carian di sini ye

Tetamu Terhormat Kisah Hidup Saya

Labels

shaklee (136) Ammar (73) miss sasu (71) my self (54) misssasu (51) jom kurus (33) nak kurus (29) info (28) promoshaklee (22) Jomkurus (18) esp (18) family (18) baby aryan (17) tips diet (17) drama tv (14) raya (14) misi kurus (13) puasa (13) resepi (13) wish (12) makan2 (9) nak cantik (9) MasterChef (8) outing (8) contest (7) friend (7) DPLI (6) hadiah (6) kawan (6) macam2 (6) rumah (6) setcantik (6) GA (5) Holiday (5) cookies (5) diet (5) jalan (5) masak2 (5) movie (5) rancangan tv (5) vitamin c (5) wordless wednesday (5) Aktiviti (4) Lirik Lagu (4) Port Dickson (4) Reunion (4) breastfeeding (4) fren wedding (4) potluck (4) senaman (4) setdetox (4) balik kampung (3) klinik (3) kurus (3) makan (3) sales (3) sarapan (3) sembang2 (3) shopping (3) tips (3) video (3) weekend (3) A'Famosa (2) Imam Muda (2) blog (2) doa (2) gift (2) iklan (2) info diet (2) kencingmanis (2) kuantan (2) lemak (2) makanan peberet (2) masak (2) mimi (2) misi insaf (2) mutiara kata (2) nursery (2) pengetahuan (2) ragam (2) sakit (2) sembelit (2) surirumah (2) testimoni (2) vitalea (2) vivix (2) 2015 (1) Air Panas Gadek (1) Bola (1) Bonuslink (1) Bukit Cerakah (1) Interview (1) Kolagen (1) Maharaja Lawak (1) Maulidur Rasul (1) Melaka (1) Nuffnang (1) Pantai Klebang (1) Pengenalan Diri (1) Pengkalan Balak (1) Taman Pertanian Malaysia (1) The Stadhuys (1) adik ipar (1) agar-agar (1) anak anak (1) anniversary (1) astro (1) azam (1) baju kurung (1) banjir (1) beca melaka (1) berita semasa (1) bisnessonline (1) bola sepak (1) bonus (1) bulan rejab (1) cadar. (1) cake (1) cantik (1) cinch (1) demam (1) diabetis (1) elektrik (1) facebook (1) glacomplex (1) hamil (1) handbag (1) hari lahir (1) hari raya (1) herblax (1) jiran (1) jubah (1) kalori (1) kaswi (1) kencing manis (1) kolestrol (1) konvo (1) kustem (1) maharaja lawak (1) mengandung (1) milkboaster (1) minum (1) mothers day (1) muzik (1) muzium samudera (1) my home (1) my mum (1) myself\ (1) nasi goreng kampung (1) oat (1) okbaby (1) omegaguard (1) on9 (1) panduan (1) pengalaman mengandung (1) pengumuman (1) pizza hut delivery (1) pms (1) pregnant (1) preloved (1) puasa. makanan (1) puchong (1) sahur (1) sedekah (1) segugut (1) sekolah (1) shop on9 (1) soya (1) tahun 1 (1) taman tasik cyberjaya (1) tazkirah jumaat (1) toys (1) vitaminc (1)

Tuesday, September 27, 2011

Resepi ayam masak asam

Assalamualaikummm..

wah! kemain buh tajuk resepi ..haha. korang layankan aje yer.....since mood berblog dh naik ni..harus cari gambar2 yang belum di ceritakan n di transfer ke Kisah Hidup Saya ni..:)

korang ada tak macam eh, nak masak ape la ayam ni..bosan sudah..asyik masak merah, kicap maupun kari! apa kata jom masak yg simple punye ni.actually ni la lauk yang mak saya suke masak dulu2. dulu2 kan adik beradik kecik lagi.hidup pulak susah..so, harus la masak yang jenis berair cm ni. tulang2 semua boleh makan..boleh la merasa kan makan ayam..:P tapi sekarg ayam kemain mahal eh. kat pasar malam gile mencekik rm8.90 1 kilo. kat 1 kedai peberet kami ni rm8.10 jer. eh, ke harga syiling cm gtu ? tapi takpe..kita beli kat org jual murah ye.

eh..melalut sudah..




nah baca resepi ni..

bahan2

Ayam 5-6ketul * buh tulang lagi bestt
1labu bawang besar *dihiris
2biji bawang putih * di hiris
1sudu kunyit serbuk
1biji tomato * di belah 4
1keping asam gelugur
air * bg ayam tenggelam.
garam & gula secukup rasa.*if nak buh aji pun, silakannn


cara:

masuk je smua dlm 1 periuk, kecuali tomato..
bg smpai keluar minyak
slow kan api..buh tomato..
perasakan rasa..
tutup.

sedap di makan bersama nasi putih panas & ikan masin * ala2 chef kan cakap! :P

korang buat la..sesuai tuk org yg demam. cepat baik nye..hehee..

bai

1 comment:

::Mamalyna:: said...

letak tempoyak lagi sedap hirup...yummy!