carian di sini ye

Tetamu Terhormat Kisah Hidup Saya

Labels

shaklee (136) Ammar (73) miss sasu (71) my self (54) misssasu (51) jom kurus (33) nak kurus (29) info (28) promoshaklee (22) Jomkurus (18) esp (18) family (18) baby aryan (17) tips diet (17) drama tv (14) raya (14) misi kurus (13) puasa (13) resepi (13) wish (12) makan2 (9) nak cantik (9) MasterChef (8) outing (8) contest (7) friend (7) DPLI (6) hadiah (6) kawan (6) macam2 (6) rumah (6) setcantik (6) GA (5) Holiday (5) cookies (5) diet (5) jalan (5) masak2 (5) movie (5) rancangan tv (5) vitamin c (5) wordless wednesday (5) Aktiviti (4) Lirik Lagu (4) Port Dickson (4) Reunion (4) breastfeeding (4) fren wedding (4) potluck (4) senaman (4) setdetox (4) balik kampung (3) klinik (3) kurus (3) makan (3) sales (3) sarapan (3) sembang2 (3) shopping (3) tips (3) video (3) weekend (3) A'Famosa (2) Imam Muda (2) blog (2) doa (2) gift (2) iklan (2) info diet (2) kencingmanis (2) kuantan (2) lemak (2) makanan peberet (2) masak (2) mimi (2) misi insaf (2) mutiara kata (2) nursery (2) pengetahuan (2) ragam (2) sakit (2) sembelit (2) surirumah (2) testimoni (2) vitalea (2) vivix (2) 2015 (1) Air Panas Gadek (1) Bola (1) Bonuslink (1) Bukit Cerakah (1) Interview (1) Kolagen (1) Maharaja Lawak (1) Maulidur Rasul (1) Melaka (1) Nuffnang (1) Pantai Klebang (1) Pengenalan Diri (1) Pengkalan Balak (1) Taman Pertanian Malaysia (1) The Stadhuys (1) adik ipar (1) agar-agar (1) anak anak (1) anniversary (1) astro (1) azam (1) baju kurung (1) banjir (1) beca melaka (1) berita semasa (1) bisnessonline (1) bola sepak (1) bonus (1) bulan rejab (1) cadar. (1) cake (1) cantik (1) cinch (1) demam (1) diabetis (1) elektrik (1) facebook (1) glacomplex (1) hamil (1) handbag (1) hari lahir (1) hari raya (1) herblax (1) jiran (1) jubah (1) kalori (1) kaswi (1) kencing manis (1) kolestrol (1) konvo (1) kustem (1) maharaja lawak (1) mengandung (1) milkboaster (1) minum (1) mothers day (1) muzik (1) muzium samudera (1) my home (1) my mum (1) myself\ (1) nasi goreng kampung (1) oat (1) okbaby (1) omegaguard (1) on9 (1) panduan (1) pengalaman mengandung (1) pengumuman (1) pizza hut delivery (1) pms (1) pregnant (1) preloved (1) puasa. makanan (1) puchong (1) sahur (1) sedekah (1) segugut (1) sekolah (1) shop on9 (1) soya (1) tahun 1 (1) taman tasik cyberjaya (1) tazkirah jumaat (1) toys (1) vitaminc (1)

Monday, October 1, 2012

Pengalaman saya membeli rumah

Assalamualaikum..

Saja nak share pengalaman saya dalam urusan membeli rumah. Rumah yang dibeli adalah rumah terpakai yer kawan2. dgn kata lain, 2nd hand house..:)

Seawal tahun 2012 kami dah cari2 rumah untuk dimiliki. Akhirnya kami dapat tahu seorang owner di kawasan apartment nak jual rumah dengan kadar harga yang boleh dikatakan murah. sesuai dgn pendapatan bulanan la kiranya.

Kebetulan pula, jiran lama dh cuba seminggu awal proses pembelian rumah ni. so,senang skit la kan.

