carian di sini ye

Tetamu Terhormat Kisah Hidup Saya

Labels

shaklee (136) Ammar (73) miss sasu (71) my self (54) misssasu (51) jom kurus (33) nak kurus (29) info (28) promoshaklee (22) Jomkurus (18) esp (18) family (18) baby aryan (17) tips diet (17) drama tv (14) raya (14) misi kurus (13) puasa (13) resepi (13) wish (12) makan2 (9) nak cantik (9) MasterChef (8) outing (8) contest (7) friend (7) DPLI (6) hadiah (6) kawan (6) macam2 (6) rumah (6) setcantik (6) GA (5) Holiday (5) cookies (5) diet (5) jalan (5) masak2 (5) movie (5) rancangan tv (5) vitamin c (5) wordless wednesday (5) Aktiviti (4) Lirik Lagu (4) Port Dickson (4) Reunion (4) breastfeeding (4) fren wedding (4) potluck (4) senaman (4) setdetox (4) balik kampung (3) klinik (3) kurus (3) makan (3) sales (3) sarapan (3) sembang2 (3) shopping (3) tips (3) video (3) weekend (3) A'Famosa (2) Imam Muda (2) blog (2) doa (2) gift (2) iklan (2) info diet (2) kencingmanis (2) kuantan (2) lemak (2) makanan peberet (2) masak (2) mimi (2) misi insaf (2) mutiara kata (2) nursery (2) pengetahuan (2) ragam (2) sakit (2) sembelit (2) surirumah (2) testimoni (2) vitalea (2) vivix (2) 2015 (1) Air Panas Gadek (1) Bola (1) Bonuslink (1) Bukit Cerakah (1) Interview (1) Kolagen (1) Maharaja Lawak (1) Maulidur Rasul (1) Melaka (1) Nuffnang (1) Pantai Klebang (1) Pengenalan Diri (1) Pengkalan Balak (1) Taman Pertanian Malaysia (1) The Stadhuys (1) adik ipar (1) agar-agar (1) anak anak (1) anniversary (1) astro (1) azam (1) baju kurung (1) banjir (1) beca melaka (1) berita semasa (1) bisnessonline (1) bola sepak (1) bonus (1) bulan rejab (1) cadar. (1) cake (1) cantik (1) cinch (1) demam (1) diabetis (1) elektrik (1) facebook (1) glacomplex (1) hamil (1) handbag (1) hari lahir (1) hari raya (1) herblax (1) jiran (1) jubah (1) kalori (1) kaswi (1) kencing manis (1) kolestrol (1) konvo (1) kustem (1) maharaja lawak (1) mengandung (1) milkboaster (1) minum (1) mothers day (1) muzik (1) muzium samudera (1) my home (1) my mum (1) myself\ (1) nasi goreng kampung (1) oat (1) okbaby (1) omegaguard (1) on9 (1) panduan (1) pengalaman mengandung (1) pengumuman (1) pizza hut delivery (1) pms (1) pregnant (1) preloved (1) puasa. makanan (1) puchong (1) sahur (1) sedekah (1) segugut (1) sekolah (1) shop on9 (1) soya (1) tahun 1 (1) taman tasik cyberjaya (1) tazkirah jumaat (1) toys (1) vitaminc (1)

Tuesday, March 29, 2011

First attempt buat kuih lapis



Assalam ....

Jumaat lepas, lps lunch hour yg panjangg, sy tetibe malas nak buat kije2 opis.haha. kununnn..lepas tu dok surf resepi2 di alam maya ni hah. ingat nk cabar diri buat kuih2 tradisional. yg dlm hati sy nak try kuih seri muka, lompang & lapis. kuih koci & tepung bungkus yg sy suke tuhh, x masuk dlm list must try g..hehe

so, gigih la salin resepi + cuba tuk faham kan ..

ptg Sabtu yg aman damai. lepas si kecik tidoo. toingg dpt 1 idea nak buat kuih lapis. sbb bahan2 smua ada. b4 die tido. kami ke kedai beli santan ..


so..start buat kuih . 1st sekali .pnaskan air , sukat tepungg. and tadaaaaaa..


dh asingkan kepada 2 bahagian. 1 colur merah & 1 lg warna asal..



kukus la selama 45minit (1 lapisan 5minit) . gigih buat lapisan banyak kannn. haha. lepas dh abis kukus. terus rse nak potong.gile kan . mmg la lembik.ms tu dh ckp..oh, x jdi la kot ..lembik..padahal kena sejukkan .**mengong disitu ..:P. sejukkan dulu & buh dlm peti ais.


okey..esok pagi nye..tadaa..dh jadi !! but manis + lembek skett!! but okey la for 1st attempt kannn??





**kesalahan yg perlu di ubah :-

1-kurangkan lagi gula.maybe dlm 150g sajer
2-kurangkan air
3- wat 5 lapisan dh la.ni over tauuu!! haha

okey ..nnti nk cube lagi la..leh la wat sekali-sekala kannn. next attempt adalah kuih seri muka. sbb beras pulut adalah melambakkk. balance buat serawa durian last monthhh..:)

eh,sengkuang ada balance wat popia hr tu. nak buat ape ek selain dr popia..dh lama ngat dlm peti tuhh.cer kasi idea..thanks


4 comments:

syariza09 said...

ok la tu, first time. dah buat 2-3x jadi la nanti

Seri said...

hebat mu kak.. pinggan tu kite ade kak.. same serupa.. hehe.. tu akak kena bagi sket kat kite ni.. hehehe.. aci tak??

Yan said...

seronok kalau cuba kali pertama dan menjadi..

ummiaqeef said...

wah,kira menjadi gak la tu,ade rupe..hehehe..