Assalam ..
korang dh breakfast?? sy minggu ni ingat nak start diet balik. boleh pulak gitu kan. main start2 balik..haha. so, setiap pagi ingat nak makan biskut Jacob ni je dlm 3,4 keping.ala, biskut yg Fara Fauzana duk pomot dlm iklan die tuh & minum airmasak.:P muntah la minum air masak pagi2 .haha.
tapiii..
hari sabtu yg lepas (16.04.2011), tetibe dtg idea nak buat nasi lemak sendiri! seriously, jarang sgt dh makan nasi lemak ni pagi2. masak sndiri maupun beli di warung2 di tepi jalan. :)so, jumaat dh ready dh beli santan semua. santan je yg x de. yg lain mmg dh ada dlm peti ais. daun pandan pun ada balance masa buat serawa durian. ops..cite serawa durian sy x tulis kann? hehe
sabtu tu kami bangun lewat. dlm pukul 9pagi cm tu jugak la. so, bangun pagi2 terus kuarkan santan, beku la lagi. lupe pulak nak kuar masa subuh tuh. erm..so, start la rebus telor & goreng ikan bilis tuk buat smbal dulu . so, nasi lambat la sket masak..
tadaaaaaa...
dh siap kelengkapan nasi lemak. nasi jer x masak lagi ..haha.
buh dlm bekas cm nak bawk bekal kannn? sy suke buh dlm bekas . senang! lagpun umah bnyak semut. so, buh dlm kedap udara terus kan?
ni sy up resepi nyer! simple je pung ..
Nasi Lemak
** nasi nyer
1) beras, basuh & toskan
2) santan,siap buh air terus. sy suke buat cair2 jer
3) bawng merah, puteh & halia- hiris
4) secubit garam
5) daun pandan
- basuh beras sepeti biasa, letak santan, bahan hiris, garam & daun pandan. masak seperti biasa
tipsss : kalu masak guna rice cooker, korang biarkan je smpai warm tau! lepas tu korang bukak tutup periuk. sure cm mentah kan? jgn panik! korang kacau2 kan & biarkan selama 10mint sebelum boleh di makan . nasi akan jdi cantik & tidak mentah
** sambal bilis
1) ikan bilis-digoreng sekejap dengan minyak
2) bawang puteh, merah di tumbuk or di blend
3) cili kering or cili boh
4) gula
5) bawang besar -di hiris bulat
- tumis bahan tumbuk, buh cili boh hingga naik minyak betul2., buh ikan bilis yg dh digoreng sekejap, buh air sket & gula & last buh bawang besar. dah agak2 sedap tekak korang makan. boleh ditutup api.
lepas tu korang leh tambah dengan timun & telor rebus..
rebus telor tau kann?hahaha
P/s: Ammar makan jugak! tapi dgn kicap..haha
korang dh breakfast?? sy minggu ni ingat nak start diet balik. boleh pulak gitu kan. main start2 balik..haha. so, setiap pagi ingat nak makan biskut Jacob ni je dlm 3,4 keping.ala, biskut yg Fara Fauzana duk pomot dlm iklan die tuh & minum airmasak.:P muntah la minum air masak pagi2 .haha.
tapiii..
hari sabtu yg lepas (16.04.2011), tetibe dtg idea nak buat nasi lemak sendiri! seriously, jarang sgt dh makan nasi lemak ni pagi2. masak sndiri maupun beli di warung2 di tepi jalan. :)so, jumaat dh ready dh beli santan semua. santan je yg x de. yg lain mmg dh ada dlm peti ais. daun pandan pun ada balance masa buat serawa durian. ops..cite serawa durian sy x tulis kann? hehe
sabtu tu kami bangun lewat. dlm pukul 9pagi cm tu jugak la. so, bangun pagi2 terus kuarkan santan, beku la lagi. lupe pulak nak kuar masa subuh tuh. erm..so, start la rebus telor & goreng ikan bilis tuk buat smbal dulu . so, nasi lambat la sket masak..
tadaaaaaa...
dh siap kelengkapan nasi lemak. nasi jer x masak lagi ..haha.
buh dlm bekas cm nak bawk bekal kannn? sy suke buh dlm bekas . senang! lagpun umah bnyak semut. so, buh dlm kedap udara terus kan?
ni sy up resepi nyer! simple je pung ..
Nasi Lemak
** nasi nyer
1) beras, basuh & toskan
2) santan,siap buh air terus. sy suke buat cair2 jer
3) bawng merah, puteh & halia- hiris
4) secubit garam
5) daun pandan
- basuh beras sepeti biasa, letak santan, bahan hiris, garam & daun pandan. masak seperti biasa
tipsss : kalu masak guna rice cooker, korang biarkan je smpai warm tau! lepas tu korang bukak tutup periuk. sure cm mentah kan? jgn panik! korang kacau2 kan & biarkan selama 10mint sebelum boleh di makan . nasi akan jdi cantik & tidak mentah
** sambal bilis
1) ikan bilis-digoreng sekejap dengan minyak
2) bawang puteh, merah di tumbuk or di blend
3) cili kering or cili boh
4) gula
5) bawang besar -di hiris bulat
- tumis bahan tumbuk, buh cili boh hingga naik minyak betul2., buh ikan bilis yg dh digoreng sekejap, buh air sket & gula & last buh bawang besar. dah agak2 sedap tekak korang makan. boleh ditutup api.
lepas tu korang leh tambah dengan timun & telor rebus..
rebus telor tau kann?hahaha
P/s: Ammar makan jugak! tapi dgn kicap..haha
5 comments:
sedapnyer..sambal ikan bilis tu sunggoh menggoda..dapnyerrr...
terluiq lah..lame x buat nasi lemak..slalu beli je kat gerai bawah rumah tu..haha
sedapnya..
ena dah lama tak masak nasi lemak.. tingin plak rasanya nak buat sbb anak2 & suami suka tp ena je kurang suka tu yg tak berapa nak buat.. hihi.. ngelat kan!
wow..sedap!
kita buat sambal ikan bilis selalunyer x nampak berminyak gitu..hehehe..
sambal nasi lemak kita agak fail asenya.haha
Post a Comment