy , mandian lifebouy & berus gigi


kelihatan: 1 set coco-crunch tuk anak & fitnesse itu untk si suami isteri ..ok, nak jdi kurus cm fish la katakan ..:D

oh..x msuk dlm gambar diapers si anak. oh,die dh bawak msuk bilik .die pakai pureen colur pink. pureen, sila tukar colur pulak yer..:)

total up rm200++.

masa tgh layan si anak main , de lelaki sibuk suh sy ambik kredit kad dr dia. x nak ok!! dah, jgn ganggu lagi ..haha.

ok..sekian ..hbs cite membeli belah ..

p/s: asben pelik kenapa ambk gambar smua ni..sy kt nak buh dlm blog..hahaha. die kata sy mengarut ok. pedulikan kan?



INTERESTING BLOG AWARD

salam everybody..

dh lunch ke?sy ngah lapo kemain ni. hehehe. jap2 lagi baru nak makan..tgu makanan sebenarnya..:D

kali ni sy dpt award tau!! sile jgn jeles yer..hahaha.kali ni waniey yg bg ..Thanks ye dear!! menarik la sgt kan blog sy ni ..:D



tapi, lepas dpt award ni, kena menjwb la ye soalan2 ni. meh tengok apa soalan & jawapan sy bg ..debar2 pulak !! hahaha.

1. wanieysakura.blogspot.com di mata kalian..

- mata sy yer?erm, blog cantik. de bunga2 berterbangan. & seronok di baca..teruskan berblog yer..

2. nama blog anda & kenapa letak nama tu..

- Kisah Hidup Saya..yes itu la nama blog sy. kenapa ek?sbb nak terangkan blog ni mmg nak cite kisah hidup saya. bukan org lain. semua nye ttg hidup sy & org di sekeliling saya..:D


3. nama url blog anda & dari mana datangnya idea tu..

- url sy ialah nama penuh saya. idea?x de apa pun.buh nama penuh..sng nk bg org ingat nama saya..hehehe.


4. apakah kaedah dalam penulisan blog anda..

- kaedah ?erm, x de kaedah khas pun. hanya tulis cite kisah2 time wekend . & tetibe time weekdays tu de pegi mana2, boleh la update jugak . & of coz de 1, 2 keping gambar untk memeriahkan suasana..:D


5. apa perasaan anda bila lihat blog orang chantek & menarik sedangkan blog anda tidak (kadang-kadang blog sendiri menarik tapi merendahkan diri)

- tidak.x nak merendah diri..hahaha.blog sy nak cukup cantik & menarik..


6. bilakah blog anda diwujudkan..

- sejak April 2009. leps tu stop kejap..& aktif blik tahun 2010 ni ..


7. siapakah orang pertama yang tahu & menjadi pengikut/sahabat blog anda..

-yg mula2 tau my opismate. tp, diorg x de blog. so, sy cari follower dengan BW. yg 1st jdi follower Didi. tp, die dh jrg update sakrg..huhu


8. sila tag 5 nama lain untuk menerima anugerah tersebut & paskan syarat-syarat ini.

ok. sy berbesar hati nak bg award ni pd my friends :

1. Syariza09. mama adam
2. Eily.mama Dhiya
3. Shida.mama hydell
4. Sri. Mama Fahri
5. & pada sape2 yg bc my blog sekarang ..u'll nye blog pun semua menarik, tertarik yer..:)

sekian ...




kecewa telah terubat bile Jess & Lani x masuk final

salam ...

nk cite psl The Amazing Race Asia musim ke 4 mlm tdi. kalu last week, sgt kecewa sbb our team dh tersingkir. tp, bile tengok mlm tdi. erm..rase kecewa tu dh terubat sket. sbb team kat tajuk di atas tu x msuk final.mmg x suke sgt kat diorg ni. so, kalu yg suke tu..sila2 la keluar,x payah baca yer..:D

kalu sape2 yg tengok smlm, mmg kecewa hbs la diorg ni. sbb diorg over confident sgt. x nak sewa teksi tuk diorg follow ke tempat2 yg di suruh tu. last2 mmg sesat barat. entah kemana la pegi. dh la org kat Korea tu x fhm langsung English. cian sungguh!! at last sewa gak la teksi. kesudahannye mmg diorg ni lambat smpai buat cabaran & lencongan & tersingkir pun.

