carian di sini ye

Tetamu Terhormat Kisah Hidup Saya

Labels

shaklee (136) Ammar (73) miss sasu (71) my self (54) misssasu (51) jom kurus (33) nak kurus (29) info (28) promoshaklee (22) Jomkurus (18) esp (18) family (18) baby aryan (17) tips diet (17) drama tv (14) raya (14) misi kurus (13) puasa (13) resepi (13) wish (12) makan2 (9) nak cantik (9) MasterChef (8) outing (8) contest (7) friend (7) DPLI (6) hadiah (6) kawan (6) macam2 (6) rumah (6) setcantik (6) GA (5) Holiday (5) cookies (5) diet (5) jalan (5) masak2 (5) movie (5) rancangan tv (5) vitamin c (5) wordless wednesday (5) Aktiviti (4) Lirik Lagu (4) Port Dickson (4) Reunion (4) breastfeeding (4) fren wedding (4) potluck (4) senaman (4) setdetox (4) balik kampung (3) klinik (3) kurus (3) makan (3) sales (3) sarapan (3) sembang2 (3) shopping (3) tips (3) video (3) weekend (3) A'Famosa (2) Imam Muda (2) blog (2) doa (2) gift (2) iklan (2) info diet (2) kencingmanis (2) kuantan (2) lemak (2) makanan peberet (2) masak (2) mimi (2) misi insaf (2) mutiara kata (2) nursery (2) pengetahuan (2) ragam (2) sakit (2) sembelit (2) surirumah (2) testimoni (2) vitalea (2) vivix (2) 2015 (1) Air Panas Gadek (1) Bola (1) Bonuslink (1) Bukit Cerakah (1) Interview (1) Kolagen (1) Maharaja Lawak (1) Maulidur Rasul (1) Melaka (1) Nuffnang (1) Pantai Klebang (1) Pengenalan Diri (1) Pengkalan Balak (1) Taman Pertanian Malaysia (1) The Stadhuys (1) adik ipar (1) agar-agar (1) anak anak (1) anniversary (1) astro (1) azam (1) baju kurung (1) banjir (1) beca melaka (1) berita semasa (1) bisnessonline (1) bola sepak (1) bonus (1) bulan rejab (1) cadar. (1) cake (1) cantik (1) cinch (1) demam (1) diabetis (1) elektrik (1) facebook (1) glacomplex (1) hamil (1) handbag (1) hari lahir (1) hari raya (1) herblax (1) jiran (1) jubah (1) kalori (1) kaswi (1) kencing manis (1) kolestrol (1) konvo (1) kustem (1) maharaja lawak (1) mengandung (1) milkboaster (1) minum (1) mothers day (1) muzik (1) muzium samudera (1) my home (1) my mum (1) myself\ (1) nasi goreng kampung (1) oat (1) okbaby (1) omegaguard (1) on9 (1) panduan (1) pengalaman mengandung (1) pengumuman (1) pizza hut delivery (1) pms (1) pregnant (1) preloved (1) puasa. makanan (1) puchong (1) sahur (1) sedekah (1) segugut (1) sekolah (1) shop on9 (1) soya (1) tahun 1 (1) taman tasik cyberjaya (1) tazkirah jumaat (1) toys (1) vitaminc (1)

Wednesday, March 2, 2011

suke duka hantar anak ke nursery ..

assalam..

sy terpanggil untuk share ngan kengkawan ttg pengalaman sy meletakkan anak di bwh jagaan nursery 100% sewaktu sy bekerja maupun sewaktu sy ada hal2 penting yg x boleh bwk anak. :)

antar anak kat nursery mula2 tuh banyak gak org terdekat mempersoalkannye , antaranye



ko percaya ke nursery tuh ?kalu aku, takut la..

macam2 hal la kat nursery ni kan, risau pulak nak antar ke sana.aku nak tukar suh org jaga je.


kecik lagi la anak ko tuh. x sesuai la duk reramai ngan budak2 besar ..


boleh ker ckgu2 tu jaga. ramai tu budak..mesti main acuh x acuh je kan ?


tu la antara persoalanan nye. sy hanya senyum je la. dlm hati..Ya Allah, tawakal pada Mu sahajala..



kenapa sy hantar anak ke nursery???


time ni dia dh duk nursery



actually, lepas sy hbis pantang ke 60hari. hari ke 60 tu la sy start hantar die di nursery. tambahan pulak. owner taska tu dulu adalah majikan saya. sy pernh kije kat sana dlm 2 tahun gak la. lepas grad. b4 konvo la. nk cri duit lebih kan..lepas tu continue lagi ..sbb x dpt kijer g. so, dr situ sy percaya la kat owner nih. bg sy. duk sana sng, ade ramai kwn & bile die dh besar sekalipun nak pegi tadika & sek rendah. sy akan jdikan nursery tu transit die. lebih baik lagi. bile owner tu pung ade wat service transport ..

duka bile anak duk nursery ??

banyakkk la jugak...tp. x smpai masuk hospital la..so, boleh bertahan lagi lah ..tp, bukan x de langsung .ada.

