carian di sini ye

Tetamu Terhormat Kisah Hidup Saya

Labels

shaklee (136) Ammar (73) miss sasu (71) my self (54) misssasu (51) jom kurus (33) nak kurus (29) info (28) promoshaklee (22) Jomkurus (18) esp (18) family (18) baby aryan (17) tips diet (17) drama tv (14) raya (14) misi kurus (13) puasa (13) resepi (13) wish (12) makan2 (9) nak cantik (9) MasterChef (8) outing (8) contest (7) friend (7) DPLI (6) hadiah (6) kawan (6) macam2 (6) rumah (6) setcantik (6) GA (5) Holiday (5) cookies (5) diet (5) jalan (5) masak2 (5) movie (5) rancangan tv (5) vitamin c (5) wordless wednesday (5) Aktiviti (4) Lirik Lagu (4) Port Dickson (4) Reunion (4) breastfeeding (4) fren wedding (4) potluck (4) senaman (4) setdetox (4) balik kampung (3) klinik (3) kurus (3) makan (3) sales (3) sarapan (3) sembang2 (3) shopping (3) tips (3) video (3) weekend (3) A'Famosa (2) Imam Muda (2) blog (2) doa (2) gift (2) iklan (2) info diet (2) kencingmanis (2) kuantan (2) lemak (2) makanan peberet (2) masak (2) mimi (2) misi insaf (2) mutiara kata (2) nursery (2) pengetahuan (2) ragam (2) sakit (2) sembelit (2) surirumah (2) testimoni (2) vitalea (2) vivix (2) 2015 (1) Air Panas Gadek (1) Bola (1) Bonuslink (1) Bukit Cerakah (1) Interview (1) Kolagen (1) Maharaja Lawak (1) Maulidur Rasul (1) Melaka (1) Nuffnang (1) Pantai Klebang (1) Pengenalan Diri (1) Pengkalan Balak (1) Taman Pertanian Malaysia (1) The Stadhuys (1) adik ipar (1) agar-agar (1) anak anak (1) anniversary (1) astro (1) azam (1) baju kurung (1) banjir (1) beca melaka (1) berita semasa (1) bisnessonline (1) bola sepak (1) bonus (1) bulan rejab (1) cadar. (1) cake (1) cantik (1) cinch (1) demam (1) diabetis (1) elektrik (1) facebook (1) glacomplex (1) hamil (1) handbag (1) hari lahir (1) hari raya (1) herblax (1) jiran (1) jubah (1) kalori (1) kaswi (1) kencing manis (1) kolestrol (1) konvo (1) kustem (1) maharaja lawak (1) mengandung (1) milkboaster (1) minum (1) mothers day (1) muzik (1) muzium samudera (1) my home (1) my mum (1) myself\ (1) nasi goreng kampung (1) oat (1) okbaby (1) omegaguard (1) on9 (1) panduan (1) pengalaman mengandung (1) pengumuman (1) pizza hut delivery (1) pms (1) pregnant (1) preloved (1) puasa. makanan (1) puchong (1) sahur (1) sedekah (1) segugut (1) sekolah (1) shop on9 (1) soya (1) tahun 1 (1) taman tasik cyberjaya (1) tazkirah jumaat (1) toys (1) vitaminc (1)

Monday, May 30, 2011

Pengalaman Interview DPLI 2011

Assalamulaikum..

Alhamdulliah, semalam (Ahad, 29.05.2011) dah selesai interview dpli yang sgt2 mendebar2kan jiwa! :) Oleh itu, di kesempatan ada blog ni. boleh la sy abadikan pengalamannye kat sini. mana tau, nnti korang yang nk pegi interview boleh la ambik pengalaman saya ini. :) doakan sy agar interview ini berjaya yer!

Ini pertama kali sy apply DPLI, & Alhamdulliah .dpt interview terus. Sy interview di TEC5, Fakulti Pendidikan, Uitm Shah Alam , Seksyen 17.pukul 9 pagi. sy gerak dari rumah di Puchong pukul 7-35pagi. dalam pukul 8-20pagi dh smpai sana. :) tengok dh ramai dh org. rata-rata semua perempuan! :)

Sampai sana cek nama dulu dan no saya ialah 11 dari 12. :( sangat x best kan jdi org2 terakhir ni. sbb ikut abjad nama. ada 6 bilik. dari TEC1 - TEC6. so, dalam Tec5 tu la sy yang no 11. terus naik tingkat 3. terus kena susun balik sijil ikut yang di arahkan. oh ye. kena susun ikut dri yang rendah tau! so, kelam kabut la susun. :) dlm 8-50pagi, datang seorg lelaki berusia lewat 40-an kot masuk dlm bilik kami tu & senyum . dia bg salam. kitorg kat luar ni. dh sengeh2.baik ni kunun..:) lepas tu baru dtg lagi 2 org perempuan . usia dlm 30-an. :) tetibe yang perempuan sorg tu keluar, die kata nak buat in group.. maybe yg lelaki tu yg suggest. ada hal kot. nak cepat. :) so, kami pun masuk ber3. akan jadi 4group la kan. tapi no3 tak dtg. so, group sy yg last ni ada 2org jer. :) so, terus ambik pasangan group & berbincang !

ok. smpai je group sy tuh . dlm pukul 10-10pagi! dup-dap dah ni. tgu kat pintu smbil pegang fail & tgu loceng di bunyikan. loceng mcm kat kedai dobi tuh.:)

ting..ting (cm ni la kot bunyi nye..:)

interview 1 & 2 : 'sila letak fail di sini & buat ujian rabun di sebelah sana'.
ada nombor2 yg mcm ambik lesen tu je. :) baca je nombor tu & duduk ..