apa yg sy perati, jgn la main kotor kalu nak cepat smpai. kena ikur rule kan? . sbb Jess & Lani ni telah m'goda pengawai dekat airport Lombok tu nk bg diorg check-in awal. nsb baik la team lain x nak ikut..kan Tuhan dh bayar cash kat diorg..sesat serata alam ..hehehee

mgu dpan dh final!!! sape la agak2 nye kan leh menang ..x kisah dh sape sekarg. team ayah anak pun ok, team kwan dr singapore pun ok. team rich tu pn ok gak..sbb 3team ni x berlagak la sgt ..:D


ini la Jess & Lani tu :-



p/s : mmg diorg ni sah2 dpt team yg x disukai kan ?rata2 pilih diorg ms jawab soalan cabaran tu..:D



Thursday, November 25, 2010

Baby Kiko Sales!!

salam ...

dpt info ni dr Fb tadi..so, sy sharing ngan kwan2 blogger..
Sharing is caring kan ???




klik kat gambar tu yer kalu x jelas..

jom reramai kita!! hope tidak la mengecewakan..


p/s : balik ni nak pujuk asben ..hehehe



Ady Putra Bakal Jadi Peguam Shah Rukh Khan!

salam ..

Hari ni tetibe nk cite pasal artis pulak..hehehe. sape x kenal Ady Putra kan ?die nye feel berlakon tu mmg best la. last cite yg berlakon cite Chinta tu. :D



dgr cite die dpt offer dr negara India. die akan berlakon dgn Shah Rukh Khan!! teruja x?:D

cite ni sy baca kat Sini .

sini sy paste kan cite die yer..:D

KUALA LUMPUR, 24 NOV 2010: Jika ada yang beranggapan bahawa tajuk di atas ini adalah sekadar satu 'propaganda' semata-mata , anda mungkin patut memikirkannya untuk kesekian kali.

Ini kerana memang sahih Ady Putra akan menjadi peguam kepada bintang Bollywood, Dato Shah Rukh Khan (SRK) dalam filem Don 2 yang bakal dibintanginya tidak lama lagi.

"Saya terima berita ini daripada pihak ejen di Malaysia kira-kira sebulan yang lalu. Mereka telah memaklumkan kepada saya bahawa saya telah terpilih untuk membintangi filem Don 2.

"Begitupun, apa yang saya diberitahu, pemilihannya memang tidak mudah kerana pihak ejen di sini perlu menghantar klip video lakonan kami kepada pihak produksi di sana (India). Merekalah yang buat pilihan siapa pelakon yang mereka mahukan.

"Alhamdulillah, dalam ramai-ramai saya adalah di antara mereka yang terpilih. Saya diberitahu selain saya, seorang lahi pelakon Malaysia iaitu Ridzuan Hashim turut terpilih sama," katanya kepada murai.com.my.

Menurut Ady Putra lagi, dia sendiri masih kurang jelas mengapa dia dipilih serta menjadi pilihan pihak produksi filem Don 2.

"Tentu ada kriteria tertentu yang mereka inginkan dari saya. Tapi, terus-terang saya katakan, saya memang rasa tak sabar dan cukup excited bila memperolehi peluang yang seperti ini.

"Bukan saja dapat menjadi sebahagian daripada team produksi filem Don 2, tapi apa yang lebih penting lagi ialah bila dapat membintangi filem ini bersama Shah Rukh Khan. Jadi, peguam dia lagi.

"Setakat ini, saya masih belum memperolehi skrip dan saya pun tak tahu sama ada kemunculan saya di dalam filem ini nanti memerlukan skrip atau tidak kerana saya hanya akan terlibat dalam 2 scene saja.

