carian di sini ye

Tetamu Terhormat Kisah Hidup Saya

Labels

shaklee (136) Ammar (73) miss sasu (71) my self (54) misssasu (51) jom kurus (33) nak kurus (29) info (28) promoshaklee (22) Jomkurus (18) esp (18) family (18) baby aryan (17) tips diet (17) drama tv (14) raya (14) misi kurus (13) puasa (13) resepi (13) wish (12) makan2 (9) nak cantik (9) MasterChef (8) outing (8) contest (7) friend (7) DPLI (6) hadiah (6) kawan (6) macam2 (6) rumah (6) setcantik (6) GA (5) Holiday (5) cookies (5) diet (5) jalan (5) masak2 (5) movie (5) rancangan tv (5) vitamin c (5) wordless wednesday (5) Aktiviti (4) Lirik Lagu (4) Port Dickson (4) Reunion (4) breastfeeding (4) fren wedding (4) potluck (4) senaman (4) setdetox (4) balik kampung (3) klinik (3) kurus (3) makan (3) sales (3) sarapan (3) sembang2 (3) shopping (3) tips (3) video (3) weekend (3) A'Famosa (2) Imam Muda (2) blog (2) doa (2) gift (2) iklan (2) info diet (2) kencingmanis (2) kuantan (2) lemak (2) makanan peberet (2) masak (2) mimi (2) misi insaf (2) mutiara kata (2) nursery (2) pengetahuan (2) ragam (2) sakit (2) sembelit (2) surirumah (2) testimoni (2) vitalea (2) vivix (2) 2015 (1) Air Panas Gadek (1) Bola (1) Bonuslink (1) Bukit Cerakah (1) Interview (1) Kolagen (1) Maharaja Lawak (1) Maulidur Rasul (1) Melaka (1) Nuffnang (1) Pantai Klebang (1) Pengenalan Diri (1) Pengkalan Balak (1) Taman Pertanian Malaysia (1) The Stadhuys (1) adik ipar (1) agar-agar (1) anak anak (1) anniversary (1) astro (1) azam (1) baju kurung (1) banjir (1) beca melaka (1) berita semasa (1) bisnessonline (1) bola sepak (1) bonus (1) bulan rejab (1) cadar. (1) cake (1) cantik (1) cinch (1) demam (1) diabetis (1) elektrik (1) facebook (1) glacomplex (1) hamil (1) handbag (1) hari lahir (1) hari raya (1) herblax (1) jiran (1) jubah (1) kalori (1) kaswi (1) kencing manis (1) kolestrol (1) konvo (1) kustem (1) maharaja lawak (1) mengandung (1) milkboaster (1) minum (1) mothers day (1) muzik (1) muzium samudera (1) my home (1) my mum (1) myself\ (1) nasi goreng kampung (1) oat (1) okbaby (1) omegaguard (1) on9 (1) panduan (1) pengalaman mengandung (1) pengumuman (1) pizza hut delivery (1) pms (1) pregnant (1) preloved (1) puasa. makanan (1) puchong (1) sahur (1) sedekah (1) segugut (1) sekolah (1) shop on9 (1) soya (1) tahun 1 (1) taman tasik cyberjaya (1) tazkirah jumaat (1) toys (1) vitaminc (1)

Thursday, March 17, 2011

kisah saya dan senggugut

Assalam semua!!

Hari ni nak cite pasal kisah saya & senggugut atau pun lebih dikenali dgn PMS. sy & PMS ni mmg x boleh di pisahkan . chewahh! serius.sejak sy umur 14tahun lagi,sy mmg dh terkena ujian sakit menggila seperti di bawah ni..:)