1- bontot merah . maybe sbb x tukar diapers kerap. w/pun sy buh 6-7keping diapers
2- tangan kena gigit . tp, ni dlm 1,2 kali jer pung.
3- lebam sana sini . ni dlm 1 bulan tu 2, 3kali la. bise la. anak tgh melasak kan
4- cakar sana sini . ni pung dh biasa
5- tertukar baju kotor ngan bebudak lain . ni dlm 1 bulan tu 2,3 kali gak lah. confuse ye dik?tp, sy bise basuh jer. dh bersih baru pulangkan.dlm 2,3 hari dpt la balik baju Ammar yg betul. dn bersih jugak .
6- balik dgn keadaan yg ada isi dlm diapers. means berak la..:D ni sokmo jadi. x suke..maybe Ammar pun x bgtau kat cikgu2 nye. aterr. dh nampak mak nye dlm kete. harus la die terus berlari nak kuar kan ?
7- x main kat luar taska. bise petang2 ckgu2 bwk diorg main. tp, dlm 1 mgu tu 1 kali jerk pung.cian ke budak kann?x nk wat cm ne, time weknd je la bwk Ammar g main ..
8- tu aje kot. x ingat la..tp, banyak baik dr buruk la..:D


suke bila anak duk nursery ?

1- balik umah dh bersih +kenyang ..
2- dpt makanan banyak bile bebudak lain wat besday party ..:D
3- boleh la bergaul ngan bebudak lain


so, mybe ni atas rezeki masing2 .ada yg dpt nursery yg teruk. & ada yg sebaliknye kan ?ape2 pun tawakal la yg penting. ingat taun depan nak hantar ke tadika.& still duk kat nursery tuh. just byr transport kos jer. nursery ni x de belajar. just day care jer.:D so, kena pegi tmpat lain la tuk belajar..tp nak belajar free diapers dulu. dh suh nursery ajar. die kata tgu lu. huhu. selagi diorg x ajar. sy x leh nak start. kang wekend je free. g nursery pakai pulak.guane tuh.

ok..semua.

7 comments:

::Mamalyna:: said...

samaler kita, abis jer pantang terus hantar lyna ke taska...
suka duka tue memang ada, tp kita kena tawakal jer...

syariza09 said...

smua situasi tupernah alami...

pernah gak baju kotor Aiman dh ala2 kain buruk, agaknya anak tumpahkan air milo, pastu dorang lap jer ngan baju dia..jenuh gak ler menyental baju tu..huhu

ummiaqeef said...

i baru 1st time antar aqeef g taska smlm,tu yg dia x biase tu.. harini nangis gak tp kejap je.hehe. hope dia akan dpt sesuaikan diri..

BIONIC WOMEN said...

saya ngan hubby mujurlah sependapat dan sehaluan dalam soal penjagaan anal..katanya, dia nak saya jaga sendiri anak, nak saya besarkan sendiri supaya puas hati, biarlah kita susah dulu sekaran nih, yg penting amanah Allah ni kita jg..
itu kata husband saya..dan saya suka kpeutusan itu..
so xleh nak komen panjang2 pasal nursery, yg penting sebagai parent kita akan buat yg terbaik utk anak2 kita kan?

Pernah dapat tawaran kerja tahun lepas tapi kena kursus sebulan kat kulim kedah..husband kata, x sanggup nak antar anak g nursery, then saya tolak tawaran itu..
tawaran jadi cikgu..hokeh...

Mummy Akmar said...

Kisah yang menarik tentang penjagaan anak di nursery .. thank berkongsi

Hapizah said...

tawakal...jgn cerewet sangat...lima anak saya semua duk nursery...semua suka duka tu , da rasa...tapi kalau kat rmh pun benda2 tu berlaku jugak (cakar, gigit,jatuh dll)...apalagi kat nursery yg ramai. Saya lebih rela hantar kat nursery dgn kos yg mahal sbb 5 org...drp upah indonnnn!

nur said...

salam,
Topik menarik lah.....saya br ada seorang anak,hantar nursery satu bangunan dgn jabatan..so,nursery ni dah mcm rumah kedua saya..saya tau mcm mn taska tidokan budak,mandikan baby,mandikan anak2,saya tau mcm mn taska bg mkn kt anak2,saya tau tempat tido anak2 dekat mn..
saya nak komen bab 'suke bila anak duk nursery' sis kt atas ni :