"Tapi, kalau tiada dialog pun tidak apalah. Yang penting, saya masih dapat muncul dalam filem itu dan meraih pengalaman bekerja dengan produksi filem daripada Bollywood," katanya.

Jelas Ady Putra lagi, pihak ejen di Malaysia juga sudah meminta dia untuk mengunci tarikh 15 Februari hingga 16 Februari 2011 bagi dia menjayakan penggambaran 2 scene yang bakal dijayakannya dalam filem Don 2 nanti.

"Saya telah diminta untuk berbuat demikian daripada pihak ejen di Malaysia sejak seminggu yang lalu. Mereka juga beritahu kedua-dua scene itu akan dilakukan di Sungai Udang, Melaka.

"Setakat ini, penggambaran filem Don 2 sudah pun dilakukan di Berlin. Selebihnyhnya, ia akan dilakukan di Sungai Udang, Melaka serta di India sendiri," katanya.

Demi penglibatannya di dalam filem Don 2, Ady Putra juga sedang berusaha untuk menguruskan lagi badannya.

"Kalau boleh saya mahu mendapatkan bentuk rahang dan tulang pipi macam Shah Rukh Khan. Sama macam yang saya lihat dalam gambar saya bersama Shah Rukh dalam portal Murai tidak lama dulu," katanya mengakhiri perbualan.

sekian ..

p/s : muke Ary ni mmg dh mcm hindustant kan ?mmg layak la die dpt . kena speaking bahasa sana ke nnti ek ?:)




Wednesday, November 24, 2010

"Tolong Top Up Kan Untuk Sayer!!!"

salam ..

jln2 kat blog kwan tdi, jumpe 1 GA ni. wah, de org nak bg topup free la..topup ni kan penting la sgt. kalu de org nk tlg bg kan, lagi bgus kan?






kali ni anjuran Qieranna , klik dekat situ kalu nak joint yer..rugi x joint nih :D

Meh tengok die nye syarat2..cm bise :-


1.sudikan la diri jadi follower blog qieranna - Sudah
2. add qieranna kat bloglist korang-sudah
3. copy + paste gmbr yg tak cantik kat atas tu-sudah
kat entry + sidebar beserta link
4. guna tajuk entry "Tolong Top Up Kan Untuk Sayer!!!"-sudah
5. tag kat 2 org kwn...lebih pun bagus jugak...

sy nak tag kwn sy ni :

1- Syariza @ mama adam
2- Eily @ mama dhia.

6. tinggalkan link kat entry nih...sng skit nak cari korang balik.....- akan buat kejap lgi ..

cepat2 korg joint yer..dh nak tutup ni :-

tarikh tutup: 30 November 2010

sekian ..

p/s : hope ada luck yg akan muncul kali ni ..:)


style Ammar tido dlm kete yg bergerak

salam ..

hr ni nk cite pasal sape lagi. tentulah satu2nya anak ku itu. jgn bosan sudah la yer..

ni cite masa hari Raya Aidiladha hr tu. nak pegi umah abg sy. time tu dh tenghari kan ?so, Ammar ni dh ngantuk la sgt. bile duk ngan ibu die. x nak pulak die tido. leps tu, ayah die suh duk ngan die. terus nak pegi. & tertido terus. bahaya kan drive cm gni ?tp, asben kata x pe. die dh bise..huhu. nsb baik la kete auto. tu pun sy yg beria-ia nak auto.




sgt lena kan ??tp, dh smpai ke destinasi, erm..x de pun nak smbung tido. main je kije nye..:D


sekian ..


p/s : kalu sy drive, sy takut nak pgng cm tu.. nnti sy cite cm ne sy bg anak sy behave dlm kete x ganggu si driver yg penakut ..hehee.