01-03-2012 : dapat contact dr jiran tu suh col Mr.Eric Cimb Cawangan Bukit Nenas. Btw, kawasan apartment kami ni hanya diterima oleh bank CIMB sahaja. jgn tanye kenapa...hahaha. so col Mr. Eric ni. ckp nak buat loan bla, bla..so, dia suh sediakan dokumen semua (dokumen biasa seperti slip gaji 3 bulan, statatement bank 3 bulan, pengesahan majikan dan statment epf . so, kami buat 2 nama. so, dokumen setiap sorang kena sediakan la. )

05-03-2012 : ambik cuti 1 hari atas tujuan nak ke CIMB n submit dokumen2 untuk apply loan. isi form semua n just tgu katanya.

08-03-2012 : bank col asben. katanye loan dh approved! yeayyy. gitew.. cepat kan. so, dia suh dtg tuk sign offer letter .

14-03-2012 : ke CIMB Bukit Nenas sekali lagi untuk sign offer letter.

23-03-2012 : Org CIMB call katanya nak dtg rumah nak buat evaluation. tapi dia just tgok kawasan rumah je. x jumpa pun.

03-04-2012 : Sign snp n loan aggrement di pejabat lawyer pukul 11pagi. oh ye, kami buat sekali kan je lawyer snp n lawyer loan. senang sikit rasanya..lepas tu lawyer nak no income tax LHDN. sy mmg tak de, so g LHDN Shah Alam. just isi form n dpt kan nombor kat kaunter. tu je. Call balik lawyer n bgtau no income tax. :)

16-04-2012 : start dh col lawyer, tanye progress. katanya snp belum siap . sbb seller duk nun jauh di Kelate. so, kena pos bagai..takpe, kita tguuu.

23-04-2012: col lawyer lgi..ok, snp dh siap katanye. . tgu nak stamping n dptkan surat dr pemaju ( urusan nk kuarkan KWSP )

07-05-2012 : g KWSP. hantar form nak keluarkan duit...yeayy. leh kuarkan 20% dr harga rumah. so, if nak kuar suami isteri. tambah2 dua2 nama n x leh lebih dr 20% la. masa nak keluarkan kwsp ni bawak salinan ic, snp & surat dr pemaju. yang mengatakan kita dlm proses nak beli la. takpe, tu lawyer punye kije la. :) dlm 2 mgu dh dpt duit nya.

06-06-2012: owner dh bagi kunci rumah ! yeayy. kalau ikutkan x leh bagi lagi..tapi cm ne dia percaya kan kami ni..so, dh start wat renovate bagai.. ala, renovate simple2 je. umah lama x ada tiles lagi..so, buat la kan..

24-06-2012 : pindah rumah baru !

01-07-2012 : start membayar loan kat bank! :D

nampak simple je kan prosesnya? the key is must followup lawyer! no excuse. itu kije saya..hahaha. Alhamdulliah ...

meh jemput dtg rumah...tp simple je rumah nye..cukup la tuk kami .:)











6 comments:

syariza09 said...

siapkan kuih muih yer...sy dtg :)

Harith Iskandar said...

wahhh pantas betul.ehehe.mmg patut polow up dgn lwyer pon xcecially lwyer bank sbb dia yg buat semua tu.alhamdulillah.ape pun tahniah yer sbb brjaya beli rumah...nmpak mudah sangat :)

Ena said...

betul tu..

the key adalah follow up.. kalo kita serah bulat2 benda akan jadi lambat dan silap aribulan kena bayar penalty pulak..

ita said...

salam..boleh saya dpatkan number phone eric cimb bank tu??

terima kasih

hairul0177137473 said...

kak.. lawyer firm mana akak pakai.. kebanyakan proses jualbeli rumah nie sebab lawyer...

bleh recomend ke lawyer firm yg akak guna tu...thanks kak

Anonymous said...

slm akk nk tnya akk guna lawyer bank @ sendiri?