~sakit kat bahagian bawah perut ~



~sakit smpai baring2~



dulu masa sekolah menengah, sy duk hostel masa tahun peperiksaan. PMR & SPM kan.so, kena la duk hostel konon nak study. so, kalu tgh senggugut ni mmg sy akan ponteng nak pegi study! so, ada la alasan. boleh duk melepak dlm bilik rehat. & sy selalu tau x dtg sekolah sbb nye sakit ni. tp, kalu sy sorg2 x kose la nak duk bilik rehat. baik sy g sekolah. lain la kalu de teman.. haha. lgpun hostel kan banyak kisah2 menakutkan ..:)

lepas tu masuk je ke peringkat Universiti. sakit senggugut ni x hilang2 pung. selalu la gak ponteng kuliah kan. ater mmg sakit sgt . x kose ah nak mengerang kesakitan time kuliah . kang x msuk ape kan ?

lepas tu dh kahwin & bersalin. x hilang jugak. org kata lepas bersalin boleh hilang ..mitos saje kan?smpai la sakrg ni sakit senggugut tau ! rasenya ramai g kawan2 yg cm sy kot .

tau x senggugut ni sakit die cm ne?sakit yg amat sgt kat area bawah perut. rase panas je & mengeras.kaki pun cm cramp semacam je. nak wat kije pun mmg x de mood. sy nye sakit cm ni. perut akan sakit dlm 5,6 hari sebelum. so, mendapat la ko sakit cm tuh. lama gile lak tuh. so, time ni emosi mmg kelaut la. lepas tu akan melarat la smpai hari ke 3 ! cube teka bape hari sakit ..:( sy bise amalkan minum air masak banyak je. dulu ada gak amik panadol tuh. tp. lepas khwin dh stop..org kata x elok sgt kan ?so, reda je la kan ..:)


ni maksudnye yg betul . sy jumpe kat wikipedia

Penyakit senggugut
(PMS) merupakan himpunan simptom fizikal, psikologi, dan emosi yang berkait dengan kitaran haid wanita. Dianggarkan kebanyakan wanita pada usia boleh mengandung (child-bearing age) (sekitar 80 peratus) mempunyai sebahagian simptom PMS,[1] the official definition limits the scope to having symptoms of "sufficient severity to interfere with some aspects of life".[2] Simptom sedemikian biasanya boleh dijangka dan berlaku secara tetap semasa dua minggu sebelum haid. Biasanya simptom mungkin hilang sebelum atau selepas permulaan aliran haid.


hah. sini pun ada banyak info. tengok eh ..


okey la..entry ni di tulis di hari ke3!! so, sy dh bebas dr senggugut ! see u lagi next month :(

babai..:)

3 comments:

PUANSTOBERI said...

Saya pun senggugut gak, tp tak la berhari2. Biasa 1st day period. Kadang teruk kadang tak. Dulu masa blaja penah skali kena masa test (mujur bkn exam). Amik ko, pucat2 segala, kuar peluh sejuk tu. Mcm nak pitam dah.
Skang ni mak mentua ada bagi satu akar kayu suh rebus dan minum, tp tak buat pun lagi sbb da tak berapa sakit sgt.
Su nak terai?? kalo nak, emel kat saya, buleh saya antar :)

Team said...

Lynn & kawan2 semua,
Anda boleh cuba pad herba Avail dan insyaAllah boleh menghilang / mengurangkan senggugut tanpa makan ubat. Sila rujuk http://www.goavail.com/senggugut

-ina

syiekin azam said...

salam,

saya pun memang ada senggugut yang teruk..siap dah ada endometriosis..lps bersalin cyst tumbuh balek dan senggugut pon tak pernah hilang sejak 1st period mase budak2 dulu..orang kata lps kawen dan bersalin senggugut akan hilang, tapi tak pon..before proceed dgn option operation buang cyst, amik pil hormon ataupun pregnant lg skali(sbb mase tue masih breastfeed anak, jd tak plan amik pil hormon dan pregnant), saya cube pakai PB korset..alhamdulillah sejak pakai PB, tak pernah kene senggugut, dan cyst pon mengecut..sudi jengok my entry utk kisah endometriosis saya..dari kisah sebelom pakai PB, hinggalah sekarang..:)

http://mamafaizzhafran.blogspot.com/2012/02/endometriosis-update.html