carian di sini ye

Tetamu Terhormat Kisah Hidup Saya

Labels

shaklee (136) Ammar (73) miss sasu (71) my self (54) misssasu (51) jom kurus (33) nak kurus (29) info (28) promoshaklee (22) Jomkurus (18) esp (18) family (18) baby aryan (17) tips diet (17) drama tv (14) raya (14) misi kurus (13) puasa (13) resepi (13) wish (12) makan2 (9) nak cantik (9) MasterChef (8) outing (8) contest (7) friend (7) DPLI (6) hadiah (6) kawan (6) macam2 (6) rumah (6) setcantik (6) GA (5) Holiday (5) cookies (5) diet (5) jalan (5) masak2 (5) movie (5) rancangan tv (5) vitamin c (5) wordless wednesday (5) Aktiviti (4) Lirik Lagu (4) Port Dickson (4) Reunion (4) breastfeeding (4) fren wedding (4) potluck (4) senaman (4) setdetox (4) balik kampung (3) klinik (3) kurus (3) makan (3) sales (3) sarapan (3) sembang2 (3) shopping (3) tips (3) video (3) weekend (3) A'Famosa (2) Imam Muda (2) blog (2) doa (2) gift (2) iklan (2) info diet (2) kencingmanis (2) kuantan (2) lemak (2) makanan peberet (2) masak (2) mimi (2) misi insaf (2) mutiara kata (2) nursery (2) pengetahuan (2) ragam (2) sakit (2) sembelit (2) surirumah (2) testimoni (2) vitalea (2) vivix (2) 2015 (1) Air Panas Gadek (1) Bola (1) Bonuslink (1) Bukit Cerakah (1) Interview (1) Kolagen (1) Maharaja Lawak (1) Maulidur Rasul (1) Melaka (1) Nuffnang (1) Pantai Klebang (1) Pengenalan Diri (1) Pengkalan Balak (1) Taman Pertanian Malaysia (1) The Stadhuys (1) adik ipar (1) agar-agar (1) anak anak (1) anniversary (1) astro (1) azam (1) baju kurung (1) banjir (1) beca melaka (1) berita semasa (1) bisnessonline (1) bola sepak (1) bonus (1) bulan rejab (1) cadar. (1) cake (1) cantik (1) cinch (1) demam (1) diabetis (1) elektrik (1) facebook (1) glacomplex (1) hamil (1) handbag (1) hari lahir (1) hari raya (1) herblax (1) jiran (1) jubah (1) kalori (1) kaswi (1) kencing manis (1) kolestrol (1) konvo (1) kustem (1) maharaja lawak (1) mengandung (1) milkboaster (1) minum (1) mothers day (1) muzik (1) muzium samudera (1) my home (1) my mum (1) myself\ (1) nasi goreng kampung (1) oat (1) okbaby (1) omegaguard (1) on9 (1) panduan (1) pengalaman mengandung (1) pengumuman (1) pizza hut delivery (1) pms (1) pregnant (1) preloved (1) puasa. makanan (1) puchong (1) sahur (1) sedekah (1) segugut (1) sekolah (1) shop on9 (1) soya (1) tahun 1 (1) taman tasik cyberjaya (1) tazkirah jumaat (1) toys (1) vitaminc (1)

Tuesday, June 21, 2011

Air Panas Gadek & A'Famosa

Assalam ..

Sabtu lepas, kami ke Melaka. unplanned! asben balik kije kul 6ptg. 'jom g melaka nak'? jommm! apa lagi seronok la kan? btw, ada adik kat sana. so, sng la & tak perlu la nak sewa bilik kan?
jimat sudah situu. :) so, gerak dari Siantan (my apartment) lepas Magrib, adik dh bg direction dh nak exit mana. dlm kul 9-30mlm dh exit Simpang Empat dah. tol dari Kajang ialah dlm rm12. lepas tu cube la nak cari umah adik ni sndiri. ni 1st time kami pegi sana. lepas tu sesat larat! huhu. adik dh tersalah bg direction. dia pun tak bape nak fasih lagi jalan2 kat situ. ape lagi, at last dlm kul 10-30mlm baru kitorg smpai umah die. tu pun die suh kitorg tgu je kat mana2. dia pegi cari & ambik kitorg. huhu.