1- balik umah dh bersih + kenyang - mengikut pengalaman saya,utk anak <1thn lebih baik ibu mandikan siap2 sblm hanta ke taska,dan sebelah petang mandi lg sekali di rumah..jgn sesekali bg teacher utk mandikan anak,sbbnya sy dh tgk mcm2 ragam teacher2 ni mandikan baby2..ada yg air sabun masuk mata & telinga smpi brnanah dlm telinga...utk >1thn plak si ibu2 mesti seronok kn?blk dah x payah susah2 mandikan anak,TAPI....pernah x ibu2/sis sport check time diorang tgh mandi??????mcm mn dgn 2/3 org teacher nk mandikn 20-30 bdk dlm 1 masa??nasihat sy,dh smpi rumah mandikn lah anak tu sekali lg...berus gigi dsb sbb di taska anak2 x dimandikn dgn sempurna,x percaya???cuba conteng sikit tgn anak dgn pen (bwh lengan ke) ptg nnt cuba ibu2/sis check ada lg x kesan pen kt anak tu?u think about it...

2- dpt makanan banyak bile bebudak lain wat besday party - mmg la seronok sbb gula2 dan jajan kan kegemaran anak2..tp mn yg lebih penting?dpt mkn bila buat besday / dpt mknn sihat dr nursery 3 kali sehari (pg,tghari & ptg)...xpercaya??????check baju anak,baju anak akan kotor dan berbau klu dia mkn sendiri,tgk kt rumah pun cukup,mkn comot smpi kena tukar baju....itulah sbbnya anak2 sekarang x suka mkn sayur & buah2an..u think about it..

3- boleh la bergaul ngan bebudak lain - ini saya setuju,environment penting sgt sekarang ni,anak2 akan lebih berdikari...tp pernah x anak2 keluarkan perkataan2 kesat (bodoh la ko ni!,mak bapak x ajar ke?,rotan kang!,berambus!,makan sampai habis!),kdg2 anak2 belajar dr teacher juga...jgn sesekali marah anak,kita perlu perbetulkan dimana silapnya...

so ibu2 di luar sana,saya sgt2 fobia hanta anak di taska sekarang ni,even taska yg terkemuka pun melakukan perkara yg sama,nk tau kenapa????sebab mereka MANUSIA juga,ada perasaan marah,letih..
Untuk mengelakkan kejadian2 buruk kt atas ni trjadi,sy share tips sikit,mungkin berguna utk ibu2 di luar sana yg xprnah mengalami pengalaman spt saya :

1. Cari taska yg BERDAFTAR dgn JKM (sekurang2nya klu jd apa2 kita blh failkan saman)Sbb tu jgn HANTAR anak ke rumah pengasuh2/jiran/kwn yg bidang terjun bukak taska sendiri di rumah...

2. Cari taska yg paling dekat dgn tmpt kerja kita,sbb senang si ibu2 nk buat sport check ya..

3. Cari taska yg benarkn parents masuk ke dlm taska.Con : Time kita dtg klu anak tgh mandi ke tgh mkn ke,kita nk tgk anak teacher akan benarkn kita tgk sampai ke tempat mandi/mkn..maksudnya teacher never say NO!!

4. Cari taska yg BERLANDASKAN AGAMA ISLAM...Teacher2 bertudung,pakaian kemas...

5. Cari taska yg tidak tukar teacher mcm TUKAR BAJU..bulan ni teacher lain,bulan depan org lain pulak..sampai anak pun pening..

6. Cari taska yang OWNER dia ok,mcm berkeperibadian mulia...bukan yg nk untung aje!

7. Klu taska di kawasan perumahan,cer try tanya jiran2 sebelah taska,tanya pendapat diorang...kdg2 klu taska pernah buat kes trsedak susu ke apa ke,jiran2 akan tau sama..ye la,mestilah ada pihak polis & JKM dtg buat siasatan..Jiran2 yg prihatin akan beri kerjasama dgn anda...

8. Last sekali,sekiranya BOLEH....Cari lah taska yg berada di kawasan terbuka (bukan fully air cond),taska yg ada tingkap terbuka pengaliran udaranya lebih baik,risiko anak demam & selesema pun kurang la sikit....

Sekian shj...semua yg sy shared BASED ON TRUE STORY...tiada copy paste dr mn2 sumber...klu nk kan pendapat saya lagi boleh email ke kurungsiap@yahoo.com ya:-)

ANAK - ANAK ITU AMANAH ALLAH