Tuesday, November 23, 2010

sy de rahsia donut jdi lebih kenyal smpai ptg

salam ..

tetibe rase lapo kemain. nak mkn donut pulak rase.hahaha.


kasi tnjuk gambar donut sy ni dulu:-

+

+

+


sy buat donut ni pepagi buta hr sabtu yg lepas. 2 org lelaki2 itu x bangun tido lagi. ikutkan hati nk berjemaah sesama diorg tp, x smpai hati pulak .hahaha.

pukul 8.42pg kat gambar tu sy dh siap goreng.so, boleh agak kul bape sy mulakan kije?hehehe.semangat menggila pg sabtu tu. kali ni sy up sket bahan2 bancuhan die untuk bg lebih kenyal . ni mak sy yg kabo. die buh benda alah ni :-


+

+

+

+

+

+

+



yer.betul ..ubi kentang. tp.b4 tu potong kecik dulu & rebus & blend buh air skit ..

hasilnya mmg lebih kenyal la. betui. tp, jgn buh telor dah. sy wat mlm tdi buh telor & kentang. konon nak bg kenyal menggile. tapi. hampes. keras cm batu ..hahaha.. pengajaran pd saya. jgn tamak ..:D

ptg sabtu tu dh x payah wat makanan petang dah..see, kan dh jimat tenaga gtu. hehehe

meh la cube..

sekian ..

p/s : ptg kang nak pegi hospital Serdang tengok wife kwn asben dh deliver baby. tetibe nak imbs kembali kenangan hampir 2 tahun yg lepas. sy deliver Ammar kat situ jugak ..:D


nama taman yg best tu : Taman Seri Empangan

salam ..

ingat x, last week, sy de story pegi taman best kat Putrajaya kan ?so, Sabtu yg lepas pun kitorg pegi lagi. kali ni siap bwk moto Ammar lgi. tp, kejap je die nak naik. die lebih tertarik nk tengok org main kete remote & nak main kat playground itu .

Kali ni park kete kat tempat khas die. so, masa tu baru la perasan nama taman ni .

ada yg prnh pegi ?dekat je ngan PICC tu . kira sebelah la..

kali ni pegi awal sket.kul 5.45ptg dh smpai dah ..mula2 pegi kat bawah yg dekat ngn air empangan tu. & ade budak lebih besr dri Ammar tgh main kete remote.die dtg ngan mak die je. tetibe je Ammar ni duk ralik tengok kete tu gerak2. & banyak kali jugak die pegi angkat kete tu. nsb baik la mak & budak tu relax je. x de la menyombong sgt. sy pun duk larang2 jugak la.


: inila budak & mak die yg baju oren tu:

kalu korg perasan belakang pic ada 4 org pmpuan tgh ambik gambar..hehehe. kije kitorg duk perati je diorg ni..x caye ce tgok mak budk tu.ralik tgok gelagat diorg :D



ni la die ..ralik sgt tengok. hr tu dh pernh beli. yg kecik ..habis jahanam..hahaha.



kejap je die main ngan moto ni. lenkali x pyh bawk dah .:)



lepas tu, naik ats kat area playground tu ..ramai gak budk kat situ. so, nak main kat sini.kena banyak tolenrasi . kalu menyombong bagai. pegi balik. main kat dlm umah sndiri. hr tu de gak budak yg bergaduh. berebut nak masuk lorong yg smpit tu. lenkali buat besar sket yer..:D . nsb baik la ayah budk yg kena pukul tu x mengamuk. huhu.


: kami berdua, ayah die snap dr jauh. malu la kunun..:


: ape la Ammar duk perati tu. smpai la die jatuh tau lepas ambik pic ni. tengok kat auntie baju pink tu smpai x perasan de penghadang yg warna kuning tu :


: kura2. x nak naik pun. saje je:



: sy tgh pujuk Ammar ni. ajak balik, die ckp tanak!! :


:: sy nak tangkap die sbb nak ajak balik !! :


sekian ...



Monday, November 22, 2010

sy dh pandai msk rendang !!

salam ..

serius!! sy betui2 x sangka reti@ pandai masak rendang ayam!! dulu sy ingat nak masak rendang ni gile punye susah. tp, ni yg simple je. x guna rempah2 ratus ape pun. thanks to kwn sy yg bg resepi ini. hehehe. mesti die tgh senyum2 kambing tu baca..

ni masa mula2..:)




: kasi blend itu halia, bawang merah, putih, halia , serai, cili padi & kunyit hidup, campur ngn santan & ayam / daging : sy lupe buh cili kering blend..:D


tgu la smpai 1jam gtu ..:)



tadaaa...