Lepas subuh. dh tak boleh tido. Ammar tido sgt2 lasak! dh nak ke lantai dh saya. so, ape lagi. terus kejut adik. jom kita mandi air panas nak? dekat je dlm 5minit drive je. Ammar & ayah die tido lagi..smpai sana, mak aiii. ramai gak budak2 muda. diorg siap tido sana lagi. kul 8pagi cm tu baru diorg balik. oh ye. sini bukak 24jam. kalu dh pagi,air lagi panas. tu diorg dtg malam tuh. tapi yg tak best sini tak de surau & tak de border untuk lelaki & perempuan. so, agak tak selesa la sket .:P sy just rendam kaki je . & nak balik baru try2 masuk kan separuh badan. mak aii. panas yg ampun! :P


ni ada info ttg AIR PANAS GADEK

pintu masuk


Kolam Air Panas Gadek terletak 25 km dari Bandar Melaka menerusi laluan ke Tampin, merupakan kebanggaan penduduk Alor Gajah kerana kawasannya begitu istimewa dengan wujudnya sebuah kolam air panas yang sentiasa panas dan dipercayai dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit kulit.


Kolam Air Panas Gadek terletak di Alor Gajah, Melaka dan sesuai dilawati jika anda berkunjung ke A-Famosa resort atau dalam perjalanan ke pekan Tampin atau Alor Gajah. Jaraknya dari A-Famosa resort adalah kira kira 10 minit perjalanan memandu, manakala dari bandaraya Melaka adalah kira kira 30 km.


Bayaran masuk : RM4.00 (Dewasa), RM2.00(Kanak2)




Kolam ~ada lebih kurang 8 kolam cm gni


Pool ~ada 2 biji



ok..dh puas mandi. mari kita berjalan ke Bandar Hilir, Melaka. :D








kalu pergi Melaka & tak dtg sini, mmg tak sah la kan?? :) panas terik mentari pun dh tak heran. tapi, time kitorg dtg tuh, tak la meramai sgt org . so, just nice je. buleh la ambik pic tuh :)


baca nih ! BUKIT ST.PAUL (A'FAMOSA)

Bukit St. Paul (A' Famosa)

Portugis menjajah Melaka dari tahun 1511 hingga 1641. Perkara pertama yang mereka lakukan adalah membina sebuah kubu yang menghadap sungai. Ia dipanggil A'Famosa. Oleh kerana Melaka merupakan pusat perjuangan antara kuasa besar pada masa itu dan menghadapi ancaman serangan yang berterusan, kubu A'Famosa adalah penting bagi Portugal memelihara cengkaman penjajahannya di Timur Jauh.

Di dalam kubu terdapat kawasan perumahan dan gerai makanan, sebuah istana, bilik mesyuarat untuk Majlis Portugis dan lima buah gereja. Serangan selama tujuh bulan oleh Belanda hampir memusnahkan seluruh kubu, meninggalkan hanya pintu gerbang dan struktur gereja di puncak bukit.

Berjalan-jalanlah mendaki Bukit St. Paul pada lewat petang yang dingin dan merayau-rayau antara pokok-pokok besar dan peninggalan sejarah. Di sini, anda hampir boleh membayangkan kejayaan dan penderitaan orang-orang Portugis yang dikepung pada masa tersebut...


best kan sesekali pegi tempat bersejarah nih! :)


ok, lepas ni sy nak cite kami naik beca! tunguu :)

2 comments:

Rai said...

wahh..air panas semula jadi ke? cam menarik je..

Bionic women said...

bestnya air panas, kalau saper ada penyakit kakai rendam mesti cepat baik.hehe..