Hanya Taip Keyword Anda

Loading...

Tetamu Terhormat Kisah Hidup Saya

Labels

shaklee (75) Ammar (65) my self (52) jom kurus (29) Jomkurus (18) drama tv (14) baby aryan (12) info (12) puasa (11) raya (11) family (10) wish (9) MasterChef (8) outing (8) resepi (8) contest (7) friend (7) makan2 (7) DPLI (6) macam2 (6) rumah (6) GA (5) cookies (5) hadiah (5) jalan (5) kawan (5) masak2 (5) movie (5) rancangan tv (5) wordless wednesday (5) Holiday (4) Lirik Lagu (4) Port Dickson (4) breastfeeding (4) fren wedding (4) miss sasu (4) potluck (4) Aktiviti (3) Reunion (3) diet (3) esp (3) klinik (3) makan (3) misi kurus (3) sales (3) sembang2 (3) senaman (3) shopping (3) weekend (3) Imam Muda (2) balik kampung (2) blog (2) gift (2) iklan (2) kuantan (2) makanan peberet (2) masak (2) mimi (2) nursery (2) pengetahuan (2) ragam (2) sakit (2) testimoni (2) tips diet (2) video (2) A'Famosa (1) Air Panas Gadek (1) Bola (1) Bonuslink (1) Bukit Cerakah (1) Interview (1) Kolagen (1) Maharaja Lawak (1) Maulidur Rasul (1) Melaka (1) Nuffnang (1) Pantai Klebang (1) Pengenalan Diri (1) Pengkalan Balak (1) Taman Pertanian Malaysia (1) The Stadhuys (1) astro (1) beca melaka (1) berita semasa (1) cake (1) cantik (1) cinch (1) elektrik (1) jiran (1) jubah (1) kalori (1) kaswi (1) kencingmanis (1) kolestrol (1) konvo (1) kurus (1) lemak (1) milkboaster (1) minum (1) mothers day (1) muzik (1) muzium samudera (1) my home (1) my mum (1) myself\ (1) nak kurus (1) nasi goreng kampung (1) oat (1) okbaby (1) on9 (1) panduan (1) pengumuman (1) pizza hut delivery (1) preloved (1) puasa. makanan (1) sahur (1) sarapan (1) sedekah (1) setdetox (1) shop on9 (1) soya (1) taman tasik cyberjaya (1) tazkirah jumaat (1) tips (1) toys (1) vitamin c (1) vivix (1)

Wednesday, October 24, 2012

Nangis2 pergi sekolah dan tibalah konsert day!

Assalamualaikum...

Alkisahnya, sy belum atau tidak pernah lagi kan cerita perkembangan  Ammar bersekolah ni. ok, meh sy nak stori mori ok.  Bulan 6 selepas cuti sekolah hari tu, sy telah decide nak hantar dia ke tadika terus. sbb ada la hal yg sy sentap ngan pihak taska. terus membawa diri n nak daftar dia terus g tadika. so, servey la mana satu tadika berkenan di hati.. at last sy decide sekolahkan Ammar dkt tadika yang namanya Gemilang Kids ini. tak jauh dri rumah n silibus pelajaran pun ikut sukatan pelajaran malaysia la kan..n yang penting fee nya pun lebih kurang byr kat taska. so, mari kita cuba..

sy try masukkan awal iaitu masa cuti sekolah 4hb june 2012. sewaktu umurnya masa tu baru la 3tahun 6 bulan gtu.. 1 mgu tu cuti sekolah , dia ok la.. cm duk taska la kaedahnya..

so, bermula la seisi persekolahan penggal ke 2. iaitu 11hb june 2012. pagi Isnin tu ayah dia hantar. so, cm biasa dia excited la nak g skul. tapi... bila ayah dia nak balik. dia menangis.. tp ayah dia balik jer. pas pada ckgu la nk pujuk cm mana. kebetulan kawan pun ada hantar anak dia sekali. dia ckp Ammar nangis. tak nak masuk kelas. ok, hati dh tak tenteram.. dlm kul 9 pagi. sy pegi jenguk kejap.. dh masuk kelas, kata guru besar. ok.so, ok2 je la..

jgn tak tau..1 mgu tu dia mmg x nak masuk kelas.. akan menangis je kalau dh sampai nak g skul pagi2.. tp sy wat tak tau je.. lepas hantar je, balik terus..pandai2 la ckgu nak arrange cm mana.. masuk opis, sy google la. cm mana nak bg anak tak nangis. boleh g skul ok je kan.. n cm mana nak lembutkan hati anak. lepas tu jumpa la mcm2 tips. n sy ambik n print siap2. ada surah2 seperti ayat Toha, doa nabi Daud. n mcm2 la.. so, sepanjang 3 mgu bulan june tu sy tawakal. sy amalkan semua bacaan surah tu.. & Alhamdulliah..masuk bulan July, dia ok. dah boleh senyum2 masuk tadika. & nak masuk kelas la.. sy x kisah dh masa tu cm mana dia belajar. yg penting nak masuk kelas. dh masuk kelas, pandai2 la kan dia belajar mcm mana..

4 bulan pun berlalu.. Exam final year pun tiba. awal bulan 10. masa second day exam, sy hantar..ckgu kata di nangis masa nak jwp exam. oh ..sy syak, 1st time agaknye ada exam2 ni. tentu cuak kan.. btw, Ammar ni mmg sgt2 pemalu okey. n manja pun ye..haha. so, sy terima dia seadanya..nangis2 ni sy dh biasa..

21hb october yang lalu, tiba la hari konsert la kan.. buat kat taman tasik cyberjaya. kat pusat komuniti kat situ. ayah dia hantar. sebb kena dtg awal sejam.. n nak tau, dia pun nangis.. hahaha. ayah dia pun just bg je kat ckgu.. semua student ada buat persembahan. so, kelas 4 tahun akan buat persembahan pentomen alam fauna n flora. sy di beritau dia jadi burung. sy dh cuak.. sy takut dia nangis ata stage. setengah org akan ckp, ala ok punye kan.. tp sy kenal anak saya. sgt kenal.. so, tabahkan hati.. n tiba la saat dia buat persembahan.. agak pemalu tapi well done! tahniah untuk dia sbb ada confident diri tuk jadi burung. walpun ada malu2 tu tp bg sy, sy cukup berbangga ngan dia..

ada 1 lagi buat sy sgt2 terharu n rasa nak nangis ngan dia.. sy tak sangka sgt..

tgok pic ni ...

dapat piala for subjek terbaik dlm final exam.. subjek sains 4 tahun..:D 

persembahan 4 tahun.. Ammar pakai topi agry bird belah kanan.
masa mula2 persembahan.
ni sy ambik kat fb tadika dia. sebelum tirai di buka.

pengalaman sy selama 4 bulan ni sy akan simpan betui2 n akan praktikan di sekolah rendah nanti. Ammar yg sy kenal sagt2 pemalu n akan tidak selesa di tempat baru.

tahun dpn dia 5 tahun. banyak lagi aktiviti, sy berharap dia akan kurang kan sikit pemalu n akan jadi lebih berani. ibu akan support kamu okey! sy tak harap dia dapat no 1 ke apa dlm exam.. tapi ckp la dia nak belajar n hormat pada guru n kawan2. itu yg lebih penting..

sekarang sy lihat, setiap malam mesti dia nak belajar. sy yg jdi pening..sbb nak buat tuk yg dia  x belajar lagi..haha.

doakan Ammar ye kawan2!

bai.. selamat hari raya haji yer.. :)

No comments: