carian di sini ye

Tetamu Terhormat Kisah Hidup Saya

Labels

shaklee (136) Ammar (73) miss sasu (71) my self (54) misssasu (51) jom kurus (33) nak kurus (29) info (28) promoshaklee (22) Jomkurus (18) esp (18) family (18) baby aryan (17) tips diet (17) drama tv (14) raya (14) misi kurus (13) puasa (13) resepi (13) wish (12) makan2 (9) nak cantik (9) MasterChef (8) outing (8) contest (7) friend (7) DPLI (6) hadiah (6) kawan (6) macam2 (6) rumah (6) setcantik (6) GA (5) Holiday (5) cookies (5) diet (5) jalan (5) masak2 (5) movie (5) rancangan tv (5) vitamin c (5) wordless wednesday (5) Aktiviti (4) Lirik Lagu (4) Port Dickson (4) Reunion (4) breastfeeding (4) fren wedding (4) potluck (4) senaman (4) setdetox (4) balik kampung (3) klinik (3) kurus (3) makan (3) sales (3) sarapan (3) sembang2 (3) shopping (3) tips (3) video (3) weekend (3) A'Famosa (2) Imam Muda (2) blog (2) doa (2) gift (2) iklan (2) info diet (2) kencingmanis (2) kuantan (2) lemak (2) makanan peberet (2) masak (2) mimi (2) misi insaf (2) mutiara kata (2) nursery (2) pengetahuan (2) ragam (2) sakit (2) sembelit (2) surirumah (2) testimoni (2) vitalea (2) vivix (2) 2015 (1) Air Panas Gadek (1) Bola (1) Bonuslink (1) Bukit Cerakah (1) Interview (1) Kolagen (1) Maharaja Lawak (1) Maulidur Rasul (1) Melaka (1) Nuffnang (1) Pantai Klebang (1) Pengenalan Diri (1) Pengkalan Balak (1) Taman Pertanian Malaysia (1) The Stadhuys (1) adik ipar (1) agar-agar (1) anak anak (1) anniversary (1) astro (1) azam (1) baju kurung (1) banjir (1) beca melaka (1) berita semasa (1) bisnessonline (1) bola sepak (1) bonus (1) bulan rejab (1) cadar. (1) cake (1) cantik (1) cinch (1) demam (1) diabetis (1) elektrik (1) facebook (1) glacomplex (1) hamil (1) handbag (1) hari lahir (1) hari raya (1) herblax (1) jiran (1) jubah (1) kalori (1) kaswi (1) kencing manis (1) kolestrol (1) konvo (1) kustem (1) maharaja lawak (1) mengandung (1) milkboaster (1) minum (1) mothers day (1) muzik (1) muzium samudera (1) my home (1) my mum (1) myself\ (1) nasi goreng kampung (1) oat (1) okbaby (1) omegaguard (1) on9 (1) panduan (1) pengalaman mengandung (1) pengumuman (1) pizza hut delivery (1) pms (1) pregnant (1) preloved (1) puasa. makanan (1) puchong (1) sahur (1) sedekah (1) segugut (1) sekolah (1) shop on9 (1) soya (1) tahun 1 (1) taman tasik cyberjaya (1) tazkirah jumaat (1) toys (1) vitaminc (1)

Thursday, June 17, 2010

sedap kan??

Salam Jumaat semua!!

Pg semalam sy main masak2..hehehhe. sy kan bise bwk bekal pegi opis!!so, haruslah rajen kan diri kan.Ala, opis yg sekangkang kera tuh jer.mmg la de masa kan??

Jom, tengok sy msk aper..


Sedap kan???jgn terliur yer.kalu terliur jugak pegi beli bahan2 ptg kang kat pasar mlm, esok korg buat la yer..hehhe.nak resepi sy ker???malu la pulak..gedix perasan la ko!!:)

Meh la sy bgtau:-

Bahan2:

1- Petai [ikut korg la banyak mana]
2- ikan bilis [suke hati jugak]
3- cili boh
4- 2 biji bawang besar
5- 3 biji bwang putih
6- minyak
7- garam
8- gula
9- air
10- kuali
11- sudip
12- dapur

Cara nak buat ;-

1- kopekkan petai- asingkan
2- basuh ikan bilis - toskan
3- 1 biji bwg besar & 3 ulas bwg puteh dipotong & blend
4- 1 biji bwg besar - di potong bulat
5- panas kan minyak pengasih - goreng2 sekejap ikan bilis tu
6- buang lebihkan minyak, tinggalkan sket je tuk menumis bwg2 yg telah di blend
7- smpai bwg kuning, msukkan cili boh bape banyak sudu korg suke
8- tumis je smpai garing smpai korg bersin 3,4kali & buh gula
9- buh petai & bilis & garam secubit cubit2 manja jer..
10- dlm 5 minit, buh la bwng yg dipotong bulat tu.
11- nak kuah sket, buh la air nescafe ais banyak mana korg suke
12- dlm 1minit je..tutup & sedia untuk dihidngkan :)

Faham x?ala, korg sure dh bise masak kan??mesti lgi sedap kan!!

OKla..Tadaa..babai

Note: ada sikit g petai dlm peti ais, nak msk ngan sotong la pulak.hehehe.abis la bau petai toilet umah ni esok!!:P

4 comments:

~Miss Sukasih~ said...

ish3...sedap nyer...dah terliur dah nie...huhuhu

Pn. Zana said...

Miss Sukasih la pulak :hehehe. sedp kan??hehehe. nnti buat yer..

~Miss Sukasih~ said...

terpakse tukar kak...sebab de orang nak cemerkan blog nieyla...:(

Pn. Zana said...

ye ker?sapa la tu..erm, x baik tul org tuh..