:dh jadi cm ni. b4 tu buh la kerisik & daun kunyit yg dh dihiris2..:


sedap kan nampak ??hehehehe

sekian ..

p/s : nnti sy nak try yg buh rempah2 bagai tu ..mesti lagi sedap ..hahaha.

surat cinta pada En. Astro

salam ..

Happy Monday everyone!!

Ini seisi luahan perasaan. hrp membaca dgn penuh sabar :D

Kepada En. Astro ,

Thanks sbb kehadiran diri anda telah membuat keadaan tv di rumah ku sgt baik!! tdk perlu untuk adjust ariel setiap kali nak tukar2 channel. namun begitu, prestasi kamu sgt tidak elok bile hujan membasahi bumi & juga ketika jiran di ats umah ku membuka tingkat semaksima mungkin. aah! wahai jiran ku.tlg la kecikla skit ruang bukaan tingkap kamu itu ye. jgn suruh sy alih pulak piring kuali en. Astro itu. kamu bukak tingkap luas mana pun, bukan angin nak masuk..:)

En. Astro,

Mula2 ku jatuh cinta dengan kamu. sy ambk pakej kamu cukup gah sekali. ade sukan & sejarah . lepas2, sy dh merajuk sket. tolak semua tu & ambik yg CitraWarna itu . hah! kejap je pakai. sy dh kembali bosan. terus sy buang kesemua2 nye & tingal kan keluarga sahaja. kalu de yg lg murah, sy akan ambik!! hahaha. oleh itu, sy amat berharap, nasihatila staf2 sales encik tu cukup2 la nak call sy tuk memujuk kembali ambik pakej2 yg lain itu. huh! sy mmg dh berkerat rotan sama kamu. w/pun dulu de yg merayu suh sy ambik sukan balik. tp sy kejam..x endahkan pujuk rayu itu..hahaha.

En. Astro,

Sebelum sy nak tunjukkan gambar untuk entry ni, sy nak mintak maaf dulu ye. sbb sy dh re-design encik punye dekoder. sy terpaksa lakukan sbb anak sy suke sgt mencabut kad emas itu. die ingat boleh cucuk duit kot..:) nak wat cm ne, decoder tu dekat je ngan capaian die..lenkali boleh kot encik cadangkan agar slot kad tu buat kat tepi ke, belakang ke..:) ops,jgn suh sy beli rak tv yg besar lagi tinggi yer..cukup2 la yg ada ni..hehehe

okla..sy harap en. astro tdk berkecil hati yer..sy hanya meluahkan perasaan sy..

babai..

ops..lupe pulak nak tunjukkan gambar re-design dekoder itu :-


+


+


+


+


+






sekian ...

p/s : pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas..:P




Sunday, November 21, 2010

antara novel cinta yg sy suke

salam smua !!

selamat ber hari Ahad . ni entry auto-publish yer. :D


meh tgok novel cinta ni :-




ingat x?ada yg boleh ingat xjln cite ni ?sy pnjam ngan adik. 1 hari je boleh hbs. xpulang kan lagi. so, kalu bosan sgt. asben kije & anak tido. mau nye bosan sgt kan ?pegi balik baca buku ni. khatam 2 kali dh ..:)

sy suke jln cite nih. best je.cm cute je si Nurul Umairah ni. meh sini sy cite sket sinopsis die k..

