carian di sini ye

Tetamu Terhormat Kisah Hidup Saya

Labels

shaklee (136) Ammar (73) miss sasu (71) my self (54) misssasu (51) jom kurus (33) nak kurus (29) info (28) promoshaklee (22) Jomkurus (18) esp (18) family (18) baby aryan (17) tips diet (17) drama tv (14) raya (14) misi kurus (13) puasa (13) resepi (13) wish (12) makan2 (9) nak cantik (9) MasterChef (8) outing (8) contest (7) friend (7) DPLI (6) hadiah (6) kawan (6) macam2 (6) rumah (6) setcantik (6) GA (5) Holiday (5) cookies (5) diet (5) jalan (5) masak2 (5) movie (5) rancangan tv (5) vitamin c (5) wordless wednesday (5) Aktiviti (4) Lirik Lagu (4) Port Dickson (4) Reunion (4) breastfeeding (4) fren wedding (4) potluck (4) senaman (4) setdetox (4) balik kampung (3) klinik (3) kurus (3) makan (3) sales (3) sarapan (3) sembang2 (3) shopping (3) tips (3) video (3) weekend (3) A'Famosa (2) Imam Muda (2) blog (2) doa (2) gift (2) iklan (2) info diet (2) kencingmanis (2) kuantan (2) lemak (2) makanan peberet (2) masak (2) mimi (2) misi insaf (2) mutiara kata (2) nursery (2) pengetahuan (2) ragam (2) sakit (2) sembelit (2) surirumah (2) testimoni (2) vitalea (2) vivix (2) 2015 (1) Air Panas Gadek (1) Bola (1) Bonuslink (1) Bukit Cerakah (1) Interview (1) Kolagen (1) Maharaja Lawak (1) Maulidur Rasul (1) Melaka (1) Nuffnang (1) Pantai Klebang (1) Pengenalan Diri (1) Pengkalan Balak (1) Taman Pertanian Malaysia (1) The Stadhuys (1) adik ipar (1) agar-agar (1) anak anak (1) anniversary (1) astro (1) azam (1) baju kurung (1) banjir (1) beca melaka (1) berita semasa (1) bisnessonline (1) bola sepak (1) bonus (1) bulan rejab (1) cadar. (1) cake (1) cantik (1) cinch (1) demam (1) diabetis (1) elektrik (1) facebook (1) glacomplex (1) hamil (1) handbag (1) hari lahir (1) hari raya (1) herblax (1) jiran (1) jubah (1) kalori (1) kaswi (1) kencing manis (1) kolestrol (1) konvo (1) kustem (1) maharaja lawak (1) mengandung (1) milkboaster (1) minum (1) mothers day (1) muzik (1) muzium samudera (1) my home (1) my mum (1) myself\ (1) nasi goreng kampung (1) oat (1) okbaby (1) omegaguard (1) on9 (1) panduan (1) pengalaman mengandung (1) pengumuman (1) pizza hut delivery (1) pms (1) pregnant (1) preloved (1) puasa. makanan (1) puchong (1) sahur (1) sedekah (1) segugut (1) sekolah (1) shop on9 (1) soya (1) tahun 1 (1) taman tasik cyberjaya (1) tazkirah jumaat (1) toys (1) vitaminc (1)

Tuesday, September 13, 2011

Hari Minggu kami & sup daging + tulang tanpa pak aji


Assalam...

selamat hari Selasa semua! cepat betui masa berlalu.yeayy! this week ada 4hari bekerja saje. cuti direct 3 hari. kebetulan ayah Ammar pun cuti jugak! tgh plan2 nak pegi mana. but Jumaat cm nak relek2 kat umah jer. sekali-sekala dpt cuti kan? harus la digunakan sepenuhnyerr.

meh nak kepoci sama korg ape aktiviti kami weekend yg lepas. Oh yer hari Sabtu ayah Ammar adalah bekerja. so, duk umah je kemas2 ape yang patut aje. malam baru pegi umah aunty nursery Ammar. tengok baby baru! anak die yang 3rd. semua lelaki. belum diberikan rezeki nak dpt gurl. Ammar mcm biasa die, memalu kucing tu mesti ada! lama2 sket baru ok. tu pun semua cikgu dia ada sekali. malu jugak w.pun jumpe selalu.

lepas tengok baby baru. pegi ke OTK, pasaraya kat Puchong Permai sana. nak beli barang2 dapur sbb Ahad ada kwn asben nak dtg beraya. sy suke soping di sini. sbb cm murah sket & senang nak cri barang.

Ahad pun datang..bangun kemain pagi sbb nak siap2 buat sup daging + tulang. daging pun tak potong lagi. buat slow2 & tadaaa dah siap pungg. btw, sy agak susah hati jugak nak buat sup. sbb sy dh tak pakai ajinamoto. so, sup kan lagi sedap if letak aji. but, kita redah jer la. sbb dh niat kan nak buat sup daging.


so, jadi la mcm ni..










~google~


sy hidang ngan mihun. so, jadi mihun sup la kan? btw, ni my first time tau! Alhamdulliah, menjadi jugak. tapi resepi kena tengok selalu.hahaha

ni resepi :

1kilo daging
1/2 kilo tulang
7biji bawang merah- di hiris *
5 biji bawang putih - di ketuk *
2inci halia- di ketuk *
1inci lengkuas- di hiris *
1sd makan ketumbar- di tumbuk *
1/2 sd makan lada itam- di tumbuk *
2 bungkus rempah sup tulang adabi
sedikit daun sup
sedikit bawang goreng
garam secukup rasa
gula secukup rasa

cara2

1- rebus daging & tulang bersama2 bahan *
2- sampai empuk or bawang hancur. refill air if tingal sket
3- dh empuk, buh rempah sup daging, garam & gula
4- renehkan2 & letak daun sup & bawang goreng
5- boleh di makan bersama mihun, mee or nasi impit & sambal kicap.


tetamu ada dalam 10 orang. tapi tak snap pung gambar.:P

lepas diorg semua datang, kami pung ikut sekali la diorg pegi beraya. kat area umah ni & kat area Sri Aman, Puchong sana.umah 1st makan nasi minyak-best. sbb lapor kan. umah 2nd makan laksa & ketuput pulut! best2..:)

dalam pukul 6 ptg tu gerak pegi area Bukit Subang. kawan skolah asben buat open house jugak. dh 11tahun diorg tak jumpe. so, gagah la jugak w.pun dh melengas abis badan .:P. btw, kawan die ni jugak kawan sy. kitorg kan 1sekolah. kebetulan kitorg 1 bilik asrama.so, rancak la menyembang ..:)




kanak2 kecil


kami. yang tudung itam kanan tu tuan umah. yang lelaki semua tu kawan 1sekolah la..:)


smpai umah kul 9-30malam! sakan beraya kan. tapi tak hbs lagi. nampak sup ada lagi. so, jemput kawan yang duk belah kiri tu makan sup umah kitorg. umah dekat2 senang la kan ?

ok itu aje..:)

1 comment:

ummiaqeef said...

lame x buat sup tulang..teringin lak tgk pic ni..hihi