perasaan debar dh mula kemuncak dah ni..:

interviewer 1 : 'Selamat datang ke temuduga kemasukkan DPLI ambilan July 2011. Ok, sila perkenalkan diri anda, latar belakang, pengalaman kerja..

sy : nama saya bla. sudah berkahwin..bla.bla..:)

interview 1 : 'Apakah penglibatan anda dalam bidang sukan dan kokurikum aktiviti semasa sekolah menengah '

sy : saya bermain bola jaring mewakili rumah sukan. selain itu menjadi ajk untuk pandu puteri dan menjadi setiausaha untuk kelab geografi .bla..bla..

interview 1 : 'Saya ingin lihat bagaimana cara anda mengajar. sila pergi ke whiteboard & mengajar.'

sy : senyum..:P okey. ambik marker & tulis tentang campuran pemasaran. tetibe, interview suh besar sket tulisan :P lepas tu sy buat la awan2. campuran pemasaran tu ada 4, produk,harga, prmosi , tempat/saluran. mula2 tu sy pegi tulis price pulak....huhu. kena tegur. tulis dalam 1 bahasa jer. :P. sy ajar2 sket2 je. produk bla..bla.., price..bla.. bla..baru nak masuk topik promosi. dh suh duduk..:)


interview 1 : 'ok. ceritakan tentang isu pendidikan semasa sekarang. seperti baru-baru ini Tan Sri Mahyudin Yassin ada memberikan imbuhan baru untuk guru sempena hari guru tempoh hari'

sy : mati la gini. sy x prepare pun ttg tuh! 'maaf, boleh tak sy tak ceritakan tentang imbuhan itu? '

interview 1 : boleh

sy : legaaa...ok..'isu semasa sekarang berkaitan sekolah dan pendidikan ialah tentang isu pemakanan yang di jual di kantin dan di luar sekolah ..bla, bla, ..'

interview 2 : ok. di sebabkan dalam ni ada nak tau penguasaan BI. jadi, kena menjawap semua dalam BI. x boleh campur.'what is your opinion if the UPSR is abolish? take ur time for answer.

sy : dalam hati ni. berdebar2. idea pulak tak datang ..'I'm strongly disagree with that statement. bla,bla..:) dlm 3 ayat je kot ..:) ** idea masa balik tu dtg mencurah2!! rase nak pegi balik & bgtau interview tuh..huhu

interview 2 : ok. ni boleh cakap dlm bm. senyum2 je dia..ok.' kami dh interview 5 hari kat sini. ada ramai calon yang datang. boleh bgtau ape yang ada pada diri anda yang anda rase kami patut ambil anda untuk di serap ke dalam program ini.'

sy : soalan untuk memuji diri..:P 'sy adalah patut di serap ke dalam program ini adalah kerana saya adalah seorang yang sangat rajin. :P rajin dalam mencari ilmu pengetahuan yang baru untuk di kongsi kepada orang lain. bagi saya, sifat rajin dalam diri akan membuat kita lebih cemerlang di masa yang akan datang. Jika saya di beri peluang untuk menjadi cikgu, saya akan menjadi role model yang baik untuk pelajar :P'

interview 2 : ok. smpai sini sahajalah interview kita. sila ambik sijil masing2.

interview 3 : u'll dh kawin & dh ada seorang anak kan ?

kami : angguk & senyum..:P

sy : pegi ambik depan . salam & selepas tu sy cakap. puan, harap kami ada peluang yer. ! :) sy pun x sangka sy boleh ckp gitu ..:)

interview 2 : InsyAllah. ada peluang ..:)







harap pengalaman saya ni boleh di gunakan untuk sesiapa yang nak interview nanti ..:)

harap ada la peluang ..:) kalian doakan sy yer..:P


update ::

tadi sy try call pihak UPU bertanya ttg result interview. pegawai tuh cakap result dlm 28.06.2011 (selasa) .

boleh klik di sini untuk tahu result :


http://upu.mohe.gov.my/

7 comments:

PUANSTOBERI said...

seronok eh dgr citer org gi interview ni. Insyaallah..ada peluang tu :D

IbuRafiq said...

insyaAllah..ade peluang...tawakal..

.:fyzz:. said...

aceeewah..insyallah...dapat..nnti kalau dpli dpt secondary school la kan..sbb my bff ajar Perdagangan...tp tup2 kena ajar sejarah..pepun..doa2 moga dpt kan..AMIN

MrS. F!zA said...

hikhik..moga berjaya nanti!! insyaallah ada rezeki tak kemana.

Pn. Zana said...

@PuanStoberi : InsyAllah kan. Amin. :)
@Ibu Rafiq : amin
@Fyzz: a;ah. maybe secondary. itu la. kalu under KPM, mmg die pakai letak jerk. huhu
@Mrs. Fiza: betui tuh.. kalu ada rezeki tak kemana kan ? Thanks

c!k enn said...

thanx 4 da info sis...;)
b4 dis jenuh duk check website UPU 2 nk tau bl la kuar result..risau gak kn tkut miss jer..coz time interview ari 2 diorg juz ckp dlm bln 6 dpt ar tau result tp xgtau exact date kn..tp tkut la plak nk check result nti...huhuhu

aiinaini said...

saya pon pergi interview di uitm 2 jugak... sy igtkan sehari je interview yea.. rupanya 5 hari... ermmm mcm saya xde peluang jew, masa kena mengajar 2 pon, sya terketar2.. awk punya bgs...tkt yea sya