Nurul Umairah ni dh bertunang. leps tu dpt kije tempat Fuad. lepas tu si Jefry (tunang nurul) meninggal dunia sbb ekciden. so. Fuad ni cube la nak pikat Nurul. die ambik Nurul jdi setiausaha die. so, dr situ Fuad duk usha die.tp. die x cite. Fuad ni cm tegas. serius memanjang. so. 1 day diorg 1 company de program kat Kuantan. so. Fuad & Nurul ni dpt Couple of the Year. mlm tu Fuad ajak Nurul pegi jln2 kat pantai. masa tu la die berterus trg ngan Nurul tu. Nurul pun cm x bape nak ready lgi. lepas 2, Fuad ngan family die nak pegi Dubai. so, mak Fuad suh si Nurul ni booking tiket tu Ellina. Ellina ni ex Fuad. mak die mmg suke Fuad & Ellina. org kaya la katakan . masa tu Nurul dh sentap dah. terus mintak resign & lari dr Fuad. Fuad balik dr Dubai, baru tau Nurul ni dh x de. puas la dia mncari. smpai la 7 bulan lepas tu, Nurul terjumpe balik ngan Fuad ni kat KLCC. Nurul mmg dh x nak nagn Fuad dh. so, hubungan diorg dh cm kwan je. 1 hari tu mak Fuad call Nurul. tanye jgn kacau Fuad & Ellina dah. entah cm ne, Nurul ni jd emosi & tetibe berani . die pertahankan hak die. & lepas tu Mak Fuad ok.boleh terima die. & kahwin la diorg ni ..

Huh!! penat taip ni smbil duk ingt jln cite ..hehhee.

sekian ..

p/s : korg suke bc novel ??

Saturday, November 20, 2010

sy berjaya masak x guna Mak Aji

salam ...


ni Mak Aji itu :-




ye..ye..hr ni cuti!! boleh lepak2 di rumah. tp, kije ttp kena buat . nama pun ibu & isteri kan?lain la kalu asben ckp x yah masak . :)- intro dulu nih

Ampunkan sy yer Mak Aji. sy dh hampir 1 bulan masak x guna khidmat anda yer!! hehehee. clap..clap..puji pada diri sendiri. ni smua gara2 1 bulan yg lepas, aji dh hbs. so. keadaan itu di sedari oleh my asben. die mmg x suke buh aji. mybe sbb mak dia a.k.a my MIL mmg x pakai. so. sy dh di beri warning jgn beli dah !! so, otomatik cm x nak beli dah. kalu pgi kedai sorg2 pun buat x tau je ..mmg cm dh kena pukau la ni.

mesti korg ckp..sedap ke masak x buh ni ?

sedap jer.tp,mana boleh lawan kalu buh aji kan ?kalu msak sup tuk Ammar. buh garam & gula jer. b4 tu buh tomato . sedap la jugak . si kecik tu sekarang mmg hantu sup!! sy buat ns goreng abis die reject. smpi hati kan ??:)

sekian ..

p/s : semua adik beradik Mak Aji pun i dh x guna..:)





Friday, November 19, 2010

dh jumpe taman best kat Putrajaya

salam ..

update blog sbb nak hbskan gambar2 time weekend lepas. hehehe. ni kejadian hr sabtu yg lepas. eh, esok dh sabtu kan. nak masuk 1 mgu dh ni. cepat2 upload sbelum jdi pekasam.ingat xhr tu buat donut kan. lepas buat donut tu beria2 nak kuar ni. kecian budk kecik tu duk kt umah je. al-kisahnye nak pegi cari taman yg best. ajak my asben ke taman bukit jalil, tp die kata x best. so, pegi la kat area Putrajaya. nk pegi sana dr umah dh x jauh. yg penting xbayar toll.suke.suke..

jalan2 naik kete..tetibe tengok dekat ngan PICC tu. ala, yg dekat simpang yg de bendera banyak2 tu.hah!! ramai org kat situ.so, suggest ler ke asben suh berenti kat situ ..taman tu kat area2 situ la. x tau la nama ape. mngkin org Putrajaya tau kot..ampun!! sy x tau apa nama tempat tu hehee. smpai pun dh lewat . so, salahkan ayah die yg lambat . kitorg cepat je siap..:)

meh layan pic yg x seberapa ni ..


:otw, dh nak smpai. tengok jam pukul bape ?sgt lewat okeh..:



dh smpai ..



: suke gambar ni:


: tgok ape tu Ammar ..dh besar kan kamu !! :


: termenung kat sini. payah tul nak amik pic die skrg:


sekian sudah ...

happy wekend yer !!