carian di sini ye

Tetamu Terhormat Kisah Hidup Saya

Labels

shaklee (136) Ammar (73) miss sasu (71) my self (54) misssasu (51) jom kurus (33) nak kurus (29) info (28) promoshaklee (22) Jomkurus (18) esp (18) family (18) baby aryan (17) tips diet (17) drama tv (14) raya (14) misi kurus (13) puasa (13) resepi (13) wish (12) makan2 (9) nak cantik (9) MasterChef (8) outing (8) contest (7) friend (7) DPLI (6) hadiah (6) kawan (6) macam2 (6) rumah (6) setcantik (6) GA (5) Holiday (5) cookies (5) diet (5) jalan (5) masak2 (5) movie (5) rancangan tv (5) vitamin c (5) wordless wednesday (5) Aktiviti (4) Lirik Lagu (4) Port Dickson (4) Reunion (4) breastfeeding (4) fren wedding (4) potluck (4) senaman (4) setdetox (4) balik kampung (3) klinik (3) kurus (3) makan (3) sales (3) sarapan (3) sembang2 (3) shopping (3) tips (3) video (3) weekend (3) A'Famosa (2) Imam Muda (2) blog (2) doa (2) gift (2) iklan (2) info diet (2) kencingmanis (2) kuantan (2) lemak (2) makanan peberet (2) masak (2) mimi (2) misi insaf (2) mutiara kata (2) nursery (2) pengetahuan (2) ragam (2) sakit (2) sembelit (2) surirumah (2) testimoni (2) vitalea (2) vivix (2) 2015 (1) Air Panas Gadek (1) Bola (1) Bonuslink (1) Bukit Cerakah (1) Interview (1) Kolagen (1) Maharaja Lawak (1) Maulidur Rasul (1) Melaka (1) Nuffnang (1) Pantai Klebang (1) Pengenalan Diri (1) Pengkalan Balak (1) Taman Pertanian Malaysia (1) The Stadhuys (1) adik ipar (1) agar-agar (1) anak anak (1) anniversary (1) astro (1) azam (1) baju kurung (1) banjir (1) beca melaka (1) berita semasa (1) bisnessonline (1) bola sepak (1) bonus (1) bulan rejab (1) cadar. (1) cake (1) cantik (1) cinch (1) demam (1) diabetis (1) elektrik (1) facebook (1) glacomplex (1) hamil (1) handbag (1) hari lahir (1) hari raya (1) herblax (1) jiran (1) jubah (1) kalori (1) kaswi (1) kencing manis (1) kolestrol (1) konvo (1) kustem (1) maharaja lawak (1) mengandung (1) milkboaster (1) minum (1) mothers day (1) muzik (1) muzium samudera (1) my home (1) my mum (1) myself\ (1) nasi goreng kampung (1) oat (1) okbaby (1) omegaguard (1) on9 (1) panduan (1) pengalaman mengandung (1) pengumuman (1) pizza hut delivery (1) pms (1) pregnant (1) preloved (1) puasa. makanan (1) puchong (1) sahur (1) sedekah (1) segugut (1) sekolah (1) shop on9 (1) soya (1) tahun 1 (1) taman tasik cyberjaya (1) tazkirah jumaat (1) toys (1) vitaminc (1)

Monday, May 3, 2010

sy dh tension bangat !!!

Salam...

Selamat Hari Isnin!!.

Alkisahnyer, weekdn sy kali ini sgt menuntut kesabaran yang amat tinggi. Akhirnyer sy dh x tahan. Ape tuh?meroyan jer emosi pagi inih?Bukan sbb Shahir kuar Af?x de kaitan langsung!!!. (tp, sy suke die than Maulana!!)

Biar la sy bercerite lebih lanjut sbelum u all tertanyer2..(chewah!!)




Sy tinggal di Aparment "A" selama 2 tahun sebagai penyewa. Bulan 7 tahun yg leps, AIR di potong oleh pihak SYABAS!!ini semua sbb de bil air & selengeraan tertunggak dr tahun 2000 (ini bukan slh kami!!!)hampir 2 minggu kena angkut air dr tong syabas.kami tinggal di tingkat 2. hmpir 40 anak tangga!!w/pun bukan sy yang angkut, tp saya faham. w.pun die x merungut di mulut (dlm hati, msti punyer!!:P) Akhirnyer selesai kes itu, & pihak SYABAS memasang balik paip utama itu.

