hah?rajin ape?sebelum ni malas ek ?hehehe. sy rajin mgu ni mungkin sbb my suami kije normal shift. masuk kul 8:30 pg, balik kul 5:30 ptg. so, kalu die balik awal, x payah la sy terkocoh2 nak mandi cepat2 nak pegi ambik Ammar kat taska. so, sbb tu sy rajen sket mgu ni.
ok, cite malam tdi. b4 tu siang tu kwn FB sy de sebut nak makan laksa. aduhai..dh teringin nak makan. pasar malam pulak x de hr semalam.so, buat la. kalu beli pun bukan sdap mana pung. konon, nak ckp masak sndiri lagi sedap ker??..hehehe
so, balik tu pegi kedai terus. beli laksa, timun, kacang panjang, daun kesum, daun kantan & ikan. semua sekali dlm rm10 ajer.
sampai je umah, panaskan air, rendam laksa dulu. lepas tu siang ikan & rebus jer ikan tu ...sambil2 tu siapkan bahan tuk blend smua.
tadaa...dh siap pun kuah nyer :-
ni laksa jer..lama rebus ni. dlm 40 minit gitu. sbb x rendam kan. sepatutnye rendam dlm semalaman.
ni bahan2 ulaman. sy buat sempoi ajer. nak cepat la kononnyer..
tadaaa..dh boleh makan.sy makan lepas solat Isyak..
ambik telor 1 biji smpai .hehehee.tp, sy just mkan yg putih ajer. yg kuning, ambik skit jer..
meh sy cite resepi saya :-
bahan2:-
1. 1 bungkus laksa beras
2- 6/7 ekor ikan selayang (di rebus dgn air yg banyak .agak2 cukup tuk buat kuah tuk korg hirup cm sy :D & di blend), tingal sket je yg x blend
3- daun kesom
4-bunga kantan
5- 5 keping asam keping
6- 3 biji bawang besar (sy mmg bise guna bawg besar tuk masak) #
7- 1 biji bawang putih #
8- 1 inci halia #
9- 5 helai cili kering, di celur (tp, sy guna cili boh jer)#
10- belacan ( jika suke, sy x letak pun)#
11- garam
#blend smpai hancur
1. 1 bungkus laksa beras
2- 6/7 ekor ikan selayang (di rebus dgn air yg banyak .agak2 cukup tuk buat kuah tuk korg hirup cm sy :D & di blend), tingal sket je yg x blend
3- daun kesom
4-bunga kantan
5- 5 keping asam keping
6- 3 biji bawang besar (sy mmg bise guna bawg besar tuk masak) #
7- 1 biji bawang putih #
8- 1 inci halia #
9- 5 helai cili kering, di celur (tp, sy guna cili boh jer)#
10- belacan ( jika suke, sy x letak pun)#
11- garam
#blend smpai hancur
laksa:
1- rendam dulu semalaman, kalu x pun rendam ngan air panas kejap. b4 rebus selama boleh
2- lepas rebus, agak2 dh lembut.tutup je api, biar je laksa tu dlm periuk tu. smpai sejuk. mak sy kata, nnti laksa tu jdi gemuk..:D
kuah :
1- air rebusan di tapis
2- buh bahan blend dn ikan
3-buh daun kesum, bunga kantan, asam keping & garam
4- tulang2 ikan tu pun blender smpai hancur. buh dlm air rebusan tu jugak .
5- masak smpai gelegak & rase.kalu ader yg kurang, leh tambah ape yg patut.
6- buh balance ikan yg x blend.
ulam:
1- rebus telor 3 biji
2- potong kecik timun & kacang panjang
## nak tambah daun pudina, cili padi pun boleh..:D
sekian ..
p/s : sy mmg hantu laksa..tp, ni 1st time buat sndiri :D
1 comment:
tringin nk masak, tp en asben x brp nk mkn. jwbnya beli jer la
Post a Comment