Namun, kes ini berulang kembali!!suatu petang yg aman damai (Khamis, 29.04.2010)sewaktu memparking WLE di tempat pilihan. Berlaku la dioalog ini:

Mak Cik Y : Oi Zana!!ko tau, air dh potong lagi !! (muke ceria jer..)
Zana: ala, ye ker?? (muke dh sedih bangat):(
Kakak Z : baik ko g tadah air. air tangki de lagi tuh!!
Zana:ok2..thanks..sambil berlalu dn memikirkan kenapa ini berlaku lagi!!


Bile keperluan asas itu ditarik balik, sy dh tension!!amat sekali (u all pun tau kan sgt sush bile air x de.?, dh la sy dtg bulan nih!!:P). Oleh itu, sy dh berbincg seabis baik dgn suami (tukang angkut air) untuk berpindah segera!!1hb Mei, kami mencari umah kosong untuk di sewa di sekitar taman ini. Alhamdulliah, akhirnye dapat la di Aparment "S".Tingkat Bawah sekali (mode:happy). Namun,de perbagai persoalan pulak menghantui.

1: Deposit tinggi beb!!
2plus 1. dat means 2 bulan deposit plus 1 bulan sewa plus rm100 masing2 tuk api & air
so, jumlah bayaran yg sy kena kumpul dlm terdekat ini dlm RM1400 (sila calculate sndiri berapa sewa sebulan, n jwb dikomen :P). Tabungan pulak x de la sebanyak ituh. (kami masih proses nak mengenal hidup, duit gaji cukup2 je. boleh nak savings tuh, tpi x sebanyak ituh!!! :( ), Namun pikir punyer pikir, akhirnye dpat la di pikirkan.sy terpaksa mengorbankan payment di tempat lain dulu!!sy nak pindh sagt .x tahan !!


2:Mcm mana nak explain dgn owner umah lama
Mesti die terkejut. sbb ckp last minit!!But, sy akan 'burn' deposit umah tuh!!sy redha ber sms & call die. Alhamdulliah die ok!!Tapi. sy tau die terkejut & sure akan marah sy sbb lambt bgtau!!Sorry la Kak "I". Kami terpaksa!!

Dh faham?? Ok.Thanks kerana sudi baca. Sy dh ambik cuti kat bos. sbb nak pindh!Thanks..die say ok. (myb 2,3 hari lagi)- dh terjwb satus di Fb kenapa sy Bz. Bz nak pndh umah yer!!

Note:

1) jgn tanye sampai bile nk menyewa?nape x beli rumah lgi?- sy msih x mampu. sy mengaku!!!doakan sy dpt umah sendiri nnti yer.
2) jgn tanye kenapa x sewa teres?sy x mmpu jugak !!:(
3) sy agak terkilan dgn beberapa org yg terdekat!!sbb itu la tercetus nyer status FB ituh. sush sng ber2 je tanggung..:). namun sy redha jerk.

p/sss: td mak sy call. die tanye jd ke nak pindah!!sy terharu. nak nangis nih. Mak sy ckp, bise la nak mula2 hidup nih. mak sy lagi sush dulu tau!!:P

8 comments:

mimi_hyllda said...

suze..,sabar bnyk eh.moga Allah permudahkan urusan nak pindah rmh tuh.;p..biasalah.nak mula hidup serba serbi kena berkorban..so dh decide ke date nak pindah?

Srifairus said...

aiseh... pindah mn tu yang? meh la jd jiran sri.. hehe..

Pn. Zana said...

Mimi: thanks yer.:p. dah set dh. myb rabu nih.
Sri: pindh sini je. dkt ngan opis. hehehe. jauh tuh nk suh jd jiran die. hehe

Fieza79 said...

sabo bbnyak...dugaan tu...
moga rezki tu btambah2 n dpt la dok umah sniri..teres lg baguss..mudah mudahan masin mulut piza ni...

ngn tensen2 lg tau..

Shieda said...

jangan la sedey Zana...adat la tu!! akak pun pernah duduk tinggi lagi (tingkat 10). Skag pun bukannye mampu sangat....nasib baik ada org tolong nih!! HUHU.
selamat berpindah...memerlukan bantuan tak?? angkat mengangkat??

Pn. Zana said...

k.shida.

x sedih la.cume saje nak luahkan hati..hehehe. nak pindah hari khamis.Thanks.x per..

Zila said...

pindah siantan ek??

Pn. Zana said...

Zila~

hehe. a'ah!!